Komen jouw kleinkinderen het liefst studeren bij oma en opa? Dan ben je het best voorbereid. Wat heeft zo’n studerende tiener nodig? En wat zeker niet? We zetten het even op een rij.

Geef je kleinkind de ruimte binnen een duidelijke structuur

Studerende kinderen hebben ruimte nodig om in hun eigen ritme hun ding te kunnen doen, maar ze hebben wel behoefte aan structuur. Maak dus duidelijke afspraken. Wanneer gaat je kleinkind studeren? Wanneer is er pauze voorzien?

Houden je kleinkinderen zich toch niet helemaal aan de afspraken? Dan mag je ze gerust achter de veren zitten. Studeren bij oma en opa moet ook studeren zijn. Probeer ze alleen geen extra stress geven. Humor en een klein verhaaltje van vroeger kunnen wonderen doen om ze terug achter de boeken te krijgen.

Beperk afleiding

Was jij vroeger afgeleid door een vlieg die door de kamer gonsde? De kans is groot dat dat ook voor jouw kleinkinderen geldt. Alleen hebben zij er nog wat afleidingen bij gekregen, zoals TikTok, Instagram, YouTube of Netflix. Ook hier zullen goede afspraken de redding zijn.

Denk er wel aan dat kinderen vaak internet nodig hebben om te studeren. Bovendien staat heel wat lesmateriaal online op Smartschool. Video’s en online tools zijn belangrijke leermiddelen.

Alle elektronische tools afpakken of koudweg de wifi uitzetten is dus geen oplossing. Je kan wel afspreken om hun smartphone weg te leggen en sociale media te beperken tot de pauzes. Vraag welke sites je kleinkind echt nodig heeft om te studeren.

Er is niets mis met wat discrete controle op de afspraken. Vraag je kleinkind om uitleg wanneer je twijfelt aan wat je op het scherm van de laptop ziet.

LEES OOK > Met deze aanpassing lukt studeren véél beter

Zet lekker maar gezond eten op tafel

Er zijn gelukkig nog zekerheden in het studentenleven: studeren op een lege maag werkt nog steeds niet. Vis is nog steeds goed voor de werking van de hersenen, chocolade maakt nog altijd gelukkig en soep gaat er altijd in. Haal dus die lievelingsrecepten maar tevoorschijn en kook erop los! Wedden dat alleen al de geur van sommige gerechten je kleinkind gelukkig gaat maken?

Zorg ook voor betere tussendoortjes. Ongezouten noten, bessen en zaden zijn ideaal om de hersenen aan te moedigen.

LEES OOK > Ideale snacks voor tijdens het studeren

Stel je kinderen gerust

Studeren bij oma en opa?! Sommige ouders zullen stiekem steigeren bij de gedachte. Je kinderen hebben immers minstens evenveel examenstress als je kleinkinderen. Ze hebben dus het liefst alles onder controle. Stel hen gerust. Laat hun weten welke afspraken er zijn met de kleinkinderen en hoe ze zich eraan houden.

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/05/2019, laatste update op: 15/02/2023