De angst om te falen kan bij kinderen de kop opsteken rond de leeftijd van tien jaar. Het zorgeloze kinderleventje maakt plaats voor een onzeker tienerbestaan. Pubers zijn volop zoekend naar hun identiteit en voelen zich onzeker over hun uiterlijk en over hun prestaties. Tegelijkertijd is de sociale druk erg hoog wat de angst creëert om er niet bij te horen of niet te voldoen aan de verwachtingen.

Faalangst bij tieners komt dus geregeld voor. De angst kan verlammend werken waardoor het jongeren in hun ontwikkeling remt. Hoe weet je als ouder dat je tiener hiermee te kampen heeft en wat kan je er aan doen?

Signalen van faalangst bij tieners

Faalangst steekt vooral de kop op in stressvolle periodes, als de druk op de ketel hoog is, bijvoorbeeld tijdens examens of bij het toespreken van een groep. De angst om te falen evolueert en bestaat in verschillende gradaties. Als je één of meerdere onderstaande situaties op je kind kan toepassen, kampt het wellicht met faalangst:

  • Je kind is teruggetrokken en durft geen initiatief te nemen.
  • Hij of zij doet wel eens negatieve uitspraken zoals “Het zal toch niet lukken” of “Ik kan dat toch niet”.
  • Je kind toont uitstelgedrag bij lastige taken.
  • Toetsen en examens geven niet het verwachte resultaat omdat je kind alles door elkaar haalt of blokkeert.
  • Je kind doet overdreven stoer of hangt de clown uit om angst te verbergen.
  • Je kind piekert veel.
  • Het koppelt mislukkingen aan zichzelf en succesvolle realisaties aan een gelukkig toeval waarvoor het niet zelf verantwoordelijk is.
  • Je kind heeft lichamelijk klachten zoals buik- of hoofdpijn in stressvolle periodes.

Denk je dat je tiener faalangst heeft, dan kan je dit laten testen door het CLB.

LEES OOK: Stress op school: de oorzaken

Maak faalangst bespreekbaar

Praat ook over faalangst in je gezin. Toon begrip en laat voelen dat je wil helpen. Wijs je kind erop dat het niet de enige is, maar veel mensen eronder leiden.

Heb je zelf ook wel eens last van faalangst? Deel dat dan met je kroost. Maak duidelijk dat dat komt omdat je schrik hebt om te kort te schieten en dat die gedachten niet overeenstemmen met de werkelijkheid.

Help je tiener faalangst te overwinnen

Stel je als ouder positief op en heb oog voor de talenten van je kind. Je geeft regelmatig complimenten en laat merken dat fouten maken mag. Laat je kind veel dingen zelf doen en focus op de inzet in plaats van op het resultaat.

Help je tiener om zijn negatieve gedachten om te buigen. Je kan als ouder tips, boeken, cursussen aanreiken of zelfs eventueel professionele hulp inschakelen om je kind positief te leren denken. Ook ademhalingsoefeningen en mindfullness kunnen.

Zo kan je tiener tot rust komen en kan het zelfvertrouwen terug groeien.

LEES OOK: 7 dingen die je kind veerkrachtiger maken

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Gepubliceerd op: 01/10/2018, laatste update op: 31/01/2020