Herbruikbare luiers, dat betekent voor veel mensen nog steeds katoenen doeken, veiligheidsspelden en een hoop gedoe. Gelukkig is dat vandaag helemaal anders. Herbruikbare luiers zijn zeer gebruiksvriendelijk geworden en zijn zelfs goedkoper dan wegwerpluiers. En, het is nooit te laat om ermee te starten!

Welke soorten zijn er?

De meeste herbruikbare luiers zijn gemaakt uit (biologisch) katoen, hennep, of bamboe. Ze hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. De ouderwetse veiligheidsspeld is ook verdwenen: je maakt de luier vast met velcro, knoopjes of lintjes.

Elk model heeft voor- en nadelen. Bij sommige herbruikbare luiers zit het overbroekje vast aan de luier zelf, bij andere moet je het losse waterdichte broekje er nog over trekken.

Er zijn ook nog de eenvoudige ‘oldskool’ luiers met strikjes aan de zijkant, waarbij je langwerpige rechthoekige lappen stof aan elkaar bindt.

Bij alle wasbare luiers leg je nog een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Door de verschillende laagjes die daarin zitten, voorkom je lekken. Het papier laat vocht door, maar geen ontlasting.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby: zo begin je eraan

Hoe gebruik je herbruikbare luiers?

Het principe is altijd hetzelfde: je legt een wegwerpdoekje in een luier en strikt, knoopt of klit hem toe. Wanneer je je baby verschoont, spoel je de inhoud van de luier gewoon door het toilet.

De luier zelf gooi je in de wasmand (of in een wasbare luierzak), het wegwerpdoekje van een poepluier hoort in de vuilnisbak. Als het enkel een plasluier is, kan het wegwerpdoekje mee in de wasmachine en kun je het een keer of twee keer opnieuw gebruiken. Heb je luiers met een apart overbroekje, dan kan je dat vaak meerdere keren gebruiken.

Wat met vuile luiers?

Omdat de meeste ontlasting zich op het wegwerpdoekje bevindt, en dat weggegooid wordt, hou je een katoenen luier over die wel vuil is, maar niet in die mate dat hij niet meer schoon te krijgen is. Je kan gewoon op 60 graden wassen, zonder wasverzachter.

Je kunt ook beroep doen op een ‘luierservice’: de katoenen broekjes gooi je dan in een speciale emmer en die wordt wekelijks opgehaald, waarbij je dan een nieuw pakket schone luiers krijgt.

LEES OOK > Besparen op kinderspullen: budgetvriendelijke tips

Voordelen van herbruikbare luiers?

  • Het is veel beter voor het milieu

Tijdens de hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo’n 1.000 kilo afval, of een zak restafval per week. Het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen.

Een herbruikbare luier kan tot 200 keer gebruikt worden. En hij doet er maar zes maanden over om afgebroken te worden.

Herbruikbare luiers belasten het milieu wel een beetje omdat je ze moet wassen en drogen. Maar als je wast in een volle wastrommel en ze laat drogen in plaats van in de droogkast steekt, beperk je de ecologische impact aanzienlijk. Maar los daarvan stoten ze nog steeds 1,5 tot 2,5 x minder CO2 uit dan wegwerpluiers.

  • Ze zijn goedkoper

Afhankelijk van het soort luier dat je gebruikt, kun je 500 tot 800 euro per jaar besparen, op voorwaarde dat je meerdere kinderen hebt.

De aankoop van herbruikbare luiers is in het begin wel een pak duurder. Daarom kan je best eens checken of de stad of gemeente waar je woont subsidies geeft voor wie herbruikbare luiers koopt.

  • Ze zijn beter voor de huid

Wegwerpluiers voelen droger aan, maar dat komt omdat ze stoffen bevatten die zorgen voor snelle absorbtie en de huid van je kind uitdrogen.

Herbruikbare luiers laten de huid beter ademen. Daardoor hoef je de billetjes van je kind niet in te smeren met zalf. Natuurlijk moet je altijd wel op tijd verschonen.

  • Je kindje wordt sneller zindelijk

De zindelijkheid wordt voor een groot deel bepaald door het gevoel dat de billetjes nat zijn. Hoe sneller je kind zich ervan bewust wordt, hoe sneller het zal kunnen aangeven dat zijn luier nat is.

Herbruikbare luiers absorberen minder. Daardoor wordt je kindje zich vroeger bewust van het vochtige gevoel.

LEES OOK > Is jouw peuter klaar voor het potje?

Hoeveel luiers heb je nodig?

Wanneer je start met herbruikbare luiers, moet je een pakket samenstellen met daarin alle onderdelen: de luiers zelf, overbroekjes, inleggers en papieren inlegvliesjes. Normaal gezien moet je met 24 luiers (en een viertal nachtluiers) zeker rondkomen. Van overbroekjes heb je minder nodig, zo’n 6 stuks zijn voldoende.

Er bestaan testpakketten die je voor een maand kunt huren, voor je de beslissing maakt om het nodige materiaal aan te kopen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 22/09/2018, laatste update op: 06/03/2024