Je bent in verwachting. De ene vrouw springt een gat in de lucht, terwijl de andere worstelt met gemengde gevoelens. Want misschien ben je ongepland zwanger? Of ongewenst? Maar zelfs als je er lang op hebt gewacht, kan die zwangerschap alsnog je wereld én je emoties helemaal overhoop halen.

Ongewenst

Het gezin van Thalia was compleet met twee zoontjes. En toen kwam er toch een positieve zwangerschapstest: ‘Ik voelde me stom. Dat mij dit nog moest overkomen, een volwassen vrouw?’

Thalia en haar partner legden alle opties op tafel en ze praatten. Veel. ‘Abortus was een optie, dat durfden we benoemen. Ook al is dat voor velen nog steeds een taboe. Er was ook dat schuldgevoel, want er zijn zoveel mensen die niet zwanger kunnen worden. Het kindje houden was ook een optie. Na lang nadenken hebben we daarvoor gekozen. In volle overtuiging.’

Een ongewenste zwangerschap betekent dus niet automatisch dat het kindje ook ongewenst is. Integendeel. Door samen alle opties te bespreken en een bewuste keuze te maken, kan je alsnog een ijzersterke basis vormen om een kindje te verwelkomen.

LEES OOK > Zwangerschapsafbreking: als je zwangerschap je voor een zware keuze stelt

Ongepland zwanger

Toen Laila ontdekte dat ze ongepland zwanger was, was ze nog erg jong: ‘Ik was totaal in shock. Ook mijn ouders waren overdonderd. We hebben lang gepraat over hoe we alles zouden aanpakken en dat stelde me gerust.’

Laila besloot om een jonge moeder te worden. Een zorgeloze zwangerschap werd het niet, en ook de roze wolk bleef uit. ‘Toen ik mijn zoontje voor het eerst in mijn armen had, was ik opgelucht en radeloos tegelijk. Want wat nu? Dankzij de hulp van mijn ouders kan ik vandaag trots zijn op mezelf. Mijn zoontje was dan wel ongepland, maar ik zie hem doodgraag.’

Als je ongepland zwanger bent, komt je hele toekomst plots op losse schroeven te staan. Welke keuze je uiteindelijk maakt: er hoort een soort van rouwproces bij. Want bij elke optie win je misschien iets, maar je verliest sowieso ook iets. Dat is soms moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld, waar een zwangerschap doorgaans geldt als pure winst.

LEES OOK > Roze wolk gezocht

Help

Ilse en haar lief probeerden al een tijdje zwanger te worden, maar toen het zover was, sloeg de paniek en de somberte toe.

‘Natuurlijk was ik blij, maar ik was ook bang. En die angst nam het helemaal over. Wou ik echt moeder worden? Hoe gaat ons leven eruitzien? Ik zat met zoveel vragen dat ik er onmogelijk antwoorden op kon vinden. Bovendien voelde ik me alleen met mijn twijfels, omdat onze omgeving wel dolgelukkig was met mijn zwangerschap.’

Die onzekere en angstige gevoelens zijn nochtans normaal. Veel zwangere koppels ervaren het effectief zo. Natuurlijk is er weer dat taboe: je moet blij zijn en het moet allemaal leuk zijn, want je bent toch zwanger en gezond?

Onthoud dan vooral dat een zwangerschap een erg intense levensgebeurtenis is, die iedereen op een eigen manier beleeft. Voor Ilse hielp het om te gaan praten met een hulpverlener: ‘Zo had ik iemand die mijn gevoelens erkende en me ermee leerde omgaan.’

Als het zwart wordt

Voor sommige vrouwen wegen de emotionele klachten zo zwaar door dat er sprake kan zijn van een zwangerschapsdepressie, al is dat niet altijd even duidelijk te herkennen. Veel van die symptomen horen namelijk ook gewoon bij de zwangerschap: een uitgeput gevoel, minder eetlust, piekeren, slaapproblemen en stemmingswisselingen.

Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Hou je vooral niet in om daar met je huisarts of vroedvrouw over te praten. Zij kunnen je sowieso verder helpen. Hoe dan ook, hoe je je nu ook voelt: je bent niet alleen. En het wordt beter.

LEES OOK > Online keuzehulp bij ongeplande zwangerschap

Zit je in de knoop met je zwangerschap? Dan kun je terecht bij Fara, een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Op de website staat heel wat interessante info, inclusief een keuzehulp. Bel met je persoonlijke vragen naar de Farafoon op 016 38 69 50 of chat via de website.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/05/2023