Samen een ijsje halen. Je telefoon aan de kant leggen om een spelletje te spelen. Of er eens twee dagen op uittrekken, alleen met twee. Echt aandacht geven aan je kind is belangrijk. Het verbetert jullie band en geeft je kroost de heel waardevolle boodschap: jij bent belangrijk voor mij!

Vertelt je kind over school, dan dwalen je gedachten af naar mails die je zeker vandaag nog moet beantwoorden. Samen in de zetel zitten gebeurt zelden zonder dat jij ondertussen door story’s op Instagram scrolt. En gisteren rolde je misschien te hard met je ogen wanneer je zoon weer riep ‘Kijk eens wat ik kan!’.

Herkenbaar? Perfect normaal. Als ouder je aandacht verdelen tussen werk, huishouden, partner, kinderen en vrienden verreist het evenwicht van een koorddanser. En dan hebben we het nog niet gehad over onze smartphone, die gemaakt lijkt om verslavend te werken, en over die ellenlange to-dolijsten elke dag. En daar staat ‘na school aandachtig luisteren naar je dochter’ of ‘een Duplo-toren bouwen met je zoon’ meestal niet op. Maar wat als we daar nu wel eens een agendapuntje van maken?

‘Zonder echte aandacht is er geen verbinding’

Kinderen vragen aandacht. Véél aandacht. ‘En dat is normaal’, licht relatie- en gezinstherapeute Matthea Belis toe. ‘De behoefte aan aandacht hebben we allemaal, het is een basisbehoefte die vraagt om vervuld te worden. Kinderen vragen aandacht omdat ze gehoord en gezien willen worden. Pas als ze de volle aandacht krijgen, en jij er als ouder ook echt met je aandacht bij bent, kan er sprake zijn van verbinding. Dan pas krijgt het kind de belangrijke boodschap mee: “jij bent belangrijk voor mij.”

Krijgt een kind niet de kwaliteitsvolle aandacht die hij nodig heeft, dan is zijn behoefte niet bevredigd. En zal hij, vaak ook onbewust, blijven doorgaan met aandacht vragen. Kinderen moeten gaandeweg nog leren dat het vragen om aandacht soms ongelegen komt. We kunnen en moeten ook niet altijd alles meteen beantwoorden. Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze dat begrijpen en verdragen.’

LEES OOK > Zo kom je tot verbinding met je kinderen: 6 tips

Kwaliteitsvolle aandacht vraagt geen tijd

Ook als ouder heb je achteraf een veel beter gevoel wanneer je écht hebt geluisterd naar je kind, dan dat je met een half oor snel ja hebt geknikt. ‘Het maakt elke ervaring rijker, hoe klein ook’, zegt Matthea Belis. ‘Even exclusieve tijd voor elkaar, het is bijzonder waardevol. En dat hoeft niet groots te zijn en veel tijd te kosten. Opvoeden is een aaneenschakeling van zoveel routineactiviteiten, die elke dag terugkomen. Vaak doen we ze op automatische piloot.

Doe die activiteiten eens met kwaliteitsvolle aandacht. Praat echt met je peuter terwijl je de pyjama aandoet. Of hoe vaak gebeurt het niet dat je een verhaaltje voorleest en eigenlijk niet weet wat je net gelezen hebt? Hou je er je gedachten bij, dan maakt dat echt een verschil, voor je kind, maar ook voor jou. En het kost je dus geen extra tijd! Kwaliteitsvolle aandacht heeft alleen maar voordelen: het vult de emotionele tank van je kind en zal er misschien ook voor zorgen dat er minder aandacht wordt gevraagd op momenten die je minder goed uitkomen.’

Aandacht verdelen

Heb je meerdere kinderen, dan wordt het al helemaal een uitdaging. Dan moet je zoon net in bed wanneer je dochter hulp vraagt bij het huiswerk, krijg je een punthoofd van al die ‘mamaaaa’s’ of ‘papaaa’s’, en hoe kan je in godsnaam alle aandacht goed verdelen?

‘Ga er vooral niet te krampachtig mee om’, zegt de gezinstherapeute. ‘Boekhoudkundig bijhouden wie wanneer aandacht van je krijgt, gaat niet. Jonge kinderen hebben meer zorg en tijd nodig, kinderen met gezondheidsproblemen ook. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van andere kinderen in het gezin.

Het is belangrijk dat elk kind in het gezin voelt dat het belangrijk is en zich gezien en gehoord voelt. En dat gaat absoluut over tijd, maar niet over het aantal minuten op een dag. Het gaat over kwaliteitsvolle aandacht in die tijd. Of het nu een korte babbel is op de rand van het bed voor het slapen gaan of een uitstapje naar de dierentuin, als je kind maar even het gevoel heeft dat je er met volle aandacht voor hem bent.’

LEES OOK > Ik wil meer qualitytime met de kinderen, hoe begin ik daaraan?

Drie waardevolle tips

  • Plan je agenda niet te vol. Als ouder hoop je vaak hetzelfde (drukke) leven te kunnen leiden als voor er kinderen waren. Maar dat gaat dus niet. Durf de moed te hebben om te schrappen. Durf vooral ook niet ingevulde tijd in te plannen. Een zaterdag zonder plannen? Je zal snel merken hoe waardevol dit is voor je gezin en voor jezelf.
  • Maak tijd voor ‘wij’. Exclusieve tijd met een van je kinderen dus. Doe iets leuks samen! Ga kamperen, neem samen de trein, rijd naar zee en maak de mooiste schelpenkettingen… Een herinnering voor het leven, voor je kind, maar zeker ook voor jou.
  • Mentale ruimte vrijmaken is een vaardigheid die je kan ontwikkelen. Het to-dolijstje in je hoofd even aan de kant schuiven om een spelletje te spelen met je kind, dat kan je oefenen. Je kunt leren om je meer bewust te worden van je gedachten, in plaats van je over te leveren aan die kolkende gedachtestroom.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 09/05/2023, laatste update op: 03/08/2023