Samen met je (klein)kindje van boekjes genieten zorgt voor geluksmomenten. En je wordt er allebei nog dik voor beloond ook, want voorlezen heeft alleen maar pluspunten. Hier volgen enkele boekentips voor uren voorleesplezier!

Enkele belangrijke voordelen van voorlezen op een rijtje? Het is leuk en gezellig en het maakt jullie band hechter. Je kind pikt bovendien steeds nieuwe woordjes op. Verhaaltjes prikkelen ook de fantasie, kleuters leren om zich in te leven in de gevoelens van anderen, …

Geniet samen van dit magische moment met onze boekentips.

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

We krijgen er een kleintje bij

‘Beer kom vlug, dit is niet pluis … Er groeit een heuvel in ons huis’. Zo start dit nieuwe korte avontuur van Muis en Beer. Ditmaal ontdekken ze dat er een kleintje op komst is. Op de ‘heuvel’ kunnen ze leuk naar beneden glijden, stoeien en kopje rollen. Maar als ze er zachtjes op springen of tikken, dan voelen ze beweging.

Ideaal voorleesverhaaltje op rijm om peuterlief voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje.

Pauline Baartmans, uitgeverij Witte Leeuw (2+)

In het bos daar staat een huisje

Bij het lezen van de titel zal je misschien al spontaan dit bekende kinderliedje neuriën. Het is alvast heel fijn om deze klassieker aan je (klein)kindje door te geven. Met dit kartonboekje lukt dat ongetwijfeld.

De kleurrijke prenten zijn mooi uitgewerkte voelplaatjes. Je kan de liedjestekst over het bange haasje zingen of voorlezen, terwijl je er samen de gebaren bij doet. Pret verzekerd, en verwacht je maar aan lieve verzoekjes voor … nog een keer!

Xavier Deneux, uitgeverij Oogappel (2+)

Muis bouwt een huis

Ella heeft een nieuw huis nodig. Dat lijkt een perfecte klus voor Muis en haar vriendjes. Ze gaan meteen aan de slag en storten fundering, mengen cement in de betonmolen, takelen dakpannen omhoog met de hijskraan, en nog veel meer. Een beetje hulp is dus zeker welkom.

Met de stevige draai- en schuifplaatjes in dit boekje kan jouw peuter hen een handje helpen.

Lucy Cousins, uitgeverij Leopold (2+)

Krak-krak, wie is daar?

Op elke pagina – ook de cover – staat een groot ei. Wie zou erin verstopt zitten?

Peuterhandjes komen het te weten als ze het hendeltje naar boven trekken. Dan klinkt een ‘krak’ en opent het ei. Kuikentje, minischildpad, klein visje, petieterige krokodil, babypinguïn, een voor een komen ze tevoorschijn. Maar dat laatste ei, dat ziet er wel speciaal uit. Welk diertje zou daarin zitten?

Knap interactief kartonboekje, goed bestand tegen enthousiaste ontdekkingspret.

Tristan Mory, uitgeverij Oogappel (2+)

Kom mee Kees

Kikker Kees verveelt zich. Tot de postbode een brief brengt. Het is een uitnodiging voor een concert van papa’s lievelingsband: de Kwakers. Daar heeft papa wel zin in! Met z’n tweetjes trekken ze ernaartoe. Veel tijd mogen ze niet verliezen, want het kwaakconcert gaat zo beginnen.

Maar nieuwsgierige Kikker Kees ziet onderweg allerlei boeiende dingen. Een beestje dat ondersteboven kan lopen, een plas waar Kees lekker in kan spetteren, een heel speciale tak, … Speelkikkertje Kees geniet, maar papa ergert zich donkergroen aan al dat getreuzel. Tot er plots gevaar opduikt …

Superleuk en fantasierijk voorleesverhaal. In de prachtige tekeningen zitten bovendien allerlei hints en grapjes verstopt.

Loes Riphagen, uitgeverij Gottmer (4+)

Stekelhaar is echt niet raar!

Bijna alle personages in dit prentenboek vinden hun uiterlijk maar niks. Dat komen we te weten door de verteller, die zichzelf ook liefst anders zou zien. Hij moppert: ‘Elke ochtend sta ik op, met dit kapsel op mijn kop.’ Hij heeft stekelhaar en is daar allesbehalve gelukkig mee.

Daarna vertelt hij over de klaagzang van zijn neefjes, oom Haroen, tante An, opa Ozewoud, zusje Marjolein, de buurman, … Alleen zijn oom Colombo is helemaal niet bezig met zijn uiterlijk, want dat boeit hem helemaal niet. Hij heeft wel goede raad voor wie zichzelf niet aanvaardt zoals hij is.

Grappig verhaal op rijm, knap opgebouwd en met grappige, kleurrijke illustraties. Een pluim voor de uitstekende vertaling uit het Duits door Edward van de Vendel.

Nadia Budde, uitgeverij Tiptoe Print (5+)

De boze Billenbijter en andere verhalen

‘Er was eens een man. Hij woonde ergens tussen Geitenkont en Zwiffelzoet’. Je hebt dit nog maar net uitgesproken of daar weerklinkt de eerste schaterlach van je jonge luisteraar. En de oogjes gaan blinken van nieuwsgierigheid, want het vervolg belooft spannend te worden.

Dat zijn ook de andere korte verhalen in dit boek, waarvan 18 voor peuters en 18 voor kleuters. Het is een mooie en rijke verzameling van oude kettingsprookjes en volksverhalen uit vele landen, uitgekozen en herwerkt door Kristien Dieltiens.

Ze besteedde hierbij veel aandacht aan ritme, rijmpjes en herhaling. En dat is prima, want het helpt om nieuwe woordjes te onthouden en dingen te begrijpen. De kleurrijke illustraties – een mix van tekening en collage – versterken de verhalen. Het resultaat is heerlijk voorleesvoer!

Kristien Dieltiens en Leriette Desir van Bergen (ill.), uitgeverij De Eenhoorn (4+)

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/04/2021

Tags: