Je bent zwanger, dus je rept je naar de gynaecoloog. Toch? Natuurlijk is de begeleiding door een gespecialiseerd arts tijdens de zwangerschap absoluut noodzakelijk. Maar veel jonge ouders vergeten dat er ook vroedvrouwen actief zijn. En dat is zonde, want vroedvrouwen staan je bij met raad en daad, van in het prille begin van de zwangerschap tot maanden na de bevalling.
‘Er zijn heel veel vragen waarmee je als aanstaande mama kunt aankloppen bij de vroedvrouw’, knikt Joke Muyldermans, zelf ook actief in het beroep en bestuurslid van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV).
‘Wij kunnen tips geven over hoe je makkelijker zwanger kan worden. We gaan na hoe het zit met je bloedwaarden, foliumzuur, inentingen … Sommige vroedvrouwen volgen moeilijke zwangerschappen van nabij op. Als er aanwijzingen zijn dat er een medisch probleem is, verwijzen we door naar een arts.’
Voor, tijdens en na de bevalling
Vroedvrouwen reiken aanstaande mama’s technieken aan voor een vlotte bevalling, en begeleiden in geval van een thuisbevalling ook de geboorte. Maar ook als je liever in het ziekenhuis bevalt, kan je profiteren van de begeleiding door een vroedvrouw vooraf, tijdens en nadien.
‘Na de bevalling betaalt de mutualiteit elk bezoek van de vroedvrouw terug tot je kindje één jaar oud is. De eerste vijf dagen nadat de jonge mama bevallen is, komt de vroedvrouw dagelijks aan huis om de gezondheid van de baby op te volgen en haar bij te staan in de zorg.
Vanzelfsprekend moedigen we mama’s aan om hun kind vanaf dag één borstvoeding te geven. Maar ook ouders die kiezen voor flesjes krijgen de juiste begeleiding. Want ook bij kunstvoeding kan het zoeken zijn naar de juiste samenstelling die past bij je kindje.’
Grote overgangsmomenten
Zodra alles vlot loopt, neemt Kind & Gezin het leeuwendeel van de opvolging van mama en kind over. Maar op belangrijke momenten kan je altijd beroep blijven doen op de vroedvrouw.
Hoe combineer je na drie maanden je werk hervatten met borstvoeding blijven geven, bijvoorbeeld? Hoe schakel je best over op vaste voeding? Je hoeft het niet allemaal in boeken of op het internet te gaan zoeken, de vroedvrouw heeft een heel arsenaal aan ervaring en tips.
Maar ook wanneer die roze wolk plots donkergrijs wordt of wanneer je het even te veel wordt. Een vroedvrouw is er ook als luisterend oor.
LEES OOK > Jeroen is vroedvrouw: ‘Baby’s huilen nu eenmaal’
Van alle tijden en op alle plaatsen
Vroedvrouw is een oud beroep, maar intussen ook al ruim twintig jaar een volwaardige medische opleiding. En de taken zijn alsmaar toegenomen. Vroedvrouwen kom je vandaag tegen bij zowat alle facetten van de zwangerschap. Jonge ouders zijn er zich niet altijd bewust van dat de ‘verpleegster’ in de verloskamer of in de kraamkliniek eigenlijk een vroedvrouw is. Maar ook op neonatologie of op de afdeling fertiliteit zijn vroedvrouwen actief.
Zoek je een vroedvrouw in je omgeving, dan neem je best een kijkje op de site van de VBOV. ‘We raden aan om al bij het begin van de zwangerschap contact op te nemen’, zegt Joke Muyldermans. ‘Zo kunnen we al tijdens de zwangerschap een zorgplan opstellen, en jonge ouders zo goed mogelijk begeleiden.’
Joke Muyldermans is al meer dan tien jaar aan de slag als eerstelijns vroedvrouw. Ze is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Vroedvrouwen en zit in het dagelijks bestuur van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV).
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 28/08/2018, laatste update op: 02/05/2023