Vanaf de leeftijd van 30 à 40 jaar verlies je ieder jaar ongeveer een procent van je spierkracht en spiermassa. Eens de 70 voorbij versnelt dat proces en daalt je kracht met 3,5 procent per jaar. Slecht nieuws voor je gezondheid, want met een zwakke fitheid verhoogt de kans op hartinfarcten, diabetes, overgewicht en rugproblemen. Maar er is ook goed nieuws. Het is nooit te laat om het tij te doen keren. Ook op latere leeftijd beginnen sporten levert je tal van gezondheidsvoordelen op. Zo pak je die sportieve plannen veilig aan.
1. Kies voor een groepsles
De tijd dat fitnesscentra door twintigers en dertigers gedomineerd werden, is gelukkig al lang voorbij. Ook senioren vinden steeds vaker de weg ernaartoe. Niet zo’n fan van al die toestellen? Dan is een groepsles misschien iets voor jou. Bewegen in groep werkt motiverend én levert je nieuwe contacten op.
2. Niet te moeilijk
Een mooi voordeel van sporten op latere leeftijd is dat je sneller resultaat boekt. Al na drie tot zes weken oefenen zal je verbetering merken. Pak je sportieve plannen wel verstandig aan en kies voor een sport die je leuk vindt én makkelijk onder de knie krijgt, zoals turnen, zwemmen, fietsen, dansen…
Pas op met sporten met veel draaibewegingen zoals tennis of squash. Ze kunnen je uit evenwicht brengen en vergroten het risico op vallen.
3. Zorg voor variatie
Door keer op keer dezelfde sport uit te oefenen, train je telkens dezelfde spiergroepen. Om die reden adviseren sportcoaches om geregeld van sport te wisselen. Train bijvoorbeeld de ene keer je benen tijdens een fietstocht en werk de volgende keer aan je armen op de bowlingbaan of aan je rug- en buikspieren in de fitness.
Sporten zoals dansen, zwemmen en tennis zetten je hele lichaam aan het werk en zijn daardoor echte aanraders.
LEES OOK > Met pensioen? Denk aan een goede voorbereiding!
4. Bouw rustig op
Na jarenlang stilzitten pak je het sporten het best verstandig aan. Drie keer per week een halfuurtje bewegen is een prima graadmeter. Wil je beginnen lopen? Start dan met snelwandelen. Eens dat vlot gaat kan je joggen overwegen. Volg eventueel een sportschema om je op weg te helpen.
Een medisch onderzoek bij de sportarts of huisarts kan belangrijke aandachtspunten blootleggen. Bij een hoge bloeddruk is wandelen of zwemmen bijvoorbeeld een betere keuze dan fietsen. Het vele trapwerk vraagt immers behoorlijk wat inspanning van je bovenbenen en doet je bloeddruk sneller stijgen.
5. Luister naar je lichaam
Ademnood of steken in de borst? Stop dan meteen met sporten. Dergelijke alarmtekenen tonen aan dat je lichaam rust nodig heeft. Respecteer deze signalen. Ook als je ziek bent, is sporten geen goed idee. Je kan er zelfs je gezondheid ernstig mee in gevaar brengen. Na een ziekte doe je er goed aan je lichaam even de tijd te geven vooraleer je er weer invliegt.
6. Ga sporten met je kleinkind
Twee vliegen in een klap: jij én je kleinkind zijn actief bezig én jullie doen iets samen. Op de site van Gezinssport Vlaanderen vind je het aanbod knuffelturnen: ideaal voor kleine kinderen en hun (groot)ouders.
Toch liever in clubverband sporten maar je weet niet wat kan in de buurt? Bekijk dan hier de afdelingen en de sporten die worden aangeboden voor 50-plussers.
TIP: Leden van de Gezinsbond krijgen korting voor activiteiten en lidmaatschap bij Gezinssport Vlaanderen.
LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter
Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 01/04/2018, laatste update op: 23/08/2023