Of het nu een routineoperatie is of een zwaardere ingreep, wanneer je kleine kleuter onder het mes moet, brengt dat stress met zich mee. Hoewel je als ouder geen specialist bent, kan je je kind thuis toch al voorbereiden op de operatie.

Imke De Bruyne is pedagogisch medewerker op de kinderafdeling van AZ Delta. Ze begeleidt kindjes die opgenomen worden in het ziekenhuis en zorgt ervoor dat het ziekenhuisverblijf zowel voor ouders als patiëntjes zo aangenaam mogelijk verloopt. Ze legt uit hoe je je kind zelf alvast kan voorbereiden op een operatie.

Avontuur

‘Bij peuters en de jongste kleuters zien we eigenlijk dat de angst voor de operatie heel goed meevalt. Hoe kleiner ze zijn, hoe beter. Jonge kinderen bekijken een opname in het ziekenhuis soms als een avontuur’, vertelt Imke.

‘Toch is het belangrijk om thuis al even kort uit te leggen wat er in het ziekenhuis zal gebeuren. Luister naar de vragen van je kindje en antwoord in heel eenvoudige woorden zo eerlijk mogelijk.’

LEES OOK > Vraagt je kleuter ook zo vaak waarom? Zo ga je er slim mee om!

Paar dagen

‘Bij peuters en kleuters is het belangrijk om het onderwerp thuis geen weken van te voren aan te kaarten. Een paar dagen voor de ziekenhuisopname over de operatie beginnen, is perfect. Treed niet te veel in detail en maak er geen al te zware gebeurtenis van.’

Eerlijk

En wat als je kindje bang is dat de operatie pijn zal doen? Of dat het mama zal missen? ‘Als ouder mag je zeker vertellen dat er ook dingen zullen gebeuren die niet zo leuk zijn’, legt de pedagogisch medewerker uit.

‘Vertel gerust dat het na de operatie een beetje pijn kan doen, maar vertel er meteen bij dat verpleegsters medicatie zullen geven waardoor ze de pijn minder zullen voelen. Stel je kindje ook gerust door te zeggen dat mama of papa er voortdurend zullen zijn, tot ze in slaap vallen en vanaf het moment dat ze de oogjes weer openen.

Ook knuffels of tutjes mogen mee tot in de operatiezaal. Is je kindje echt bang, dan kan je altijd contact opnemen met de kinderafdeling van het ziekenhuis. Zij hebben meestal wel raad hoe dit aan te pakken.’

LEES OOK > Waarom knuffelen zo belangrijk is voor kinderen

Samen lezen

De aanwezigheid van een van de ouders stelt kleine kindjes meestal gerust. Net als een goede voorbereiding. ‘Ook in het ziekenhuis worden kindjes goed voorbereid’, legt Imke uit. ‘Aan de hand van materiaal, zoals een anesthesiemasker, leggen we uit wat er zal gebeuren.

Samen met de ouders gaan we ook boekjes voorlezen. Bij ons in het ziekenhuis is dat “Anna in het ziekenhuis” en “Lucas en de slaapdokter”. Ook thuis kun je je kindje voorbereiden door samen boekjes te lezen over het ziekenhuis.’

Wat kan je je kleuter thuis al uitleggen over de operatie?

  • Een ziekenhuis kan groot en druk zijn. En er werken veel mensen.
  • Voor de operatie zal je een operatiehemdje moeten aandoen en je krijgt ook een naambandje.
  • Mensen die in een operatiezaal werken, dragen speciale groene kledij en mutsen.
  • Jonge kinderen krijgen geen prik maar moeten blazen in een maskertje om verdoofd te worden. Leg dat al even uit.

Bron: website AZ Delta

Veel ziekenhuizen hebben een aangepaste kinderwebsite met foto’s en filmpjes. De kinderwebsite van AZ Delta bijvoorbeeld bereidt kinderen op een heel speelse manier voor op een bezoek aan de dokter of opname in het ziekenhuis.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/01/2022, laatste update op: 04/03/2022