Als tieners examens hebben, lopen heel wat ouders op de toppen van hun tenen. Ook voor (mee)mama’s en papa’s is het stressen. Hoe overleef je die examentijd als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere en CLB-medewerker Bert Van Poucke geven bruikbare examentips voor ouders.

1) Maak op voorhand afspraken

Bekijk bijvoorbeeld heel concreet wat je tieners van plan zijn na een examen. Eerst een beetje ontspannen voor ze er terug invliegen? Goed idee! Ontspanning is namelijk bijzonder belangrijk. Maar spreek op voorhand af hoelang en hoe. Duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je minder moet discussiëren tijdens de examens zelf.

2) Vermijd spanningen

Hoe meer stress in huis, hoe sneller ruzie. Probeer zulke spanningen toch zoveel mogelijk te vermijden. Voel je een ergernis opkomen? Neem even afstand, schep een luchtje en laat het voorlopig even passeren.

3) Hang gerust ‘de zaag’ uit

Beeld je in hoe je zelf was in het middelbaar. Telkens alles uitstellen en uiteindelijk veel te laat beginnen blokken? Veel kans dat je pubers krek hetzelfde zijn. Zeker omdat er vandaag zoveel tijdverslindende alternatieven bestaan. Denk: Instagram, Netflix en alles wat niet hun cursus is. Als jij dus niet af en toe achter hun veren zit, is er weinig kans dat ze er echt op tijd aan beginnen.

LEES OOK > Tips voor ouders én tieners om uitstelgedrag aan te pakken

4) Bied structuur

Wat tieners écht nodig hebben tijdens de examens: rust, structuur en regelmaat. Niet meteen woorden die je linkt aan hun hectische leven. En net daarom kom jij zo goed van pas. Als ouder kun jij ervoor zorgen dat ze telkens rond hetzelfde uur opstaan, eten, studeren én in hun bed zitten. Stel samen een examenrooster op. Dat helpt iedereen om het overzicht te bewaren.

In huis zijn kan helpen, maar is niet voor iedereen mogelijk. Spreek af of maak via een schema duidelijk wanneer ze je kunnen bereiken met vragen of om iets te bespreken.

5) Geef je eigen stress niet door

Het is heel normaal dat je meeleeft met je kind, maar onthoud dat angst en stress bijzonder besmettelijk zijn. Lukt het jou absoluut niet om rustig te blijven? Zit dan zeker niet te dicht op het vel van je tiener, want dat maakt het alleen maar erger. Een beetje afstand nemen, kan wonderen doen.

6) Denk zo positief mogelijk

Pubers presteren het beste wanneer je hen positief stimuleert. Erken hun sterke en zwakke punten, maar blijf hen vooral motiveren om door te zetten. Toon oprechte interesse, maar geef ook voldoende ademruimte. De gesprekken hoeven niet altijd over de examens te gaan.

LEES OOK > Wat je beter níét zegt tegen een student met examenstress

7) Leg hen in de watten

Zorg voor een stevig ontbijt, kook hun lievelingskostje, neem hun favoriete serie op en voorzie (gezonde) vieruurtjes.

8) Onthoud: het gaat voorbij

Ook dit is een periode waar je als ouder door moet. En als al die andere ouders dat kunnen, waarom jij dan niet? Zet dat laatste examen zo opvallend mogelijk in je agenda, haal nog een keertje diep adem en tel af.

Ziet je tiener het studeren echt niet meer zitten, gaat het niet of heb je hulp nodig van een derde? Dan kan je tiener terecht bij Awel, Centrum Algemeen Welzijnswerk en Tele-Onthaal.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/04/2018, laatste update op: 23/05/2023