In 2014 won Mentissa Aziza The Voice Kids. Tien jaar later woont ze in Parijs, en is ze vooral in Wallonië en Frankrijk razend populair. Ze werd vorig jaar genomineerd voor het Franse equivalent van de MIA’s, en mocht plaatsnemen op een jurystoel van The Voice van Wallonië. Haar monsterhit ‘Mamma mia’ werd ook bij ons in Vlaanderen grijsgedraaid. Hoog tijd dus voor een flashback, vonden wij, naar de Mentissa die wij acht jaar geleden leerden kennen: een tiener met een smile tot achter haar oren. Het werd een grappig gesprek met een maffe meid, af en toe aangevuld en vrolijk onderbroken door drie hilarische hartsvriendinnen.

Huismus

Kun je ons iets vertellen over het gezin waarin je leeft?

Mentissa: Ik woon samen met mijn twee jongere broers bij mijn mama. Ze is een alleenstaande moeder. Toen ik jonger was, vond ik dat ik een strenge mama had, maar nu zie ik in dat het best meevalt. Ik krijg tamelijk veel vrijheid van haar. Ik weet ook niet waarom ik dat vroeger dacht … misschien ben ik gewoon volwassener geworden

‘Stel je voor wat dat moet zijn als je echt super beroemd bent … dan zou ik mij moeten aanpassen en zou ik niet zomaar kunnen uitgaan en YOLO-dingen doen zoals nu’ – Mentissa

De band met mijn mama is zeker en vast oké, al maken we soms ruzie. Niets aan te doen: ik ben nu eenmaal een puber dus ik denk vaak dat ik gelijk heb terwijl het niet zo is! (lacht) Mama is van Congolese afkomst, ik zal waarschijnlijk nog familieleden hebben in Congo maar ik ken hen niet. Eigenlijk is het wel jammer dat ik zo weinig weet over mijn eigen cultuur.

En hoe zit het met je schoolcarrière?

Mentissa: Goed, dankjewel! (lacht) Ik volg economie-talen. Mijn sterke kanten zijn economie en talen, dus ik zit sowieso in de juiste richting! Ik vind wel dat we ontzettend veel taken en lessen voorgeschoteld krijgen, man man. Soms zou ik gewoon willen thuiskomen en een uurtje of twee op mijn gitaar spelen, maar dat gaat simpelweg niet door al dat schoolwerk. Ik zit meestal tot acht uur ’s avonds achter mijn boeken! Wel jammer dat ik daardoor zo weinig tijd heb voor mijn muziek … Dat is het leven van een puber, zeker?

Voél je dat ook, dat je in je puberteit zit?

Mentissa: Niet echt. Meestal ben ik gelukkig. Ik heb wel een periode gehad waarin ik mij wat down voelde, ik was elke dinsdag en donderdag een beetje verdrietig.

Victory: Klopt! Ze was toen uitzonderlijk stil maar bleef zelf volhouden dat er niets aan de hand was.

Merita: Je merkt het meteen als er iets scheelt met Mentissa. Normaal gezien is ze nogal uitbundig.

Mentissa met vriendinnen

Mentissa: Dat zal mijn persoonlijke rare puberteitsperiode geweest zijn, zeker? Maar alleen op dinsdag en donderdag! (lacht) Ik hoorde mama eens telefoneren met iemand die aan het klagen was over zijn puber, en toen zei ze op een bepaald moment dat ze met mij absolúút geen problemen heeft! Niet dat ze het tegenover mij zal toegeven, maar mama beseft dus dat ik een braaf meisje ben. (hilariteit bij de vriendinnen) Komaan, da’s toch waar? Ik doe mijn best op school en ga maar af en toe eens naar een fuif! Ik ben een echte huismus! (gelach)

LEES OOK > Het warme nest van TikTok-ster Stien Edlund: ‘Zonder de steun van mijn ouders zou ik niet staan waar ik nu sta’

Constante crush

Hoe blik je terug op je overwinning van ‘The Voice Kids’?

Mentissa: Niet normaal hoeveel ik daar heb meegemaakt en geleerd! Ik zal altijd een beetje gek en onnozel blijven maar ik voelde mij daarna toch wat euh … volwassener. En die overwinning zelf: ik had totaal niet verwacht dat ik het zou halen! Stel je voor, ik vond het al straf dat ik erbij was met de blind auditions! Dus toen ik mijn naam hoorde, dacht ik natuurlijk ‘Wow!’, maar ’t is niet dat ik compleet ondersteboven was. Ik was eerder verbaasd.

Victory: Wij zijn altijd meegegaan naar de opnames, we leefden ontzettend met haar mee en zaten mee in de stress!

En klopt het, is ze er echt ‘rijper’ door geworden?

(Luid gelach)

Noa: Een beetje misschien, maar het blijft Mentissa natuurlijk. Het is wel tof dat ze er niet mee loopt te pochen.

En wat vond je van al de extra aandacht die je toen kreeg?

