De eerste maanden met pensioen… De één heeft het er moeilijk mee, de ander vindt het zalig dat er nu tijd is voor waar hij of zij voorheen te weinig aan toekwam. Een kleine rondvraag levert vooral mensen van de tweede categorie op. Ze deden altijd al vrijwilligerswerk en dat breidt zich nu uit, er zijn (klein)kinderen, hobby’s en interesses. Het (zwarte) gat als de job wegvalt? Niet gezien.

Mensen die hun leven drastisch omgooien als ze met pensioen gaan – verhuizen naar de andere kant van de wereld, een jaar op reis met de motor, naar de universiteit voor een nieuwe studie… – ze bestaan ongetwijfeld, maar vormen niet de meerderheid. Niet in deze kleine rondvraag, en wellicht ook niet in het algemeen. Een journaliste die een drukke beroepsloopbaan achter de rug heeft, trok na haar pensioen naar Lanzarote. ‘Om niets te doen’, zegt ze, en ‘ik heb dus geen boeiend verhaal.’

Iemand die niet opnieuw te weinig tijd heeft, is nochtans best interessant als witte merel tussen alle gepensioneerde bezige bijen. Misschien komt na dat nietsdoen, ook voor haar weer een actievere periode. Want dat zeggen wel meer mensen aan het begin van hun pensioen: ‘Ik zal niet meteen de dagen vullen, eerst wat rondkijken en de tijd nemen om bewust te kiezen wat ik echt nog wil.’

LEES OOK > Met pensioen? Denk aan een goede voorbereiding!

Alles meer op het gemak

Jean-Marie Pincquet uit Roeselare ging onlangs met pensioen. Hij werkte daarvoor in het UZ Gent. Eerst lange tijd als kinderverpleegkundige op de dienst neonatologie, later in een halftijdse administratieve job. Zoals bij velen die tijdens corona met pensioen gingen, gebeurde dat ook bij Jean-Marie geruisloos. ‘Ik was al een tijd thuis aan het werk en ben alleen nog naar Gent geweest om mijn bureau op te ruimen. Collega’s heb ik niet meer gezien en een afscheidsfeest was er ook niet.

Ik begon de laatste maanden wel wat uit te kijken naar mijn pensioen. De cel waar ik werkte, werd alsmaar meer afgebouwd omdat administratie meer elektronisch gebeurt. Het was na al die jaren welletjes geweest.

Ik was er gerust op dat ik niet in een leegte zou vallen. We hebben een ruim sociaal netwerk en zitten in verschillende verenigingen. Ik kook en bak graag en ik lees veel. Daar is nu meer tijd voor. Een groot deel van het huishouden is voor mij sinds mijn vrouw zestig procent invalide is. Alles gaat nu meer op het gemak.’

Voor de kleinkinderen zorgen

Nieuw in het leven van deze jonggepensioneerde is wel dat hij en zijn vrouw op vaste dagen voor enkele kleinkinderen zorgen. Op maandagnamiddag voor het kindje van hun dochter in Zeeland, op vrijdag voor de twee kindjes van hun zoon in Zwijnaarde. Bij de oudste zoon springen ze sporadisch in voor opvang. ‘Het is een hulp voor de jonge ouders, en zo krijgen wij een hechte band met die kleintjes’, vertelt Jean-Marie. ‘We willen er wel niet dag in dag uit voor zorgen. We brachten drie kinderen groot, nu is het aan hen.’

Sinds een half jaar is Jean-Marie ook voorzitter van de Gezinsbond in zijn afdeling. ‘Dat brengt ook wel wat werk mee. Ik mis mijn job niet. Jammer dat je er de fysieke ongemakken en minder energie eigen aan de leeftijd moet bijnemen, voor de rest bevalt het pensioen me zeer.’

LEES OOK > S.O.S. het eerste logeerpartijtje van je kleinkind

Tips van Jean-Marie

  • Denk vooraf na over wat je met de vrijgekomen tijd zal doen. Zeker als je naast je werk niet veel andere bezigheden hebt.
  • Zoek een hobby en bouw een kennissenkring op voor je met pensioen gaat, sluit eventueel aan bij een vereniging.
  • Zorg dat de kleinkinderen niet meer tijd innemen dan je zelf wil.

