Doorsnee tieners vertonen thuis meestal niet te veel fut. Uiteraard bestaan er ook supersportieve en ultra-energieke exemplaren, maar de meesten brengen hun dagen graag horizontaal door. Ze verheffen chillen & relaxen tot ultiem tijdverdrijf of zelfs tot een nationale sport.

Best te begrijpen, trouwens. Met al dat groeien en alle nieuwe dingen die op hen afkomen, kunnen tienerjaren knap vermoeiend zijn. Toch kun je hen helpen om wat energieker door het leven te gaan.

Niet met speciale puber-pepmiddelen, maar gewoon door te zorgen voor twee basics: gezond eten en genoeg slapen. Klinkt simpel? Is het ook!

Gezond eten

Je bent wat je eet, zeggen ze. Als dat echt klopt, zouden we er allemaal het best uitzien als een omgekeerde driehoek. Want alles wat echt op je bord thuishoort, staat in die voedingsdriehoek. Je vindt hem gratis en voor niets op gezondleven.be.

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven kunnen snelgroeiende tieners iets meer calcium, vitamines en mineralen nodig hebben. Je hoeft hiervoor geen fancy voedingssupplementen aan te kopen, gewoon wat extra melkproducten en drie stukken fruit per dag volstaan.

Goed idee: suiker en vet vermijden vanaf twee uur voor het slapengaan. Deze stoffen houden je tieners langer wakker en verminderen de kwaliteit van hun slaap. Vanaf zes uur voor bedtijd laten ze cafeïne maar beter links liggen.

Slapen

Goed idee: voor regelmaat en routine zorgen. Als je tieners elke dag op ongeveer hetzelfde uur onder de wol kruipen en opstaan, zullen ze sneller in slaap vallen en makkelijker uit bed raken.

Slecht idee: uitslapen in het weekend. Hun ritme raakt ervan in de war en ze worden bijgevolg alleen maar meer moe.

Goed idee: een slaapritueel volgen. Als tieners elke dag dezelfde routine volgen voor ze in bed kruipen (bijvoorbeeld: pyjama aan, tanden poetsen en dan nog even lezen), komt hun lichaam makkelijk in slaapmodus.

Slecht idee: vlak voor het slapengaan nog voor een scherm zitten. Je pubers blijven best weg van hun smartphone als het bijna bedtijd is. Die toestellen houden hun geest te veel bezig en het blauwe licht remt de productie af van het slaaphormoon.

Slecht idee: dutjes doen van meer dan twintig minuten. Als je pubers overdag te lang dutten, verstoort dat hun bioritme. Een powernap van maximum twintig minuten, vóór drie uur in de namiddag, kan wel. En kan zelfs deugd doen.

Beweging

Goed idee: overdag genoeg bewegen. Tieners zouden per dag een uur matig tot intensief moeten bewegen. Meer mag natuurlijk ook.

Slecht idee: intensief sporten voor het slapengaan. Als pubers kort voor bedtijd nog hevig sporten, zal de opgewekte adrenaline ertoe leiden dat ze moeilijker in slaap vallen. Doen ze dat overdag, dan zullen ze beter slapen.

Bron: Folder van het slaapproject ‘dreamteam’ van UGent, onder leiding van Anneke Vandendriessche.

Dit artikel verscheen in oktober 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 23/10/2020, laatste update op: 30/10/2020