Die typische scène in de supermarkt waarbij een peuter zich krijsend op de grond gooit en omstaanders afkeurend hun hoofd schudden: we maakten het allemaal al wel eens mee. Maar hoe reageer je het best op zo’n driftbui? Jürgen Peeters, psychotherapeut, ‘aware parenting’-instructeur en auteur van ‘Kinderen zijn geen puppy’s’ geeft tips.
Een driftbui bij een peuter is heel normaal
Driftbuien zijn in de peutertijd dagelijkse kost. Het is heel normaal ontwikkelingsgedrag, een manier om spanningen en frustraties kwijt te raken.
Maar omdat huilen in onze maatschappij niet echt aanvaard wordt en omdat het in de supermarkt voelt alsof de hele wereld meekijkt, ben je als ouder geneigd om toe te geven.
Sta op je strepen
Snel dat snoepje in de handen duwen zodat je ervan af bent. Doe dat niet, je bent verloren als je daarmee begint. Het is belangrijk om op je strepen te staan.
Eigenlijk begint het al vooraf. Vraag je af of dit wel het goede moment is om met je kind naar de supermarkt te gaan. Ben je zelf rustig, voelt je peuter zich oké? Als dat niet het geval is, heb je meer kans dat het tot een driftbui komt.
Soms is het beter om je kind wat langer in de opvang te laten, eerst die boodschappen te doen en het daarna de volle aandacht te geven.
LEES OOK > Mag je kordaat ‘neen’ zeggen tegen een peuter?
Bereid je voor
Als je niet anders kan, zorg dan dat je een beetje voorbereid bent. Zet je kindje rustig in de kar en geef het iets om even mee bezig te zijn.
Je peuter betrekken bij het winkelen is een goed idee. ‘Leg jij dit in de kar? Gaan we samen betalen?’ Maar dan nog kan het misgaan.
Huil maar
Veel beter dan toe te geven aan het gehuil en snel die snoep te geven, is je kind vast te houden en te zeggen: ‘Huil maar’. Intussen geef je omstaanders de boodschap: ‘Laat ons maar even, hij moet wat huilen.’ Scherm je even af en neem de tijd zodat je kindje kan uithuilen en tot rust komen.
LEES OOK > Mijn peuter bijt zijn broer, hoe leer ik hem dat af?
Meer info
Op awareparenting.com krijg je uitleg over de basisprincipes van de opvoedingsfilosofie van Jürgen Peeters. Meer info over zijn boek vind je hier.
Dit artikel verscheen in augustus 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 10/09/2020, laatste update op: 15/03/2022