Je kroost met een gerust hart zien opgroeien. Je nergens zorgen over maken. Elke ouder zou er een smak geld voor overhebben. Ook en vooral als het over sociale media gaat. Want ondanks talloze knappe initiatieven, blijft de digitale ontdekkingstocht van kinderen voor flink wat slapeloze nachten zorgen. We steken dus nog maar eens ons licht op, en niet bij de minste: Peter Adriaenssens, Vlaanderens bekendste kinder- en jeugdpsychiater.

Gepest en afgeperst

Is er een ultieme tip of een ideale manier om het leven van onze kinderen op sociale media in goeie banen te leiden?

Peter Adriaenssens: ‘Als ik die vraag krijg, komen er bij mij meteen heel wat ergernissen naar boven. Want WIJ moeten een oplossing zoeken, terwijl die sociale media ontwikkeld zijn door volwassenen, dus door collega-opvoeders?

Echt waar, ik zou heel graag eens een uur praten met Zuckerberg, de baas van Facebook die regelmatig pronkt met zijn kroost. Ik zou hem vragen of hij beseft hoeveel last zijn kinderen gaan krijgen van het instrument dat hij zelf ontwikkeld heeft. En of hij ooit nog van plan is om andere ouders te hulp te komen.

Iedereen klaagt of is bezorgd over de neveneffecten van sociale media, maar de ontwikkelaars grijpen niet in. Neem nu sexting. Een veertienjarig meisje krijgt een bericht van de knapste en populairste zestienjarige van haar school: ‘Stuur een foto van je blote borsten en dan word ik je liefje.’ Uiteraard gaat dat meisje daarop in, dat is perfect normaal gedrag voor iemand wiens hersenen nog in volle ontwikkeling zijn.

Wat NIET normaal is, is het feit dat die foto doorgestuurd wordt en niet meer te verwijderen valt. Dat beeld blijft maar circuleren en zelfs na lange tijd krijgt dat meisje nog haatberichten of wordt ze ermee afgeperst. Wist je dat de helft van de bedden op de afdeling kinderpsychiatrie bezet is door jongeren die via sociale media te maken hadden met pesterijen? Ze kregen grove dingen en dreigementen toegestuurd, tot zelfs verwensingen zoals ‘ik hoop dat je uit het leven stapt’. Vreselijk.’

LEES OOK > Misverstanden over sexting ontkracht

Verantwoordelijk

Peter Adriaenssens: ‘In se niet aan ouders om erover na te denken hoe we onze kinderen kunnen beschermen tegen zulke toestanden. De verantwoordelijkheid moet bij de juiste mensen worden gelegd. Bij de ontwikkelaars dus. Zij moeten ervoor zorgen dat we de goeie en mooie aspecten van sociale media kunnen behouden maar dat het probleem van online pesterijen aangepakt wordt.

De Zuckerbergs van deze wereld moeten hun verantwoordelijkheid opnemen

Als je weet dat in Amerika elke dag miljoenen Instagram- en Messengerberichten gescreend worden op terrorisme, dan moet er toch ook iets te doen zijn aan die haatberichten? Echt waar, het probleem begint bij volwassenen die geld zien in jongeren en in hun gebruik van sociale media. Het is hoog tijd dat de Zuckerbergs van deze wereld dat inzien en er iets aan doen.’

LEES OOK > Peter Adriaenssens: laat ons vooral blij zijn met worstelende ouders

Foto’s: Kristof Ghyselinck

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/03/2023