Ik heb een dochter van vijftien jaar en zij heeft een liefje. Vroeg of laat zal ze mij vragen stellen over vrijen, en ik wil mij hierop voorbereiden. Hoe kan ik met mijn tiener praten over veilig vrijen?

Praten over veilig vrijen met je tiener

Een spannende tijd voor je dochter! En ook voor jou, om aan de zijlijn mee te leven. Het is een verstandige keuze om een gesprek over veilig vrijen voor te bereiden. Niet elke tiener staat te springen voor een babbel over vrijen, knuffelen, seks, genieten…

Jongeren hebben veel mogelijkheden om zich te informeren en laten die kansen niet liggen. En ze informeren ook elkaar.

Eigenlijk hoef je als ouder niet op je puber te wachten en kan je zelf een gesprek beginnen. Heb je wat schroom? Dan kun je gebruikmaken van een boek, een folder of het internet. Daar vind je vaak een goede insteek.

Of je kunt haar gewoon zeggen dat ze altijd met vragen bij jou terechtkan.

LEES OOK > Met je tiener praten over seks? Flo Windey weet raad

Juiste moment

Voor een gesprek voorzie je best in een rustig moment en in een kalme omgeving. Soms vinden tieners het fijner om tijdens de afwas of in de auto te praten, omdat ze je dan niet rechtstreeks hoeven aan te kijken.

Sta vooraf even stil welke boodschappen je mee wil geven, wat jij belangrijk vindt en welke afspraken je samen wil maken.

Vraag ook aan je dochter hoe zij kijkt naar seksualiteit, veilig vrijen, grenzen aangeven, neen durven zeggen… Weet ze waar ze terechtkan (boeken, betrouwbare websites, jij, familie…)? Heeft ze al afspraken met haar liefje over bescherming of voorbehoedsmiddelen? Wil ze hiervoor langsgaan bij de arts?

Vaak blijft het gesprek over veilig vrijen, een relatie hebben en seksualiteit in het algemeen, niet beperkt tot één keer. Laat jouw dochter weten dat het oké is als ze later nog vragen heeft, of begin er zelf over.

LEES OOK > Moet ik toelaten dat het lief van mijn kind blijft slapen?

Meer info

allesoverseks.be

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 03/03/2021, laatste update op: 06/06/2023