Met je tiener praten over seks: allesbehalve poepsimpel. We vragen raad aan iemand die van schroom en schaamte wegwerken haar job heeft gemaakt. Straight to the point en allesbehalve flou fileert Flo Windey elk taboe. Ook tijdens deze babbel slaat ze spijkers met koppen. Flo: the floor is yours!

Flo Windey (24) is videomeisje bij StuBru. In haar YouTubereeks Flowjob babbelt ze zonder gêne met jongeren over haar en hun seksuele ervaringen. Op VTM 2 presenteert Club Flo, een programma dat moeilijke thema’s bespreekbaar maakt.

1. Open zijn is een heel goed idee

‘Als je tieners merken dat je op bepaalde thema’s ontwijkend reageert, denken ze: ‘Ah oké, hier kan ik met mijn ouders niet over babbelen. Ik hou het wel voor mezelf.’ Dus als je ergens in de media iets ziet passeren over seks, reageer daar dan op. Zo voelen ze dat je openstaat om het erover te hebben.

Pas op, ze gaan zeker niet alles aan je neus komen hangen. Jongeren die met een vraag zitten, zullen waarschijnlijk eerst bij hun vrienden aankloppen of het online opzoeken.

Heb je het gevoel dat je tieners ergens mee worstelen, praat met hen dan eens over iets waar jij het vroeger moeilijk mee had. De emoties van je kinderen zijn namelijk dezelfde als wat jij voelde toen je jong was.

Jezelf kwetsbaar opstellen kan echt een opening zijn om met je tiener te praten over seks of andere gevoelige onderwerpen.’

LEES OOK > Temptation tieners: wat jongeren kunnen leren van ‘foute’ programma’s

2. Er zijn nog veel taboes in Vlaanderen

‘Maar het zijn niet meer dezelfde taboes als vroeger. Nog maagd zijn op je zeventien is zo’n voorbeeld, er zijn weinig jongeren die daarvoor durven uitkomen. Er heerst een grote druk om snel seksueel actief te zijn, anders ben je een mislukkeling, een loser. Nonsens natuurlijk, maar dat leeft wel.

Rond naaktfoto’s hangt bij jongeren ook een taboe, in de zin dat iedereen bang is om als sloerie gezien te worden. En ja, het sextingverhaal van de BV’s heeft ervoor gezorgd dat het onderwerp in Vlaanderen besproken werd.

Maar als je sommige commentaren las: ‘Het is hun eigen domme schuld!’ of ‘Ze hebben erom gevraagd!’ Echt triest. Die opmerkingen kwamen trouwens allemaal van oudere mensen, jongeren zijn er meer mee vertrouwd en hebben er dus meer begrip voor.

‘Naakt is ook maar naakt, toch? Waarom moet dat een probleem zijn?’ – Flo Windey

En verder: hoe natuurlijk het ook is, zelfs ongesteld zijn is nog zoiets waarover mensen liever niet praten – laat staan dat ze het willen zien.

De meeste meisjes zullen een tampon of maandverband snel in hun zak of in hun mouw moffelen wanneer ze naar het toilet moeten. Dat komt omdat alles wat met vrouwelijke seksualiteit te maken heeft eeuwenlang werd bestempeld als vies en onkuis.

Die misogynie, de afkeer van vrouwen, laat nog altijd zijn sporen na. Het zal nog even duren voor we dat allemaal wegkrijgen. Het gaat trouwens niet alleen over ongesteld zijn, maar ook over andere aspecten van seksualiteit, denk maar aan de grote masturbatiekloof die er heerst tussen mannen en vrouwen.

Mannen doen het veel meer dan vrouwen, want mannelijke seks is cool en stoer, en bij vrouwen wordt er vaak nog op gereageerd met: ‘Beikes, nee toch!’

Meisjes mogen gewoon niet experimenteren zoals jongens dat doen, of ze worden bestempeld als sletten. Maar wanneer een gast drie meisjes binnendraait op één avond, wordt er hoogstens wat lacherig over gedaan.’

LEES OOK> Moet ik toelaten dat het lief van mijn kind blijft slapen?

