Twee op de drie echtparen blijven levenslang samen. Meer zelfs, vele koppels op hoge leeftijd leven tevreden met elkaar. Maar ook op latere leeftijd gaat de liefde niet vanzelf, weet Alfons Van Steenwegen. De bekende relatietherapeut zet in zijn nieuwste boek cruciale wegwijzers uit voor liefde op leeftijd.

Liefde is een werkwoord!

Dé sleutel voor een levenslange relatie bestaat niet. Het is een sleutelbos. Zo blijkt uit het boek ‘Liefde op leeftijd’ (Lannoo, 2020) van psycholoog Alfons Van Steenwegen.

Onder zijn lezers zullen er wellicht velen zijn die ooit zijn bestseller ‘Liefde is een werkwoord’ onder ogen kregen. Goed voor 125.000 verkochte exemplaren! Waarom volgens de professor liefde altijd een werkwoord blijft, vernemen we in zijn nieuwste publicatie.

Wegwijzers voor liefde op leeftijd

Vansteenwegen geeft enkele stapstenen mee voor partners die tot op hoge leeftijd hetzelfde pad kiezen. Ook al gaat dat pad niet altijd over rozen.

  • Er is zeer veel geduld nodig om een langdurige relatie in stand te houden. Geduld opbrengen, tolerantie voor de partner is een sleutelvaardigheid. Beiden worden belangrijker met de leeftijd, ook omdat je meer geduld voor jezelf nodig hebt.
  • Veerkracht is onontbeerlijk: opstaan met zijn twee na twistpunten is steeds weer nodig. Neem de draad opnieuw op na het conflict. Vermijd eindeloos bekvechten. Blijf positieve boodschappen uitwisselen, want dit is een fundament van de relatie.
  • Oude kwetsuren een plek kunnen geven en erover praten wanneer een van beiden dat wenst, is niet makkelijk maar noodzakelijk. Vergeven is een vast onderdeel van de relatie op leeftijd. Steeds opnieuw luisteren naar wat er van de oude pijn is blijven hangen. En zo de pijn samen verwerken. Dit leidt tot een intense gedeelde intimiteit, die deugd doet.
  • Onderschat het belang van humor niet. Grapjes brengen leven en afwisseling in het samenzijn.
  • Lichamelijke nabijheid is een voorwaarde voor intimiteit. Blijf elkaar knuffelen en strelen, liefkozen, omhelzen, elke dag. Geef elkaar een kus bij het begin van de dag. Ga voor het inslapen even tegen elkaar aan liggen. Zoek gedeeld lichamelijk contactgenot.

LEES OOK > Op latere leeftijd beginnen sporten? Zo pak je dat aan

  • Toon betrokkenheid. Dat wil zeggen: echt in de ander geïnteresseerd blijven, nieuwsgierig over wat er in de ander omgaat, de ander blijven zien als… origineel! Deel met elkaar hoe het met je gaat.
  • Noodzakelijke taken en karweien worden goed verdeeld. Elk doet de dingen waar hij of zij verantwoordelijk voor is op zijn eigen manier zonder bemoeienis van de ander. Over gezamenlijke taken wordt overlegd en onderhandeld.
  • Leef toekomstgericht. Blijf samen plannen maken. Bijvoorbeeld in verband met de kinderen en de kleinkinderen. Schrijf je via een vereniging in voor uitstappen; zo neem je praktische drempels weg.
  • Onderhoud contact met de vrienden. Zoek eventueel een andere, meer passende of aangepaste woning. Een relatie kun je ook zien als een gezamenlijk project dat zich realiseert in deelprojecten die je met elkaar afspreekt.
  • Nieuwe dingen met elkaar doen zorgt voor verse energie. Veranderingen houden de relatie boeiend. Denk aan een maaltijd klaarmaken met hulp van een compleet nieuw recept. Of haal de gewone dagorde door elkaar. Een originele reisbestemming kan nieuwe perspectieven bieden. Wanneer je met zijn tweeën in een situatie komt waarin je samen nooit geweest bent, dan wordt de relatie intenser. Er ontstaan momenten van verliefdheid én momenten van irritatie. Beiden zijn wezenlijk voor een relatie, ook op latere leeftijd.

Meer jezelf zijn én meer echt samen

‘Love is a rose but you better not pick it. You lose your love when you say the word mine’ zong Neil Young al in de jaren zeventig.

Liefde op leeftijd is volgens Vansteenwegen: ‘Flitsen van verbinding ervaren en flitsen van verschil verdragen. Steeds meer jezelf zijn en tegelijk steeds meer echt samen zijn’. We wensen het iedereen van harte.

Voor sommige koppels die al lang samen zijn, is levenslange liefde een evidentie. Maar zo vanzelfsprekend is het niet.

Relationele problemen kunnen ook op hoge leeftijd oorzaak zijn van psychisch onbehagen. Over de zorg voor kopzorgen van de oudste ouderen lees je via kopzorgen.be.

LEES OOK > Ouderenpsycholoog Lies Van Assche legt uit hoe je de vonk in langdurige relaties houdt

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/11/2020, laatste update op: 13/07/2023