Te laat, achtergelaten rommel, huiswerk niet afgemaakt, een bibliotheekboek kwijt… herken je dit bij je tiener? “No worries”, op deze leeftijd is het normaal dat kinderen nog niet echt bezig zijn met planning en organisatie.

Het tienerbrein is onvoldoende ontwikkeld om overzicht te houden of te anticiperen, laat staan prioriteiten te stellen. Als ouder kan je je tiener leren plannen. Want goed kunnen plannen is niet alleen belangrijk bij het studeren, maar ook een cadeau in het verdere leven. In drukke tijden zorgt planning voor balans tussen studies, werk en gezin. Tussen in- en ontspanning.

Je kan kinderen best overtuigen van de zin van een planning door het hen zelf te laten ervaren. Zo zorgt een studieplanning voor houvast en minder faalangst bij pubers en het klaarzetten van boekentassen, zwem- of turngerief de avond ervoor voor minder vergetelheid bij het naar school gaan.

Wij geven jou enkele praktische tips om je kinderen hiermee te helpen.

1) Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren gedrag, voor jongeren tot de puberleeftijd is het voorbeeld van de ouders heel belangrijk. Hoe is jouw huishouden en leven geordend? Maak je bijvoorbeeld gebruik van een weekplanner voor de hobby’s? Stellen jullie een weekmenu op om efficiënt boodschappen te doen? Wordt de ontbijttafel de avond ervoor reeds klaargezet?

Durf kritisch te kijken naar je eigen organisatie. Zoek verbeterpunten en vermijd chaotische piekmomenten, bekijk samen met je tieners hoe dit beter kan en laat ze ook zelf voorstellen doen.

2) Maak samen een studieplanning op

Tieners komen op de leeftijd dat ze stapsgewijs meer verantwoordelijkheid kunnen dragen, het inplannen van huiswerk is een goed begin. Bekijk samen de schoolagenda, breng de taken in kaart en maak afspraken. Lastige taken hak je het best in stukken, dat maakt het leren makkelijker.

Laat je tiener zelf een inschatting maken van de tijdsduur voor het studeren en stuur bij waar nodig. Een visuele planner, huiswerkroutine, een aangename leeromgeving zorgen voor structuur.

Al doende zal je tiener beter leren plannen, laat hem of haar de dingen zelf ervaren. Je kan ook een studiebegeleider op school inschakelen die jouw zoon of dochter kan helpen met huiswerkbegeleiding en studietips.

3) Stel je flexibel en positief op

Elke puber vertoont uitstelgedrag of vergeet al eens een huistaak. Maak je hier als ouder niet te druk over. Als je teveel pusht wordt het een machtsstrijd die je zelden kan winnen. Grijp niet altijd in en laat je kind zelf aangeven wanneer het hulp wil. Je kan als ouder luisteren, advies geven, helpen, maar los niet alles zelf op voor jouw kind. Geef gedoseerde vrijheid en evalueer hoe dit loopt.

Respecteer de initiatieven van je kind en toon belangstelling. Laat een planning ook geen keurslijf worden waarvan nooit af te wijken valt. Ook flexibiliteit is belangrijk in de persoonlijke ontwikkeling.

4) Gebruik hulpmiddelen of lifehacks

Er zijn zoveel leuke tools die het plannen en organiseren makkelijker maken. Laat jouw tiener de planningstool gebruiken die hem of haar het beste past. Er is een ruime keuze aan gedrukte planners en agenda’s, voorzien van leuke quotes en afbeeldingen.

Je kan taken inplannen en structureren met software zoals Mindmap of Excel. Er zijn ook tal van taken-apps zoals Google Tasks, Wunderlist, To-do, Workflowy en Remember the milk om ons leven makkelijker te maken.

LEES OOK: Wetenschappelijk bewezen technieken om beter te studeren

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Gepubliceerd op: 23/08/2018