Het is een veelgehoorde uitspraak bij jonge ouders: ‘Ze groeien er razendsnel uit.’ De meeste babyspullen gebruik je inderdaad maar zeer kort, logisch dus dat veel gezinnen op zoek gaan naar alternatieven. Maar wat is een Babytheek precies en wie kan er allemaal gebruik van maken?
Wat is een Babytheek precies?
Eva (Netwerk Bewust Verbruiken): ‘Zoals je in een bibliotheek boeken leent, ga je naar een Babytheek voor babyspullen. Jonge mama’s en papa’s komen voor draagdoeken, stoeltjes, een relax, een badje, speelgoed … Zaken die een gezin maar een korte tijd nodig heeft.
Je wordt lid van de Babytheek in je buurt en dan kan je voor een bepaalde periode die spullen lenen.
Misschien wil je eens een draagdoek of zo’n duur ‘aanhangbedje’ om ’s nachts borstvoeding te geven uittesten voor je die tweedehands koopt. Ook dat is mogelijk.
Als lid betaal je een jaarabonnement dat – afhankelijk van de locatie – tussen de 20 en 40 euro bedraagt. Wie via een armoedeorganisatie in een Babytheek terechtkomt, hoeft niets te betalen.
LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief
Bijdragen aan een klimaatvriendelijke toekomst
Hoewel veel koppels het leuk vinden om iets nieuws voor hun baby te kopen, beseffen ze dat die spullen na een tijd naar de zolder verhuizen of zelfs in het recyclagepark eindigen.
‘Zo groeide het idee om, naast goed draaiende initiatieven als de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond, een soort ‘bibliotheek voor babyspullen’ te lanceren. Daarmee verkleinen we de afvalberg en dragen we bij tot een klimaatvriendelijke toekomst voor onze kinderen.’
Voor wie is de Babytheek er?
In principe richten de Babytheken zich op gezinnen met een baby, maar sommige Babytheken bieden ook materiaal aan voor peuters. Ook pleegouders en grootouders zijn natuurlijk welkom.
‘Elke bezoeker heeft zo zijn redenen: ze willen afval helpen voorkomen, ze hebben geen plaats om babyspullen op te bergen, ze leven van een beperkt budget …’
Laagdrempelige ontmoetingsplek
Eva: ‘Uiteindelijk willen we met de Babytheken een beweging op gang trekken die bijdraagt tot een duurzame leefomgeving en een sterker sociaal weefsel. We dromen van een Babytheek als een laagdrempelige ontmoetingsplek waar alle jonge ouders zich welkom voelen.’
LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan
Waar vind je Babytheken?
De eerste Babytheek kwam er in 2018 in Brussel. Daarna volgden Geel, Aartselaar, Oostende en Kortrijk, en in december 2019 ging in het gebouw van Gezinsbond Mechelen de zesde Babytheek open. Sinds oktober 2020 vind je er ook een in Asse. En daar blijft het niet bij: er komt ook een Babytheek in Pelt, Poperinge, Lennik, Gent en Landen.
Zelf een Babytheek opstarten?
Netwerk Bewust Verbruiken biedt een opstartpakket aan voor iedereen die zelf een Babytheek wil opstarten. Wie interesse heeft in zo’n pakket of andere vragen heeft, kan mailen naar info@babytheek.be.
Meer informatie vind je op babytheek.be. Je kan er ook het volledige aanbod van een Babytheek raadplegen. In Oostende en Mechelen is de Gezinsbond partner van de Babytheek. Mede dankzij de steun van Provincie Antwerpen, Be Planet en Vlaanderen Circulair kon Netwerk Bewust Verbruiken het concept doen laten groeien.
Foto’s: Sander de Wilde
Dit artikel verscheen in januari 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou gratis in de brievenbus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.
Gepubliceerd op: 30/01/2020, laatste update op: 22/09/2023