Roken tijdens de zwangerschap, het is geen goede combinatie. Alle negatieve effecten van roken en sigaretten op jouw gezondheid zijn ook negatieve effecten voor je baby. En aangezien die een pak kleiner én kwetsbaarder is, zijn de gevolgen des te sterker. Meer nog: de gevolgen blijven ook na de blootstelling doorwerken.
Gevolgen
1. Te vroeg
Roken veroorzaakt een aanzienlijk verhoogde kans op miskraam en vroeggeboorte. Premature kinderen kunnen met de technologie van vandaag vaak overleven, maar hebben dan weer meer kans op motorische of concentratieproblemen.
2. Wiegendood
Baby’s die zijn blootgesteld aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap hebben bijna zes keer meer kans om te overlijden aan wiegendood. Baby’s van moeders die roken na de geboorte hebben nog altijd vijf keer meer kans.
Het risico op wiegendood stijgt nog als de ouders roken in de kamer waar de baby slaapt. Het gevaar voor wiegendood is niet enkel verbonden met het rookgedrag van de moeder, maar ook met dat van de vader!
3. Klein en licht
Kinderen van moeders die meer dan 10 sigaretten per dag roken, zijn gemiddeld 200 gram lichter en 1 cm kleiner. Dat komt omdat nicotine de bloedvaten vernauwt, dus ook de bloedvaten naar placenta en navelstreng. De baby krijgt daardoor minder voedingsstoffen en groeit trager. Ook hart en nieren zijn kleiner dan bij andere kinderen. Laag geboortegewicht wordt in studies gelinkt aan het voorkomen van leerproblemen.
LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog …?
4. Luchtwegen
Kinderen die als (ongeboren) baby aan sigarettenrook werden blootgesteld, hebben meer kans op problemen met de luchtwegen, luchtweginfecties en astma.
5. Kanker
Wetenschappelijk onderzoek laat vermoeden dat kinderen van rokende moeders een verhoogd risico lopen om op volwassen leeftijd kanker te ontwikkelen. Men heeft immers vastgesteld dat kankerverwekkende stoffen doorheen de moederkoek dringen.
6. Invloed op de hersenenontwikkeling
Ook de hersenen van de (ongeboren) baby dragen de gevolgen van de rook. Niet alle gebieden ontwikkelen even goed, en in de lagere school kunnen deze kinderen enkele maanden achterstand hebben in taal- en rekenontwikkeling.
Wat nu?
Het beste voor jou én je baby is om te stoppen met roken en niet toe te staan dat er in jouw omgeving en die van de baby wordt gerookt.
Stoppen met roken is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met een professionele begeleiding is dat minder lastig. Die begeleiding focust niet enkel op stoppen zelf, maar begeleidt ook de lichamelijke, mentale en gedragsmatige gevolgen.
Rook? Stop!
Wie wil stoppen met roken, kan terecht bij een arts of vroedvrouw. Zij kunnen doorverwijzen naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning (individueel of in groep) of naar tabakologen.
De begeleiding wordt (deels) terugbetaald door de ziekteverzekering als de begeleiding gebeurt door een arts of erkend tabakoloog.
Rookt je partner ook? Probeer dan samen te stoppen.
LEES OOK > Een pakje maatregelen tegen roken
Wil je meer weten? Neem een kijkje op tabakstop.be of bel de Tabakstop Lijn op 0800/111.00.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 27/12/2016, laatste update op: 22/03/2023