Laatst hoorde ik op de radio dat ze beginnen af te raden om met fossiele brandstoffen te verwarmen. Wij zouden onze keuken vernieuwen en waren van plan om een condensatieketel op gas te plaatsen. Nu zouden we graag weten wat de beste investering is, aangezien aardgas ook wordt afgeraden. Is een warmtepomp een optie?

Advies over energieOp dit moment is het antwoord op de vraag gascondensatieketel of warmtepomp moeilijk te geven.

Volgens de lopende klimaatakkoorden zullen fossiele brandstoffen in de toekomst inderdaad moeten verdwijnen. Maar met de huidige elektriciteitsprijzen is een warmtepomp in een bestaande woning nog niet rendabel.

In de tussentijd wordt gas als een ‘overgangsbrandstof’ gezien.

Kosten verschuiven

Als we het Energiepact volgen, zullen een aantal kosten op termijn verschuiven van de elektriciteitsfactuur naar fossiele energie. Elektriciteit wordt dan goedkoper, gas en stookolie duurder.

Eerst isoleren

Maar wat doe je dan nu? Begin met zo goed mogelijk te isoleren. De BENOvatie-norm is een goede richtlijn. Zodra je behoefte aan verwarming laag ligt, kan je alle kanten op.

Ondertussen bereid je je voor op de toekomst. Verwarming zal altijd beter werken met een afgifte op lage temperatuur. Investeer dus in je afgiftesysteem. Zorg er voor dat dat zo groot mogelijk is: vloerverwarming, wandverwarming, grote (‘overgedimensioneerde’) radiatoren, lage-temperatuurconvectoren.

Voordeel: als je je huis beter isoleert, zijn de bestaande radiatoren automatisch ’te groot’.

Lees nog meer energietips, zoals: ‘Hoe kan je de diepvries zuinig gebruiken‘?

Wat is het nu: gascondensatieketel of warmtepomp?

In een bestaande woning raden wij aan om voorlopig nog een gascondensatieketel te plaatsen. Dat is in de meeste gevallen een vrij eenvoudige, goedkope ingreep. Reken op 2.000 à 3.000 euro voor een deftige ketel. Daarmee zit je gerust voor de komende 15 jaar.

Daarna kan je dan overschakelen op een andere energiebron, zoals een warmtepomp. Maar ook die zal enkel optimaal renderen als je afgiftesysteem op lage temperatuur werkt.

Dit artikel verscheen eerst in De Bond, het blad voor leden van de Gezinsbond.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Leden kunnen zich ook inschrijven op de nieuwsbrief.

Gepubliceerd op: 19/01/2018, laatste update op: 14/03/2022

Tags: , , ,