Voor het eerst met pensioen: wat doen mensen dan?

Philip is sinds 4 juli met pensioen. Hij geeft nu rijles aan vluchtelingen.

Kathy ontdekte het plezier van aquarelschilderen. ‘Geen stress meer’, zegt ze, ‘dat wil ik niet meer.’

Hilde hoort sinds juli bij de gepensioneerden. Dat ‘statuut’ voelt nog onwennig. Ze startte ‘Ciné Cyriel’ op in het conciërgehuis van de voorziening waar ze vroeger werkte. Daar zijn dit najaar drie Italiaanse films gepland voor de buurtbewoners. Maar eerst maakte ze een droom waar: met enkele vrienden en de rugzak op trektocht in de Alpen.

Corinne neemt sinds haar pensioen weer de haakpennen ter hand en is pleegmoeder voor jonge katjes. Ze heeft niet de behoefte om veel nieuwe dingen te doen. ‘Ik neem mijn tijd en zie wel wat er komt.’

Linda kijkt de kat nog wat uit de boom. Wellicht gaat ze vrijwilligerswerk doen in de zorg. Maar eerst reizen. Langer dan anders en niet gebonden aan vakantieperiodes. ‘Zalig’, zegt ze. Haar man is intussen bijna twee jaar met pensioen en begeleidt als vrijwilliger een Congolese vrouw die Nederlands wil leren. Hij heeft zich zijn pensioen nog geen moment beklaagd.

Greet was tot voor kort thuisverpleegster. Nu ze met pensioen is, bezoekt ze af en toe haar gewezen patiënten. ‘Zij stellen het op prijs en ik doe het graag.’ Greet is ook al meegegaan op vakantie met een groepje mensen met een beperking. En daarnaast is er meer tijd voor de kleinkinderen, vrienden,…

Rika is twee maanden met pensioen en binnenkort wordt een eerste kleinkind geboren. ‘Het kon niet beter getimed zijn, ik heb de handen vrij.’

Bij Clement zijn de dagen gevuld met gidsen in de natuur, workshops geven, lezen, studeren, vrijwilligerswerk… Hij doet het allemaal met veel enthousiasme.

Marijke – die al jaren vrijwilliger is in een project met gevangenen – werkte nu een nieuw initiatief uit om een brug te slaan tussen mensen binnen en buiten de gevangenis.

Hilaire is sinds zijn pensioen gestart met avondschool motomechaniek. ‘Nogal fanatiek’, vindt zijn partner. Hij brengt als vrijwilliger ook volwassenen met een beperking naar het dagcentrum. ‘Nooit zo druk geweest, maar alleen maar dingen die ik met volle overtuiging doe.’

Dat laatste lijkt wel een rode draad door de pensioenbezigheden: de meeste mensen doen van alles, maar alleen nog wat ze zelf echt willen doen.

LEES OOK > Op latere leeftijd beginnen sporten? Zo pak je dat aan

Sta stil bij wat je wil

Mark Claus, trainer en adviseur op vlak van pensioenplanning en auteur van enkele boeken rond het thema, heeft deze tips voor wie met pensioen gaat:

  • Bereid je voor op je pensioen en maak een plan.
  • Verzamel informatie over de mogelijkheden: verenigingen, cursussen,…
  • Sta stil bij wat je zelf wil.
  • Denk na over: hoe je voor je gezondheid wil zorgen, hoe je je financiën op orde zal houden, in welke relaties je (meer) wil investeren.
  • Bespreek met je partner wat je samen wil doen en wat je elk apart wil. Maak ook afspraken over hoe je de taken zal verdelen.
  • Denk na over de tijd die je wil besteden aan de kleinkinderen. Laat de tijd die vrijkomt niet zomaar innemen, bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan en hoeveel tijd er voorbehouden blijft voor andere dingen.

Dit artikel verscheen in september 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 29/08/2022