Loïc Van Impe (27) en zijn oma Francine (72) hebben meer verschillen dan gelijkenissen. ‘Mamy draait wel eens met haar ogen als het over de jeugd gaat,’ lacht Loïc. Maar één ding hebben grootmoeder en kleinzoon sowieso gemeen en dat is hun passie voor koken. De jonge tv-kok vertelt openhartig over hun speciale band.
Wie is Loïc Van Impe?
Dat tv-kok Loïc Van Impe ‘zot’ is van koken, dat wist je waarschijnlijk al. Twee seizoenen lang presenteerde de selfmade kok op VTM het kookprogramma ‘Loïc: Zot van Koken’. Op RTL loopt de Franstalige tegenhanger nog steeds en sinds eind oktober ligt het gelijknamige kookboek in de winkel.
Hij deelt daarin zeventig van zijn favoriete recepten; een mix van Belgische klassiekers, snelle gerechten, zoete lekkernijen, makkelijke Japanse specialiteiten én enkele recepten van zijn oma en noenkel Jos.
’t Zit in de familie
Als kind al wist Loïc Van Impe wat hij later wilde: zijn eigen restaurant. Dat is niet zo vreemd als je weet dat zijn beide ouders professionele chefs waren. In de traiteurszaak van zijn moeder leerde Loïc veel, maar in de keuken van zijn oma Francine misschien nog nét iets meer.
‘Aangezien mijn ouders veel in het weekend en ’s avonds werkten, logeerde ik als kind heel veel bij mamy en noenkel Jos. Terwijl ik thuis wel eens in de weg kon lopen, was ik bij oma volledig vrij om te experimenteren.
Pizza, ossobuco en tartiflette, ik probeerde het allemaal. Eten klaarmaken betekende voor mij vrijheid. Echt, bij mijn oma heb ik extreem veel gekookt.
Ook al is mamy geen professionele kokkin, ze kan – zoals alle oma’s – heel goed koken. Gewone Belgische kost, simpel maar goed.’
Belgische kost
Iets wat ze bijvoorbeeld héél lekker klaarmaakt is steak-friet met salade. Haar frietjes zijn megalekker. Die bakt ze altijd in twee verschillende frietketels: eerst in ossenvet, daarna in neutrale olie. Mmmm!
Daar hoort dan een lekker stuk vlees bij, liefst chateaubriand, en knapperige kropsla. Verse mayonaise met bieslook maakt het helemaal af.
Een ander gerecht dat me heel hard aan mijn oma doet denken is tartiflette; een typische schotel uit de Franse Alpen met kaas, wijn, spek en aardappelen. Dat maakt ze echt top-top-top!
Wat er ook regelmatig bij mamy op tafel komt, is een eenpansgerecht met appeltjes, spek en witloof. Alles in grote, grove stukken gesneden en opgebakken in ‘goeie’ boter. Het is eigenlijk een gerecht dat noenkel Jos klaarmaakt, de man met wie ze al vijfendertig jaar samen is en die als een derde opa is voor mij.
Je ziet, het zijn allemaal gerechten zonder veel ‘panchkes’, zoals we dat in ’t Brussels zeggen.’ (lacht)
Keukenbommetje Loïc Van Impe
Samen koken doen Loïc Van Impe en Francine vandaag niet meer, samen eten dan weer wél.
‘Mijn vriendin en ik gaan regelmatig bij oma en noenkel Jos eten. Oma maakt de beste spaghetti bolognaise aller tijden! Zo lekker als zij die klaarmaakt, dat kunnen noch mijn mama noch ik.
Ze maakt dan vijf liter saus per keer en vriest aparte porties in zodat ze altijd een potje klaar heeft mocht ik onverwachts langskomen.
Wanneer zij bij ons komt eten, dan kook ik en doet oma de afwas. Ik ben nogal een bommetje in de keuken terwijl zij net maniakaal proper is, de perfecte combinatie!’
LEES OOK > 8 ideale kookboeken om het coronajaar af te sluiten
Knuffelcontact
Loïc en zijn oma wonen amper drie straten van elkaar. Tijdens de lockdown zijn ze elkaars knuffelcontact. Ze horen en zien elkaar dus regelmatig.
‘Schrijf maar: zéér regelmatig. (lacht) Vaak neem ik op met de vraag: “Met het sociaal secretariaat Van Impe, hoe kan ik u van dienst zijn?”
Oma belt me voor zowat alles in verband met officiële documenten of belastingen. Ik vind dat niet erg, ik ben blij dat ik haar kan helpen.
Soms belt ze met een smoesje om gewoon eens te kunnen babbelen. Dan doet ze alsof ze niet meer weet hoe ze bechamelsaus moet maken en mag ik alles stap voor stap uitleggen. Terwijl zij diegene is die het mij geleerd heeft!
Ach, mamy is gewoon fier op mij. Uiteindelijk heb ik een vrij ongewoon parcours afgelegd. Als kind droomde ik van een eigen restaurant, maar van mijn ouders mocht ik geen hotelschool volgen.
Als professionele chefs wilden ze mij behoeden voor het harde horecaleven. Het werd dus een opleiding audiovisuele kunsten aan het RITCS waar ik afstudeerde als monteur.
Ik maakte in die tijd Facebookfilmpjes waarin ik studenten wilde inspireren met gemakkelijke gerechten voor op kot. Later kwamen de kookprogramma’s op VTM en RTL TVI.
Dat ik een job als televisiemaker kan combineren met mijn liefde voor koken is fantastisch.”
LEES OOK > 6x familierecept dat doet denken aan oma of opa
Enig kleinkind
‘Mamy stoeft graag dat ze “de oma van” is. (lacht) Ze volgt mijn doen en laten dan ook van nabij op. Ze weet wanneer ik opnames, een redactiemeeting of verlof heb.
En als ze ziet dat ik online ben, dan durft ze wel eens te bellen. Zo van: “Ha Loïc, ik zag dat je online was dus ik dacht dat je wel tijd had om te babbelen.” Of als ze op Facebook ziet dat ik laat wakker was: “Oei Loïc, je hebt precies weinig geslapen vannacht.” (lacht)
Ach, ik ben haar enige kleinkind. Dat maakt onze band sowieso al speciaal, los van het feit dat we heel erg goed overeenkomen.’
Francine is niet alleen fier op Loïc, omgekeerd is dat evenzeer het geval.
‘Mijn oma heeft een zware jeugd gehad. Ze groeide op in een groot gezin en kende grote armoede. Jarenlang verkocht ze escargots en hotdogs in een kiosk aan de hippodroom in Sterrebeek, geen doorsnee job.
Vandaag is ze voor haar leeftijd bijzonder fit en energiek. Terwijl ik me vaak afvraag waar ze al die energie vandaan blijft halen, durft ze zichzelf wel eens te gedragen alsof ze al vijfennegentig is.
Compleet onterecht, want wanneer we samen over straat lopen, vragen voorbijgangers me soms of ze mijn mama is. (lacht) Ik ben dan altijd heel fier om te kunnen zeggen: “Nee, dat is mijn oma.”‘
LEES OOK > Een bijzondere band met oma: Letta en Marleen vertellen
Foto: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 7, 2020-2021). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 07/01/2021, laatste update op: 03/02/2021