3. Veel ouders zijn bang voor sexting

Met je tiener praten over seks? Flo Windey weet raad

‘En daardoor hebben ze de neiging om het te verbieden. Maar sexting maakt vandaag een groot deel uit van het seksleven van jongeren, en zeker nu, tijdens de lockdown.

Als jij het verbiedt, duw je de seksualiteit van je tiener ergens ver weg in een hoekje én zorg je ervoor dat er bij jullie niet over sexting gesproken kan worden. Terwijl je tieners er waarschijnlijk ooit mee te maken zullen krijgen.

En stel dat het fout loopt en hun foto’s worden verspreid, dan sluiten ze zich op in hun kamer en ga jij er niets van weten.

Net op een moment dat ze jou heel hard nodig hebben, want jij bent degene die bijvoorbeeld met hen kan meegaan naar de directie om te melden dat er beelden gelekt werden.

Pas op, ik snap dat je daar als ouder bang voor bent. Als naaktbeelden van jongeren rondgaan… dat is een misdrijf waar ze de rest van hun leven last van kunnen hebben.

Daarom vind ik dat we het dringend moeten accepteren als een normaal onderdeel van het seksleven: hoe normaler we het vinden, hoe minder het iemand gaat achtervolgen.

Want eigenlijk, naakt is ook maar naakt, toch? Waarom moet dat een probleem zijn?’

LEES OOK > ‘Sexting, je zou dat moeten verbieden’ en andere nonsens ontkracht

4. Online relaties zijn SUPER belangrijk voor jongeren

‘Maar ouders hebben vaak geen benul met wie hun kinderen chatten, laat staan dat ze een goed zicht hebben op die online leefwereld. De enige manier om wat op de hoogte te blijven, is erover praten met je tieners.

Kaart het onderwerp aan wanneer jullie bijvoorbeeld samen aan tafel zitten. Luister naar wat ze vertellen en probeer te snappen waar ze mee bezig zijn.

‘Dat je voor andere dingen toestemming vraagt, oké, maar om te kussen? De sfeer was meteen weg!’ – Flo Windey

Je zal misschien dingen horen waar je het moeilijk mee hebt, maar als je toegang wil tot hun leefwereld, is het wel nodig om zo rustig mogelijk te blijven en je vooral niet boos te maken.

Geef gerust aan dat jij het raar vindt of gevaarlijk, maar zeg erbij dat je begrijpt dat het voor hen normaal is. Anders klappen ze misschien dicht, komt er ruzie van en gaan ze een volgende keer niets meer willen vertellen.

Nog een tip? Kijk naar Sex Education! Gewéldig actuele reeks op Netflix over relaties en seks bij jongeren, met héél veel nuttige info voor ouders.’

5. Grenzen, daar zouden we meer moeten over praten

‘Volgens mij komt dit thema nog veel te weinig aan bod in gezinnen: hoe geef je je eigen grenzen aan in verband met seksualiteit én hoe respecteer je die van iemand anders?

Wederzijdse toestemming is simpelweg cruciaal als het om een seksuele daad gaat. Geef je tiener mee dat er bepaalde omstandigheden zijn waarin het gewoon niet kan. Wanneer de ander te dronken is om naar huis te wandelen, bijvoorbeeld.

En ook: als iemand nee zegt, is het nee. Of als iemand twijfelt, is het ook nee. Als je denkt dat die persoon er nadien spijt kan van hebben: niet doen. Dat zijn erg eenvoudige maar belangrijke regels.

Heel de #MeToo-affaire was toegespitst op mannen, terwijl vrouwen natuurlijk ook over grenzen gaan, en ik merk dat veel jongens daardoor nogal onzeker geworden zijn.

Ik had vorige zomer twee dates en die vroegen me allebei op een bepaald moment: ‘Mag ik u kussen?’ Haha! Alle twee! Dat je voor andere dingen toestemming vraagt, oké, maar om te kussen? De sfeer was meteen weg!’ (lacht)

LEES OOK > ‘Jij zaagt altijd’: praten met je tieners in 7 gulden regels

Foto’s: © VTM

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/01/2021, laatste update op: 12/06/2023