Over wat mag en wat niet tijdens de zwangerschap doen heel wat indianenverhalen de ronde. Wat mag ik nog en wat mag ik niet als ik zwanger ben? Dit handige lijstje helpt je hopelijk om door de bomen het bos te zien.

Zwanger, mag ik nog … ?

Sushi, filet americain, gerookte zalm of zelfgemaakte chocomousse eten?

Schrap volgende gerechten van je menu: rauw of onvoldoende doorbakken vlees (filet americain, carpaccio, rosbief, steak bleu en saignant), rauwe vis (sushi), rauwe schelp- of schaaldieren (oesters), koud gerookte vis (zalm, haring) en bereidingen met rauwe eieren (zelfgemaakte chocomousse, tiramisu, mayonaise).

Zachte kazen eten?

Eet geen zachte kazen die gemaakt zijn met rauwe melk, zoals brie en camembert. Kijk bij voorverpakte kazen op het etiket. Staat er ‘au lait cru’, dan laat je ze links liggen. Staat er ‘au lait pasteurisé’, dan is de kaas veilig.

Koffie, cola of energiedrankjes drinken?

Let op met cafeïne en andere opwekkende stoffen. Als je overdreven veel koffie, zwarte thee of cola drinkt, verhoogt het risico op miskraam, vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Drink dus maximum twee à drie koppen of glazen per dag.

Energiedrankjes vermijd je absoluut, want ze verhogen het risico op een miskraam aanzienlijk.

LEES OOK > 5 x wel en niet eten tijdens de zwangerschap

Een gordel dragen?

Ook als je zwanger bent, moet je een veiligheidsgordel dragen in de auto. De gordel beschermt jou en je baby, op voorwaarde dat je de gordel correct draagt. Leid de horizontale riem van de gordel onder je buik.

Mijn haar kleuren?

Het is niet duidelijk of een haarkleuring tijdens de zwangerschap al dan niet schadelijk zou zijn. Om risico’s te vermijden, wordt contact met chemicaliën tijdens de eerste twaalf weken best zo veel mogelijk vermeden.

Reizen?

Vliegen veroorzaakt doorgaans geen problemen bij een zwangerschap die goed verloopt. Het kan wel afgeraden worden bij een verhoogd risico op bloedingen of voortijdige weeën.

Vlieg sowieso niet kort voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Er kan nauwelijks hulp geboden worden bij complicaties of een bevalling in een vliegtuig. Heel wat luchtvaartmaatschappijen weigeren hoogzwangere vrouwen. Informeer je vooraf.

Naar de sauna?

Wees voorzichtig met naar de sauna gaan. Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is het niet zeker dat er voor je ongeboren kindje geen risico’s vasthangen aan een saunabezoekje. Hou je later in je zwangerschap vocht op, ga dan sowieso niet naar de sauna.

Zonnen?

Baby’s in de buik zijn niet dol op zonlicht. Vermijd daarom de volle zon. Als je toch wil zonnen, kies dan voor de ochtend- of de late namiddagzon. Gebruik een
zonnecrème met hoge beschermingsfactor en draag een zonnehoed.

LEES OOK > Zwanger tijdens de zomer: tips tegen de warmte

Sporten?

Wie sowieso regelmatig sport, mag daar tijdens de zwangerschap mee doorgaan, tenzij je arts of vroedvrouw daar anders over beslist.

Beweging met een hoge kans op vallen of contactsporten houden een risico in voor je kindje. Daarom stop je er best mee zodra je zwanger bent.

Competitiesporten worden afgeraden op het einde van je zwangerschap. Je kunt wel blijven zwemmen, fietsen en wandelen, zelfs tot de laatste maand van je zwangerschap.

LEES OOK > Bewegen tijdens de zwangerschap: ‘Sport kan, zolang je naar je lichaam luistert’

Op dieet?

Volg geen vermageringsdieet, want dan krijgen jij en je kindje niet genoeg voedingsstoffen binnen. Als je lichaamsvet verbrandt, komen er bovendien afvalstoffen in je bloed terecht die schadelijk zijn voor je baby.

Rauwkost eten?

Was alle groenten en fruit grondig. Twijfel je of de rauwkost op je bord of tussen je broodje goed gespoeld is? Eet er dan beter niet van. Blijf wel voldoende verse groenten en fruit eten.

De kattenbak proper maken?

Als je geen antistoffen hebt tegen toxoplasmose: laat iemand anders de kattenbak proper maken en werk niet in de tuin (of met aarde) met je blote handen.

Je kunt dan namelijk in contact komen met een parasiet die vaak in aarde of in de uitwerpselen van katten zit. Deze parasiet veroorzaakt toxoplasmose.

Zelf merk je nauwelijks iets van deze infectie, maar ze kan het centrale zenuwstelsel van je baby aantasten.

Meer weten

gezondzwangerworden.be

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 06/04/2021

Tags: , ,