Zwanger? Proficiat! Nu komt het erop aan om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, zodat jij én je kindje het maximum halen uit deze zwangerschap. Maar soms werkt je eigen lichaam tegen … Zwangerschapsdiabetes wordt jaarlijks vastgesteld bij meer dan één op vijftig zwangere vrouwen in Vlaanderen. Maar wat is het precies?

Zwangerschapsdiabetes

Als je zwanger bent, verandert er heel wat in je lichaam, ook hormonaal. Dezelfde hormonen die de baby helpen ontwikkelen, verhinderen enigszins de werking van insuline. Die stof zorgt ervoor dat de cellen van ons lichaam glucose opnemen, en ze is dus zeer belangrijk voor de stofwisseling.

Meestal reageert ons lichaam op de verstoring in de aanmaak van insuline door meer insuline aan te maken. Maar in sommige gevallen lukt dat niet, raakt de glucose niet goed opgenomen en worden de glucosewaarden in het bloed te hoog. Dan spreken we van zwangerschapsdiabetes.

Meestal duikt pas op vanaf de 20ste week van de zwangerschap. Je hoeft dus nog niet van in het begin ongerust rond te lopen. Tenzij je arts weet dat je extra risico loopt (door vroegere zwangerschapsdiabetes, diabetes in de familie …), word je tussen de 24ste en de 28ste week van de zwangerschap gescreend.

Als de uitslag tegenvalt …

Vaak volstaat het om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Dat doe je best best onder toezicht van een diëtiste, want het is geen vermageringsdieet (dat kan schadelijk zijn voor je baby).

Toch moet je proberen je calorieën te beperken, en ook met koolhydraten en vetten is het oppassen geblazen. Lichaamsbeweging is belangrijk, maar niet eenvoudig met een dikke buik … Dat bekijk je dus best in samenspraak met je behandelende arts.

Soms is een aangepast dieet niet voldoende. Dan zal je je bloedwaarden meermaals per dag nauwlettend in het oog moeten houden, en extra insuline inspuiten, net zoals patiënten met ‘gewone’ diabetes.

LEES OOK > 11 zwangerschapskwaaltjes en wat je er tegen kan doen

En voor de toekomst?

Het is belangrijk om zwangerschapsdiabetes ernstig te nemen. De aandoening kan immers gevolgen hebben voor jou als mama en voor je baby. En voor mama’s eindigt het verhaal niet bij de bevalling. Heb je een keer zwangerschapsdiabetes gehad, dan is er een grote kans dat het voor een volgende zwangerschap precies hetzelfde liedje is. En zowat de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden, ontwikkelen vijf tot tien jaar na de bevalling blijvende diabetes (Type 2).

Ook nu hoef je op voorhand niet te panikeren. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je lichaam hier een zwakke plek heeft, en je kunt er actief aan meewerken om de ziekte in de toekomst te slim af te zijn. Een goede opvolging na de bevalling, een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging staan met stip bovenaan de lijst.

Meer info over zwangerschapsdiabetes vind je op de website Zoetzwanger.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 24/05/2018, laatste update op: 02/05/2023