De meeste ouders belonen een goed eindrapport wel op de een of andere manier. Is een zakcentje een goed idee? Wat is een goede beloning voor een goed rapport?

Een beloning bij een goede prestatie mag er best zijn: er is een inspanning geleverd, er is resultaat… dat mag gevierd worden. Die beloning kan, net als bij kleuters, gedrag bevestigen en versterken. Het geeft het signaal: werken voor iets is goed!

Geld of geen geld?

Uit een groot onderzoek van AG Insurance over geldzaken binnen het gezin, zijn ouders verdeeld over een financiële beloning bij een goed rapport. 40 procent ging akkoord, 46 procent niet.

Ook experts zijn verdeeld over de soort beloning na een inspanning. Niet-materieel belonen, zoals met knuffel of langer op- of wegblijven, heeft de voorkeur, zeker bij lagere schoolkinderen.

Materieel kan, maar dan liever iets klein, zoals een strip of iets dat je kind toch wil en/of nodig heeft (een wereldbol bijvoorbeeld). Wil jij (of de grootouders) toch liever een centje geven, overweeg dan een spaarrekening waarbij kan gespaard worden voor een groter geheel, zoals een smartphone of een festivalticket.

Wat nog veel gedaan wordt, is iets toewijzen aan het goede rapport. Meestal gaat het dan om een uitstap of een aankoop die eigenlijk al gepland was, maar waar de kinderen niet van wisten.

LEES OOK > Je kind heeft een goed rapport: zo reageer je

Risico van de beloning

Onthou dat een beloning altijd een risico inhoudt: dat kinderen om de foute redenen gaan leren, bijvoorbeeld. Of dat ze ontmoedigd raken als de beloofde beloning er niet komt.

Vermijd ook deze valkuilen:

  • Een goed rapport is niet vanzelfsprekend! Overloop samen met je kind de cijfers en erken het werk dat is verzet!
  • Beloon de inzet, niet (enkel) het resultaat. De inzet is veel belangrijker dan het uiteindelijke cijfer: kinderen die zich hebben ingespannen, verdienen beloond te worden, ook al zijn de resultaten niet zo geweldig.
  • Hou de beloning voor het grote rapport (op het einde van het jaar dus), anders wordt het een gewoonte.
  • Beloof niks voor het rapport of voor goede punten: dit tast de motivatie op lange termijn aan. Kinderen leren dan niet omdat ze het willen en studeren ook oppervlakkiger.

LEES OOK > Mogen grootouders kinderen belonen voor een goed rapport?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/06/2017, laatste update op: 06/07/2022