Je hebt die prachtige foto van de eerste echo. En van de geboorte. Het eerste lachje. Een filmpje van dat geklungel met vaste voeding! En kijk, de baby kruipt! Het is heel leuk om al die mooie momenten te delen met anderen en als je er goed mee omgaat, kan sociale media daarvoor een handig platform zijn. Maar wat zijn de voor- en nadelen van ‘sharenting’?

Sharenting: parents sharen

Jouw baby is het mooiste, liefste, leukste, kleinste mensje ter wereld. Op een paar slechte nachten en dito dagen na, misschien.

Al dat moois wil je natuurlijk delen met de wereld en hoe doe je dat beter dan via sociale media! Daar veroveren die foto’s en filmpjes van je kindje in één klik de wereld of je volgers op Instagram en Facebook.

Grootouders inclusief, want ook zij volgen hun oogappel graag op de digitale voet!

Het online delen van foto’s en filmpjes van je kind heeft zelfs een naam: sharenting, een samentrekking van ‘parents’ en ‘sharen’.

En het heeft voor-en nadelen. Mediawijs – Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid licht toe én geeft tips.

De voordelen van delen

  • Jullie zijn trotse ouders en dat mag! Het is heel normaal dat je die mooie momenten graag deelt met anderen. Eigen stoef stinkt misschien, maar op sociale media ruik je dat niet!
  • Sociale media is één grote ontmoetingsplaats waar community’s ontstaan en waar je je nooit alleen moet voelen. Als ouder kom je makkelijk in contact met andere ouders, waarvan je zelfs steun en waardering kan krijgen. Deel uitmaken van een groep gelijkgezinden kan een gevoel herkenning en erkenning geven en dat kan leuk zijn tijdens die intense babyperiode.
  • Je leert ervan. Door het uitwisselen van ervaringen, vragen en tips kom je misschien tot antwoorden op vragen die je je niet eens stelde. Je kind een verfschort in plaats van een slabbetje aantrekken tijdens het eten? Geniaal en gezien op Instagram!

LEES OOK > Mijlpaal op 9 maanden: baby even lang uit als in de buik

De nadelen van delen

  • Kinderen ontwikkelen een eigen identiteit en vandaag hoort daar ook een online identiteit bij. Het is normaal dat zij dat aspect graag zelf in handen hebben, zodra ze daar oud genoeg voor zijn. Het feit dat er dan nog babykiekjes ronddwalen op het internet waarvoor ze zich op dat moment misschien zouden schamen, kan lastig zijn voor hen. Vooral tieners zijn nogal onzeker over hun imago, dus ook over hun online imago.
  • Als je foto’s openbaar post, kunnen ze door iedereen opgepikt worden. Al gehoord van buitenlandse bedrijven die foto’s van een kind gebruiken in hun reclamecampagnes? Of van mensen met slechte bedoelingen die foto’s van Facebook of Instagram halen? De kans is heel klein, maar het gebeurt. Stel daarom je privacy-instellingen zo goed mogelijk in en denk goed na over met wie je foto’s van je kind deelt.

LEES OOK > Je opvoedingsprincipes naast je neerleggen: het overkomt elke ouder!

Sharenting-tips

  • Check de privacy-instellingen van je sociale mediaprofielen en deel daar liefst in beperkte en vertrouwde kring beelden van je kinderen. Wil je toch een openbare blog/vlog of een publiek profiel? Denk dan geen twee maar drie keer na als je aan sharenting wil doen.
  • Deel niets wat je nooit zou delen van jezelf. Stel jezelf daarom altijd deze vraag: zou ik het oké vinden om deze foto van mezelf tegen te komen op het internet? En wat zou je er zelf van vinden als die vriend van een collega gekke foto’s van jou kan bekijken?
  • Wees voorzichtig met suggestieve beelden. (Half)naakt beeldmateriaal of beelden die de locatie van je kind onthullen, deel je beter niet.
  • Vraag je partner om toestemming en check hoe hij zich hierbij voelt. Als je kind oud genoeg, kan je ook aan hem of haar toestemming vragen. Vraag naar hun mening over beelden die je eerder al gedeeld hebt en probeer uit te leggen waarom je dat gedaan hebt. Is je zoon of dochter daar echt nog te jong voor? Dan kunnen jij en je partner als beste inschatten wat je kind hiervan zou vinden.
  • Vraag je kind later nogmaals hoe hij of zij denkt over beelden die je gedeeld hebt, zelfs al had je daar toen de toestemming voor. Meningen kunnen veranderen, zeker bij kinderen. Twijfelt je kind achteraf toch? Haal de foto dan offline.
  • Ga af en toe eens grondig door je foto’s. Misschien vraag je jezelf ineens af waarom je dat ene beeld eigenlijk ooit online hebt gezet.

LEES OOK > #Help! Mijn kind leeft online: een gids voor ouders over sociale media bij kinderen

Geen stress

Moet je nu elke foto en elk filmpje door een strenge selectieprocedure laten gaan, voordat je ze zelfs maar durft tonen aan iemand? Helemaal niet.

Met een beetje gezond verstand en de juiste privacy-instellingen kan je met een gerust hart een inkijkje in je huishouden geven. En meekijken met anderen!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 26/11/2020, laatste update op: 26/09/2023

Tags: ,