Trek je samen met je kindje naar de kermis, een festival, een optocht, vuurwerk of een andere plek waar veel lawaai is? Prop dan niet alleen luiers, reservekledij en vochtige doekjes in je tas, maar denk zeker ook aan de kwetsbare oortjes van je zoon of dochter. Beter nog: probeer altijd gehoorbescherming voor jonge kinderen bij te hebben, want je weet nooit waar je terechtkomt.

Kwetsbare oortjes

Elke persoon reageert anders op luide geluiden. Het is daardoor moeilijk te bepalen wat schadelijk is en wat niet. Kinderen kiezen er meestal zelf niet voor om in een lawaaierige omgeving rond te hangen.

Bovendien zijn hun oortjes extra kwetsbaar. Het binnenoor van kinderen is nog volop aan het ontwikkelen. Ze hebben een nauwe gehoorgang waardoor lawaai harder binnenkomt bij hen. Dat maakt hen extra gevoelig voor gehoorproblemen.

LEES OOK > Gehoorbescherming bij kleine kinderen

Schade

Geluiden vanaf 80 decibel (voorbijrazende trein, verkeersweg, drukke klas) kunnen schadelijk zijn. Bij kinderen zelfs nóg eerder.

Bij 120 decibel (fuif, concert, sirene) kan je direct gehoorbeschadiging oplopen. Er bestaan verschillende (gratis) apps waarmee je het aantal decibels kan meten.

Als kinderen op jonge leeftijd langdurig worden blootgesteld aan veel geluid, is de kans groter dat ze later met gehoorproblemen kampen, zoals: oorsuizen (ook: tinnitus), concentratieproblemen en gehoorverlies.

Gehoorschade kan je helaas niet genezen. Niets om licht over te gaan dus, want kinderen die minder goed horen, hebben het meestal moeilijker om te (leren) praten.

LEES OOK > Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby

Gehoorbescherming bij jonge kinderen

Voorzie daarom aangepaste gehoorbescherming voor je kind. Die vermindert de prikkels, dempt het geluid en verkleint dus de kans op gehoorbeschadiging. Er bestaan verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd:

  • OORKAPPEN: voor de allerkleinsten. Met een verstelbare, elastische band die over het voorhoofd loopt.
  • KOPTELEFOONS: voor peuters, kleuters en schoolkinderen. Let er bij je aankoop op dat ze een minimale demping hebben van 25 decibel.
  • OORDOPPEN: pas vanaf drie of vier jaar en dus niet geschikt voor baby’s of peuters. Met een geluidsfilter die het geluid dempt.

Let thuis ook op

Niet alleen op festivals, maar ook thuis gaat het decibelgehalte wel eens de hoogte in. Er is de televisie, muziek, het geluid van de tablet, maar ook uit speelgoed kan hard geluid komen (denk aan: de sirene van een brandweerwagen, een speelgoedtrompet).

Natuurlijk is het niet nodig dat je kind de hele dag gehoorbeschermers draagt, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn en erop te letten.

LEES OOK > Gehoorschade voorkomen: 8 tips

Tips: gehoorbescherming bij jonge kinderen

  • Hou het volume van muziek, de televisie of een filmpje sowieso in de gaten.
  • Gebruik liever een koptelefoon die je op de oren plaatst dan het soort dat in de oren zit.
  • Las stiltes in: na een periode met veel geluid moeten de oren kunnen rusten.
  • Maakt speelgoed te veel lawaai? Haal de batterijen eruit of kleef plakband over het luidsprekertje.
  • Op festivals en feesten met luide muziek zorg je ervoor dat ze altijd gehoorbescherming dragen. Sta of zit zover mogelijk van de boxen.
  • Denk twee keer na voor je kinderen tijdens een concert op de schouders neemt. Zo zitten ze namelijk recht in de geluidsgolven die bij jou worden opgevangen door het publiek voor je.
  • Wattenstaafjes kunnen het trommelvlies beschadigen. Gebruik daarom beter warm water en een washandje om de oren proper te houden.

LEES OOK > Tinnitus voor dummies: hoe zit het met die tuut?

Dit artikel verscheen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders met een baby, peuter of kleuter in hun gezin. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 23/11/2021, laatste update op: 27/04/2023