In de woonkamer thuis staat een foto uit 1940 van mijn grootouders met hun drie kinderen (onder wie mijn vader). Er zijn nagenoeg geen familiefoto’s uit die periode. Ik koester het – wat gehavende – exemplaar als een zeldzaam beeld uit vervlogen tijden. Wat een verschil met nu. Digitale fotoherinneringen zat. Maar help, hoe hou ik het overzichtelijk?

In de tijd van mijn grootouders hadden de meeste mensen geen fototoestel. Later deed het zijn intrede in huisgezinnen en werden er al wat meer foto’s gemaakt, maar met filmrolletjes ging je toch nog altijd spaarzaam om.

Sinds de digitale fotografie is het hek van de dam. We maken de hele dag door foto’s en krijgen er ook nog eens een resem via WhatsApp, Messenger, e-mail, …

LEES OOK > Sharenting: wat deel ik over mijn kindje op sociale media?

Wat zal de waarde van een foto zijn als je zo’n massa herinneringen ‘erft’ bovenop je eigen overvloed, vraag ik me af. En hoeveel foto’s zullen verloren gaan door gecrashte computers, hoeveel bestanden worden niet overgezet bij de aankoop van een nieuwe smartphone of zijn ‘onleesbaar’ geworden?

Maar vooral hoe vind je de gezochte speld in de hooiberg van foto’s? Is het op je computer een wirwar van mapjes en foto’s waar een hond zijn jongen niet in terugvindt? Slibt je smartphone dicht? Je bent niet alleen, zo leerde een kleine rondvraag. We verzamelden enkele tips.

Propere lei

Zakt de moed je in de schoenen als je denkt aan de duizenden te ordenen foto’s? Laat dan de bestaande chaos even voor wat die is en begin met een propere lei voor de nieuwe foto’s. Voeg achteraf geleidelijk de vroegere foto’s in.

Waar bewaren?

De foto’s op je computer bewaren, kan, maar de opslagcapaciteit is beperkt. Een externe harde schijf alleen voor foto’s is meestal een betere optie. Back-up kan op een (extra) externe harde schijf of in de cloud.

De cloud is een opslagplek op het internet die alleen jij kan bekijken. Je kan om het even waar en vanaf elke computer inloggen en de foto’s zien. De meeste clouddiensten geven een bepaalde opslagcapaciteit gratis, ga je daarboven, dan betaal je. Enkele voorbeelden: iCoud, Google Foto’s, Dropbox, Microsoft OneDrive.

Er zijn ook fotobewerkingsprogramma’s zoals Lightroom die – tegen betaling – opslag bieden.

LEES OOK > Een stamboom opstellen? Zo begin je eraan!

Hoe ordenen?

De meeste amateurfotografen bij wie ik mijn licht opstak, maken mappen per jaar. Data schrijf je als 2021-05-01 zodat ze in volgorde blijven staan. Als je submapjes nummert schrijf dan 01, 02 anders komt 10 automatisch tussen 1 en 2 te staan. Binnen de jaarmap zitten submappen zoals ‘2019-05-23 verjaardagsfeest Olivia’, ‘2021- 04-29 Ardennen’.

Foto’s over een thema kunnen eventueel in een aparte map zonder datum, om ze samen te houden. Vb ‘Bloesems’.

Wie lange reizen en heel veel foto’s maakt, verdeelt een submap soms verder op voor de verschillende etappes. Tip: Ga niet ‘dieper’ dan twee, hoogstens drie lagen. Maak de structuur niet ingewikkelder dan nodig.

Laat je helpen

Een vriend die ordent en vlot terugvindt via de mogelijkheden die zijn clouddienst biedt, veegde alle gesprokkelde adviezen over mappen aanmaken genadeloos van tafel. Ik zal eens bij hem in de leer moeten gaan.

Misschien is dat nog de beste tip: volg een cursus of zoek iemand die je wil helpen. Een mens zou bijna terugverlangen naar de tijd van zijn grootouders.

Enkele tips bij het archiveren van foto’s

  • Breng alle foto’s samen op 1 plek.
  • Maak een eenvoudige, duidelijke mappenstructuur.
  • Stel de datum van je toestel in. Zo weet je altijd wanneer een foto genomen is.
  • Zet foto’s vanop je toestel meteen over. Als je te lang wacht, stapelen de foto’s zich weer op.
  • Selecteer. Weg met tien gelijkaardige beelden, onscherpe foto’s, kiekjes waar mensen de helft van hun hoofd missen enzovoort.
  • Maak een back-up.
  • Hou vol.

Dit artikel verscheen in juni 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 28/05/2021, laatste update op: 20/06/2023