Wetenschappers die het kunnen weten, meldden een tijd geleden dat Zuid-Koreaanse vrouwen in 2030 als eerste de gemiddelde levensverwachting van negentig jaar bereiken. In België zitten we nu boven de 80. Maar nog eventjes en je mag je kleinkind bij de geboorte zachtjes influisteren: ‘Rustig aan, je hebt nog een eeuw te gaan!’ Met een beetje geluk kan jouw kleinkind de sleutel zijn tot meer gezonde wonderjaren. Hoe? Zo houden je kleinkinderen je jong en fit!

Van TikTok tot knuffelturnen

Uit verschillende grootouderbevragingen van de Gezinsbond blijkt dat kleinkinderen een soort motortje zijn. Ze zetten grootouders terug op scherp als ze wat dreigen in te dommelen of wanneer ze ‘het allemaal wel gezien hebben’. Want als kleinkinderen je aandacht willen, trekken ze zolang aan je mouw tot je kijkt.

Omgekeerd kunnen grootouders ook hun kleinkinderen prikkelen. Trek je zwemkledij aan en zorg voor plonsplezier. Ook TikTok-dansen voel je tot in het diepst van je knoken. Zin in iets meer zen? Dat krijg je met knuffelturnen. Deze activiteit voor kinderen en (groot)ouders is al vijftien jaar een onvolprezen topper in het aanbod van Gezinssport Vlaanderen.

LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter

Knusse klusjes bij je thuis

Zet maar een vrolijke smiley in je agenda wanneer de kleinkinderen komen. Samen de was wegleggen, kost misschien meer tijd maar voelt minder als een klus. Ook al zit de keuken onder de bloem: het beste gebak komt van het deeg dat door kleine en grote handen is gekneed.

Als je samen met kinderen groenten en fruit plant of oogst, groeit hun interesse zienderogen. En groenten die uit de tuin van oma en opa komen, leveren de lekkerste soep op.

Hossen door de bossen

Zopas verscheen ‘Kids in en met de natuur’ (Elke Vanhouche bij Lannoo). Een boek boordevol binnen- en buitenactiviteiten voor kinderen (vanaf 18 maanden). Maak samen modderkoekjes of knutsel aan een memoryspel met blaadjes en bloemetjes. Teken met stenen en leg een mozaïek van gedroogde bonen en zaden. Leg weg die iPad en ploeteren maar!

Je kan natuurlijk ook rechtstreeks het bos in en daar ontdekken dat het eigenlijk één groot attractiepark is. Overal vind je inspirerende speelzones in het bos waar je kan lopen, werpen en vangen, trekken, klauteren en springen. In De Schorre in Boom kan je langs het 1.500 meter lange Barrevoetspad. Aan De Kaaihoeve in het Oost-Vlaamse Zwalm ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Meer recreatieve bosplekken vind je op de website van Natuur en Bos.

LEES OOK > Breng eens een bezoekje aan een blotevoetenpad (of maak er zelf eentje!)

Vergeet je verbeelding niet

Voor grote en kleine stappers die van avontuur houden, zijn er vele wondere paden. Zeker als je de verbeelding als reisgezel meeneemt. Reken maar dat een tak niet zomaar een tak is. Een wolk niet zomaar een wolk. Een olifant in de lucht zien, is misschien al een tijd geleden. Net zoals huppelen op één been. Zet je schrap: kleinkinderen zijn onze fit-o-meter – van kop tot teen.

Voor een sportieve grootouder-kleinkindvakantie waar plezier bovenaan het lijstje staat, kan je terecht bij Gezinssport Vlaanderen. Samen eropuit trekken met korting kan via de ledenvoordelen van de Gezinsbond.

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 12, 2022). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/04/2022