Smartphones zijn niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Dat blijkt ook als je (oudere) kleinkinderen op bezoek komen: die gsm volgt hen overal mee naartoe. 9 op tien grootouders vindt dat hun kleinkinderen te veel met hun smartphone bezig zijn, ruim 8 op tien maakt zich ook zorgen over de impact. Waarom plakken je kleinkinderen zo aan hun smartphone?

Kort gezegd is een smartphone hét venster op de wereld. Van overal en op elk moment kan je informatie opzoeken, praten met vrienden, foto’s nemen van je leven, muziek luisteren en films en series bekijken. Bijna alle aspecten van het dagelijkse leven kan je regelen met een smartphone. En jongeren van nu, opgegroeid in een wereld met digitale televisie, internet en YouTube, weten niet beter en gebruiken de technologie dan ook ten volle.

Maar bij jongeren spelen er nog factoren mee die ervoor zorgen dat ze hun gsm dicht bij willen houden.

Vrienden

Voor een tiener is niets zo belangrijk als zijn vrienden. Er fysiek de hele tijd bijzijn is niet mogelijk, dus vervangen ze het door het op één na beste: constante verbinding. Via Snapchat, Instagram en Whatsapp sturen ze foto’s, opmerkingen en vragen aan elkaar door. Dit lijkt een enorme evolutie maar op zich is het dat niet: ook tieners dertig jaar geleden wilden constant verbonden zijn. Alleen was de technologie er nog niet, dus werd er urenlang gebeld of brieven geschreven.

Naast het directe contact met vrienden, is ook het doen en laten van klasgenoten en bekende mensen interessant. En dan zeker wat hun vrienden daarover te zeggen hebben…

Radio, tv en bioscoop in één

Muziek is de soundtrack van het leven en voor jongeren valt dit letterlijk te nemen. De smartphone stelt hen in staat altijd en overal naar ‘hun’ muziek te luisteren… en dat doen ze dan ook. Een langere bus- of treinreis voor de boeg? Hup, serietje of film (legaal!) downloaden en je hebt ‘verloren’ tijd nuttig besteed door een culturele activiteit.

Antiverveling

Met een smartphone in de hand, krijgt verveling nooit de bovenhand. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor tieners. Waarom zou je je nog ‘vervelen’ en ‘niets doen’ als je de tijd nuttig kan gebruiken door een berichtje aan vrienden, een foto voor Instagram of een video met al dan niet nuttige informatie?

Zo kan de focus op de smartphone beginnen lijken op een verslaving. Je grijpt ernaar bij elke vrije seconde en voor je het weet, is er een kwartier verdwenen door eindeloos scrollen op Facebook of Instagram. Met dank aan het beloningscentrum in de hersenen, dat een shotje dopamine (‘gelukshormoon’) afgeeft bij elke like of een foto die je leuk vindt.

Nodig voor school

Het is natuurlijk niet al plezier en vertier wat de klok slaat: er moet ook gewerkt worden. Hoewel de smartphone flink afleidend (en verleidend) kan werken tijdens examens en huiswerk, is de connectie soms ook gewoon nodig. Bijvoorbeeld om via Skype met klasgenoten vragen bij de leerstof te bespreken, of elkaar te herinneren aan wat ze vooral niét moeten blokken.

Negatieve effecten

De smartphone valt niet weg te denken, maar kan wel neveneffecten hebben. Meer stress, slaaptekort, minder concentratie én minder productiviteit.

De gevolgen van een smartphoneverslaving bij jongeren zijn niet te onderschatten: veelvuldig smartphonegebruik verhoogt onder meer het stressniveau en verstoort de nachtrust, de concentratie en de productiviteit. Dat grootouders (en ouders) zich zorgen maken is dus niet helemaal onterecht.

Hét gouden advies blijft afwisseling: zolang jongeren ook in het echte leven afspreken met vrienden, gaan sporten, naar de jeugdbeweging of muziekles gaan, is er voldoende tegengewicht voor het online leven.

TIP De campagne ‘Kop Op’ streeft ernaar om mensen vaker de smartphone te laten links liggen. Bijvoorbeeld met deze uitdagingen om je offlineleven weer leuker te maken.

Afspraken maken

Toch is het logisch dat je als grootouder contact wil met je kleinkind als hij bij jou is. Daarom kan je samen afspraken maken over waar en wanneer de smartphone wordt gebruikt. Vraag bijvoorbeeld om geen gsm aan tafel te gebruiken. Luister ook naar je kleinkind en stel vragen: zo kan je iets meer te weten komen over hun leefwereld.

Lees ook > 5 wetenschappelijke redenen om de smartphone af en toe weg te leggen

 

magazine voor grootouders trotsWil je meer lezen over de relatie tussen grootouders en kleinkinderen?

Word dan lid van de Gezinsbond en schrijf je in om vier keer per jaar het gloednieuwe en gratis Magazine voor GROOTouders in je brievenbus te krijgen.
Niet-leden kunnen eenmalig een gratis proefnummer aanvragen.
Je kunt je meteen ook abonneren op de digitale nieuwsbrief voor grootouders.
Meer info: De Gezinsbond lanceert: magazine voor GROOTouders

 

Gepubliceerd op: 10/07/2019, laatste update op: 18/07/2019

Tags: , ,