Onze dochter van negen heeft soms driftbuien. Dan slaat ze met deuren, roept, stampt. Ze zegt dat het sterker is dan haarzelf. Haar jongere zusje begint het nu ook te doen. Dat gedrag leidt telkens weer tot een conflict. Zijn er manieren om om te gaan met driftbuien bij je kind?

Gevoelens versus gedrag

Het wordt iedereen wel eens te veel en dat uiten we vooral bij de mensen die we het liefste zien. Het is ook normaal dat haar gedrag jou kwaad maakt en er zo een kluwen van boosheid ontstaat.

Knap dat je dochter zelf aangeeft dat het sterker is dan haarzelf. Woede is vaak iets wat ons overkomt en waar we geen vat op lijken te hebben. Volwassenen zijn beter in staat om na te gaan: wat maakt me boos? Waardoor wordt het te veel? Het loont de moeite om de oorzaak van driftbuien te achterhalen. Dat wordt alleen maar gemakkelijker als kinderen ouder worden en zich beter kunnen uitdrukken.

Probeer bijvoorbeeld te ontdekken of de driftbuien na een specifieke gebeurtenis begonnen zijn. Zit haar iets dwars, zoals een ruzie met een vriendje of slechte punten op school? Kan ze zelf aangeven wat haar dwarszit of dat zij zich niet lekker in haar vel voelt en wat daarvan de reden zou kunnen zijn?

Als je open praat over dat soort gevoelens bij jezelf, op kindermaat, creëer je een sfeer waarin gevoelens erkend worden. Op die manier toon je ook het verschil tussen gevoelens en gedrag. Gevoelens zijn er, en mogen er zijn – ook kwaadheid – maar gedrag kunnen we beter leren controleren.

LEES OOK > Broken cookie-fenomeen: ‘De aanleiding maar niet de reden van een driftbui van je kind’

Uitrazen

Maak duidelijk dat ze het moeilijk maakt voor de andere gezinsleden, maar wellicht ook voor zichzelf. Als ze zo’n bui heeft, laat haar dan even uitrazen, in een veilige ruimte met bijvoorbeeld de knuffel of met een kussen om op te slaan. Zo leer je dat ze haar emoties kan uiten op een niet-schadelijke manier.

Je kan ook samen met je kind een uitraasmoment houden om de driftbuien onder controle te krijgen: samen hard schreeuwen, wild dansen op luide muziek of de spieren opspannen en weer loslaten.

Zodra de grootste woede eruit is, kan je zoeken hoe ze tot rust kan komen. Daar samen over praten, kan heel verbindend zijn. Vraag haar wat ze voelde, waarom, wat de aanleiding was en wat ze anders kan doen. Dat kan bijvoorbeeld door te benoemen wat je observeerde: ‘Ik zag dat je benen weer gingen schoppen, ik hoorde je gillen… Wat scheelt er? Wat voel je? Vertel eens.’

Sommige kinderen willen het liefst alleen gelaten worden als ze boos zijn, anderen willen nabijheid voelen. Laat je dochters dat zelf aangeven.

Je kan het ook weer goedmaken met elkaar, door bijvoorbeeld een goedmaakkaart te maken. Het is mooi als kinderen mogen ervaren dat ruzies kunnen worden bijgelegd en dat ze nog graag gezien zijn, hoe boos ze ook waren.

LEES OOK > Wat als je peuter een driftbui heeft?

Meer info

Rust – 25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten, Nele de Ganseman, Lannoo.

Dit artikel verscheen in oktober 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/12/2021, laatste update op: 03/04/2023