De zomer hangt in de lucht en dan kan het wel eens beginnen kriebelen… of is er meer aan de hand? Chlamydia bijvoorbeeld, een soa die bij mannen én vrouwen voorkomt en vaak niet opvalt, maar wel serieuze gevolgen kan hebben. Wat doe je als ouder als blijkt dat je tiener chlamydia heeft?
Wat is chlamydia?
Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die heel vaak voorkomt bij jongeren en jongvolwassenen. Als je besmet bent, heb je vaak weinig of geen klachten, maar als chlamydia niet behandeld wordt, kan het ‘opstijgen’ en bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid.
Hoe kan het dat mijn tiener chlamydia heeft?
Je zou denken dat soa’s enkel voorkomen bij mensen met veel verschillende seksuele contacten of one night stands, maar (zeker) in het geval van chlamydia, is dat niet zo. Iedereen kan besmet raken, ook (en vooral) jongeren en jongvolwassenen met een vaste relatie.
Waarom? Het typische relatiepatroon van opeenvolgende, monogame relaties zorgt daar waarschijnlijk voor. Na een tijdje wordt het condoom in een nieuwe relatie achterwege gelaten zonder dat beide partners zich hebben laten testen op soa’s. Zo kun je ongemerkt chlamydia doorgeven, ook al zit je in een vaste relatie.
LEES OOK > Moet ik toelaten dat het lief van mijn kind blijft slapen?
Wat kun je doen als ouder?
1. Praat erover
Het is belangrijk dat je met je tiener chlamydia (en soa’s in het algemeen) bespreekt. Zo zorg je ervoor dat het geen taboe wordt. Zeg hen dat ze met vragen altijd bij jou terechtkunnen.
Let er wel op dat het geen geforceerd gesprek is. Probeer het ter sprake te brengen wanneer je met iets bezig bent, bijvoorbeeld tijdens de afwas of een autorit. Je kunt ook inpikken op de actualiteit en hun mening vragen over een bepaald artikel over soa’s of chlamydia.
2. Informeer je tiener over chlamydia en andere soa’s
Zorg ervoor dat je tiener correcte en nuttige informatie te zien krijgt. Vertel zelf over de juiste websites (zoals allesoverseks.be en sensoa.be), want als je tiener zomaar het internet begint te doorpluizen, kan hij/zij van alles tegenkomen.
Leg bijvoorbeeld ook folders en boeken op het toilet. Je tiener kan er dan, zonder dat iemand het ziet, rustig in bladeren en lezen.
LEES OOK > De rol van de ouders bij seksuele ontwikkeling van tieners
3. Condooms klaarleggen
Maak het je tieners gemakkelijk en leg zelf een voorraadje condooms op een vaste plek, zo moeten ze zelf al niet die ongemakkelijke aankoop doen.
Leg hen de bedoeling ook uit, bijvoorbeeld: ‘Dit is even gênant misschien, maar ik heb voor jullie condooms gekocht. Gebruik die zeker, het is het enige dat je beschermt tegen soa’s. Laat me maar weten – via een berichtje of zo – als jullie zonder zitten of een andere maat nodig hebben.’
4. Laat je tiener testen
Als je tiener al een (aantal) relatie(s) achter de rug heeft, is het een goed idee om eens een afspraak te maken bij de dokter voor een test. Ook al gaat het over de schaamstreek, het is niets om je over te schamen.
Liever dat korte, misschien een beetje ongemakkelijke moment, dan te laat beseffen dat chlamydia (of een andere soa) al te veel schade heeft aangericht.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 05/06/2020, laatste update op: 15/06/2023