Mentissa: Dat was zó raar! Ineens begonnen populaire gasten met mij te praten op Facebook terwijl ze mij daarvoor niet eens zagen staan. Als ik tijd had ging ik er wel op in, anders liet ik het zo.

En heb je er een vriendje aan overgehouden?

Mentissa: Ik? Een lief? (Luid gelach) Ik weet niet hoe ik dat moet uitleggen, waarschijnlijk kunnen mijn vriendinnen dat beter dan ik!

Mentissa met vriendinnen

Victory: Moeten we iets vertellen over Mentissa en boys? Eén ding staat vast: ze houdt héél veel van jongens!

JongenS? In het meervoud?

Merita: Ah ja, één is te weinig voor haar! (gelach)

Victory: Smoorverliefd zou ik het niet noemen, maar ze heeft toch wel een oogje op een paar jongens.

Noa: En dan is er uiteraard nog die éne gast, de constante crush die maar blijft duren.

Victory: Maar zijn naam gaan we niet noemen, natuurlijk! (gelach)

Mentissa: Oh mijn god, stop maar al! Pffff, verkering of een vast lief: ik ben daar nog véél te onnozel voor. Maar crushes? Vaak! En veel!

Kreeg je tijdens The Voice Kids soms ook jaloerse of negatieve opmerkingen?

Mentissa: Ja hoor, vooral online. Ik lees die dingen wel, maar het kan me niet veel schelen. Ik zing en maak muziek voor mensen die het willen. Mensen die het niét willen, tja … ik kan alleen maar mijn best doen. Het was vaak ook racistische praat. Mijn vrienden gingen daar op in en zaten mij te verdedigen, maar ikzelf heb daar nooit op gereageerd. Pas op, het waren ook volwassenen die zulke dingen schreven!

‘Mama beseft dat ik een braaf meisje ben: ik doe mijn best op school en ga maar af en toe eens naar een fuif, ik ben een echte huismus!’ – Mentissa

Ik zit ermee in als ze kritiek hebben op mijn zang, maar voor de rest? Wanneer ze schrijven: ‘Ga naar een ander land, je moet hier onze wedstrijden niet komen winnen!’ … wat kan ik dan zeggen? Tegen racisme kan ik niets beginnen. Ik keur het niet goed, maar als je haat voelt voor mensen met een donkere kleur en je ziet die winnen in Vlaanderen, denk je waarschijnlijk: ‘Komaan, wat is dat hier?’ Ik kan dat begrijpen. Maar hey, hou je niet van mij dan hou je niet van mij!

Merita, Victory, Noa: Woehoe! Goed gezegd! Applaus!

LEES OOK > Wat doe je tegen cyberpesten en juice channels?

Drie koprollen

Wat zijn je plannen en dromen voor de toekomst?

Mentissa: Ik zou graag brandweervrouw worden. (hilariteit bij de vriendinnen) Maar allez, ik ben serieus! Ik kijk vaak naar Chicago Fire, en daar zitten twee vrouwen in het korps met wie ik mij helemaal kan identificeren. Ik zou dat echt wel willen doen, zo stoer en spannend!

Je bent niet bang voor vuur en hoogtes en zo?

Mentissa: Euh, toch wel! (hilariteit)

Oké, echt iets voor jou, dan!

Mentissa: Haha! Ik moet nog een beetje uitzoeken welke opleiding ik daarvoor nodig heb, maar ik zou die het liefst in het buitenland volgen. Op mijn achttien wil ik graag voor een jaar of twee naar Engeland.

En geen plannen om iets met muziek te doen?

Mentissa: Als ik de kans zou krijgen: zeker en vast. Maar het hoeft niet. Ik heb geproefd van wat het inhoudt en het is eerlijk gezegd nogal zwaar, vooral op het vlak van privacy. Wanneer ik op zondag met een raar hoofd en een lelijke joggingbroek gauw naar de Delhaize ga, hoor ik gefluister: “Kijk, da’s Mentissa!” Dat heb ik niet graag, het is niet tof als heel de Delhaize mij in mijn mottige kleren aanstaart. Stel je voor wat dat moet zijn als je echt super beroemd bent! Dan zou ik mij moeten aanpassen en zou ik niet zomaar kunnen uitgaan en YOLO-dingen doen zoals nu. Allez, meestal doe ik echt niets verkeerd hoor. Ik kijk vanop een afstand naar boys maar ik raak hen niet aan of zo! (gelach)

Je staat stevig met je voetjes op de grond, maar wat of wie zou jou nu ondersteboven kunnen halen?

Mentissa: Simpel: die ene jongen! (gejoel van de vriendinnen) Oeh lala, sinds de muzikale avond op school van vorig jaar is hij de boy van mijn leven. Er komt wel eens een andere crush voorbij maar hij is the one and only! Allez, we zijn geen vrienden of zo, we hebben alleen nog maar gepraat op Facebook. Mocht hij nu gewoon naar mij komen en ‘Hallo Mentissa’ zeggen, man man! Ik zou drie koprollen doen en gek worden!

LEES OOK > Het abc van seksuele opvoeding voor ouders van tieners

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/02/2024, laatste update op: 06/03/2024