Besmetting met listeriose, CMV of toxoplasmose tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor je kindje. Hoe kan je dit zo veel mogelijk vermijden? Enkele simpele voorzorgsmaatregelen volstaan!

Weerstand

Door de verlaagde weerstand zijn (net) zwangere vrouwen gevoeliger voor infecties en virussen. CMV, toxoplasmose en listeriose krijgen het meest aandacht, maar ook griep en windpokken kunnen gevaarlijk zijn.

Vooral de gevolgen voor de foetus kunnen potentieel zwaar zijn: van miskraam tot misvormingen of vroeggeboorte. Om die reden is het belangrijk besmetting tijdens de zwangerschap te vermijden.

Toch is paniek niet meteen nodig: de kans op besmetting met toxoplasmose, listeriose en CMV is klein. Bovendien zijn heel wat vrouwen beschermd tegen toxoplasmose (bijvoorbeeld door een eerdere besmetting) of windpokken en zijn er eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je kan toepassen om besmetting tijdens de zwangerschap te vermijden.

LEES OOK > Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek

Hoe besmetting met toxoplasmose en listeriose tijdens de zwangerschap vermijden?

 • Besteed extra aandacht aan een goede keukenhygiëne: was je handen grondig (20 seconden!), gebruik schoon keukengerei als je met rauw vlees aan de slag gaat, hou de koelkast schoon, vervang elke dag de schoonmaakdoek en handdoeken en was deze op 60 graden.
 • Respecteer de houdbaarheidsdatum van voedingswaren en eet kant-en-klare gerechten zo snel mogelijk na aankoop op.
 • Was groenten en fruit grondig of schil ze. Er is geen reden om rauwe groenten te vermijden, behalve als ze uit een moestuin komen.
 • Vraag iemand anders om de kattenbak te verversen of draag handschoenen. Katten aaien kan nog altijd, de katten wegdoen of ze vermijden is dan ook niet nodig.
 • Draag ook handschoenen tijdens het tuinieren. Was daarna handen en nagels grondig.
 • Eet geen rauwe vis. Ook met gerookte vis ben je het best voorzichtig (hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting met de listeriabacterie). Gebakken, gegrilde, gekookte of gepocheerde vis of zeevruchten kan je zonder probleem eten.
 • Eet enkel vlees dat voldoende doorbakken of gekookt is en vermijd vleeswaren als paté en rillettes (tenzij uit blik).
 • Vermijd kaas van rauwe melk. Zachte kazen worden hierbij vaak genoemd, maar ook die bestaan tegenwoordig in gepasteuriseerde variant, zeker in de supermarkt. Vraag het na bij de kaasboer of lees de ingrediëntenlijst.
 • Ook zelfgemaakte gerechten met rauwe eieren zijn een no go, zoals tiramisu, chocolademousse en mayonaise. De producten in de supermarkt zijn meestal niet gemaakt met rauwe eieren. Lees ook hier de ingrediëntenlijst om zeker te zijn.

LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog …?

Om CMV of andere virussen te vermijden, kan je dit doen:

 • Was je handen na contact met speeksel en urine van kleine kinderen. Gebruik niet hetzelfde bestek of glas, neem geen fopspeen in de mond en kus kleine kinderen niet op de mond. Ontsmet ook regelmatig het verzorgingskussen, de tafel en speelgoed.
 • Gebruik enkel wegwerpzakdoeken en gooi die ook snel weer weg. Was altijd grondig je handen daarna.
 • Laat je vaccineren tegen griep vanaf het tweede trimester van je zwangerschap.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/02/2018, laatste update op: 02/05/2023