Is je kleinkind de babyfase nu al even ontgroeid? Is die kleine rakker niet meer te houden, en klimt hij overal op en af? Zorg je regelmatig voor de kleinkinderen en wil je deze tijd samen op een actieve manier doorbrengen? Hier vind je tien leuke manieren om te bewegen met een kleuter.

Kleuters vinden het heerlijk om samen met hun grootouders te sporten. Ze laten graag zien wat ze allemaal al kunnen. En voor oma en opa zelf is het dubbele winst: extra beweging en extra tijd samen.

1. Knuffelturnen

Knuffelturnen is samen bewegen, voelen, genieten en ontspannen. De kinderen (1,5 tot 6 jaar) worden gestimuleerd in hun basismotoriek, krijgen zelfvertrouwen en leren rekening te houden met anderen. Voor jou als grootouder is het een heerlijk moment waarop je dicht bij je kleinkind bent. Alle info hierover vind je bij Gezinssport Vlaanderen.

LEES OOK > Doeboek rond knuffelturnen: tips voor heerlijke beweegmomenten samen met je kleuter

2. Start to minigolf

Niets zo leuk als minigolfen met de (klein)kinderen! Het spel is zeer toegankelijk, en zelfs jonge kleuters kunnen het spelen. Je wandelt het parcours af, je bent in beweging en als een van jullie weer eens de bal in het vijvertje doet belanden, is het lachen geblazen!

3. Samen zwemmen

De meeste kinderen gaan graag zwemmen en spelen in water. Ook voor grootouders is dat een ideale sport: weinig impact op de gewrichten en door de weerstand van het water is het toch een echte work-out.

Belangrijk: hou je kleinkinderen altijd goed in de gaten laat ze nooit alleen in het water, ook al hebben ze zwembandjes aan of kunnen ze al vrij goed zwemmen.

LEES OOK > Kind veilig in het water: hoe doe je dat als je kind nog niet kan zwemmen?

4. Voor oudere kleuters: fietsen

Ieder kind leert het op een gegeven moment: fietsen. Is jouw kleinkind nog wat onzeker op de fiets? Dan moeten jullie juist lekker gaan fietsen. Maar let op: kleuters kunnen het verkeer nog niet goed inschatten, dus begin met eenvoudige routes: samen naar de supermarkt, of de speeltuin. Laat je kleinkind op de stoep rijden, of in het park, waar geen auto’s zijn. Wandel ernaast en ga nog niet meteen zelf fietsen.

Pas als je kleinkind al wat ouder is en goed luistert in het verkeer, kan je je samen aan een fietstochtje wagen. De toertjes kan je langzamerhand steeds groter maken.

Wil je het wat spannender maken? Maak de dag ervoor je eigen schatkaart met als schat de eindbestemming. Neem een leuk kleinigheidje mee en geef dat aan je kleinkind als jullie de schat hebben bereikt. Zo maak je de sportactiviteit net even wat leuker, voor jou en je kleinkind.

LEES OOK > Checklist: wanneer kan je je kind naast jou laten fietsen in het verkeer?

5. Rechtopstaand kleuren en knutselen

Waarom zou je moeten zitten tijdens het kleuren, knutselen, puzzelen of bouwen met Lego? Laat je kleuter staan als hij daar zin in heeft, of stimuleer hem om dat te doen: het is ook een vorm van bewegen en het is beter dan de hele tijd te zitten.

6. Samen naar de supermarkt

Naar de supermarkt gaan met een kleuter is vaak een hele uitdaging. Toch kan je (zeker wat oudere) kleuters hier actief inzetten, om mee te helpen, bijvoorbeeld. En als ze willen dansen en heen en weer rennen: waarom ook niet? Als ze maar uitkijken waar ze lopen… Tip: parkeer je auto iets verder op de parking: alle extra stappen tellen! Of ga te voet.

7. Dansen en zingen

Zet een leuk muziekje op en dans (samen) de pannen van het dak. Bewegen met een kleuter hoeft niet altijd meteen sporten te zijn!

8. Actief (buiten) spelen

Naar de speeltuin, fietsen of steppen naar de bakker, tikkertje of verstoppertje spelen in het bos, spelen met de bal, touwtjespringen of Twister nog eens uithalen: het zijn allemaal leuke manieren om extra te bewegen met een kleuter.

9. Blote voeten

Veel kinderen zien op tegen wandelen. Ze vinden het saai en uitzichtloos. Maar voor deze activiteit zullen ze je eeuwig dankbaar zijn! Een blotevoetenpad is een unieke ervaring: op je blote voeten wandelen door het natte gras, op bospaadjes en door kleine beekjes.

Het allereerste blotevoetenpad werd gebouwd in het Limburgse Lieteberg en is bijna 3 kilometer lang. Ondertussen zijn er een tiental blotevoetenpaden in Vlaanderen. Het ene is al wat langer of uitdagender dan het andere, sommige paden zijn gratis en voor andere moet je betalen.

LEES OOK > Breng eens een bezoekje aan een blotevoetenpad (of maak er zelf eentje!)

10. Op actieve vakantie

Gezinssport Vlaanderen organiseert actieve vakanties voor grootouders en kleinkinderen. Je logeert er allemaal samen in een hotelcomplex en je leert er nieuwe mensen kennen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/09/2019, laatste update op: 23/08/2023