Niet alle jongeren hebben ouders die hun studies (kunnen) betalen. Jongeren uit de jeugdhulp en pleegzorg of die opgroeien in moeilijke thuissituaties kunnen daarvoor aankloppen bij het Fonds Tinne Boes. Dat werd opgericht door de ouders van Tinne, die verongelukte toen ze zestien was. ‘Zo helpen we jongeren bij de droom die onze dochter niet meer kon waarmaken.’

In 2008 kwam Tinne Boes om bij een busongeval in Egypte. Ze was 16 jaar, zat in het vijfde jaar Latijn-Wiskunde en wilde architectuur gaan studeren. ‘Het ongeval maakte een pijnlijk einde aan haar beloftevolle toekomst’, vertelt haar vader Juul.

‘Met het fonds dat haar naam draagt, willen we de herinnering aan Tinne levend houden. En daarmee kunnen we andere jongeren voor wie voortstuderen niet vanzelfsprekend is en die hun studies niet kunnen betalen, de kansen geven die Tinne niet gekregen heeft.’

Beetje troost, veel voldoening

Het fonds kwam er drie jaar na de dood van Tinne, onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting. ‘In het begin was het heel confronterend’, zegt haar vader. ‘Die jongeren gingen volop voor hun toekomst en onze dochter kon dat niet meer.

Intussen overheerst het positieve gevoel: voor jonge mensen die supergemotiveerd en vaak ook heel intelligent zijn maar hun studies niet kunnen betalen, kunnen we een verschil maken. Dat neemt de pijn om de dood van Tinne uiteraard niet weg, maar het biedt toch een beetje troost en veel voldoening.

Wij staan versteld van de inzet en het doorzettingsvermogen van die jonge mensen. Sommigen groeien op in situaties waar wij geen weet van hadden. Ik denk bijvoorbeeld aan het meisje van wie de vader vertrok en de moeder ziek was. Zij nam het huishouden en de zorg voor het gezin op zich en ging in het weekend werken om geld te verdienen. Dan nog de energie opbrengen om te studeren, examens af te leggen… Je moet het maar doen. Door onze steun – 500 tot 2.500 euro per studiejaar – hoeft zo iemand niet meer elk weekend te werken en komt er tijd vrij om te studeren.’

LEES OOK > Moet ik een studietoelage hoger onderwijs aanvragen?

Voortbestaan garanderen

‘We zien hoge slaagcijfers bij wie we steun geven’, zegt Frida, Tinnes moeder. ‘Die jongeren willen iets bereiken en zijn heel dankbaar voor de hulp. Een doorsnee student beseft niet half hoeveel geluk die heeft. Ouders geven hen alle kansen en zij vinden dat vanzelfsprekend, terwijl dat dus niet voor iedereen zo is.

Onze jongste dochter (twee jaar jonger dan Tinne, red.) ging vaak mee naar het bestuurscomité van het Fonds, en de verhalen die ze daar hoorde hebben haar ogen geopend’, vertelt Juul.

‘Ik vond het fijn om via het Fonds betrokken te blijven bij de leefwereld van jongeren met de leeftijd die onze Tinne gehad zou hebben’, zegt Frida. ‘Die link vermindert nu wel: Tinne zou intussen 31 zijn, terwijl de jongeren die we steunen tussen de 18 en pakweg 23 zijn.’

‘Maar we gaan er wel mee door, zolang we leven’, besluit Juul, ‘en ik wil regelingen treffen zodat het fonds ook na onze dood blijft bestaan.’ Het Fonds wordt gespijsd door de ouders van Tinne Boes, aangevuld met giften.

Getuigenis Livia

Livia studeerde Biomedische wetenschappen met steun uit het Fonds Tinne Boes. Ze is nu 28 en woont in Londen, waar ze na haar masterdiploma voortstudeerde en werk vond. ‘De mensen van het fonds hebben me echt geholpen’, zegt ze. ‘In de eerste plaats op financieel vlak, maar ze waren ook geïnteresseerd in hoe het met mij en de studies ging. Zelfs vandaag nog. Die warme menselijkheid is fijn.’

Livia was veertien toen ze haar beide ouders en zus verloor. Ze bleef als enige van het gezin achter en werd opgevangen door familie. In het middelbaar was Livia een goede leerlinge, vooral chemie en fysica interesseerden haar. ‘Mijn ouders waren allebei wetenschappers en biologen in hart en nieren. Wellicht kreeg ik die interesse van thuis mee.’

‘Studiekosten, dat was schrikken’

‘Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik verder zou studeren’, zegt Livia. ‘Ik had geen benul van de kosten en schrok van de hoge rekeningen. Ik kon geen beurs krijgen en kwam niet in aanmerking voor verlaagd inschrijvingsgeld, omdat naar het inkomen van het huishouden waar je woont wordt gekeken.

Mijn voogden hebben altijd goed voor mij gezorgd, ik kon niet verwachten dat ze ook nog eens zo’n hoge bedragen zouden ophoesten voor mijn studies. Ik deed al sinds mijn vijftiende studentenjobs, maar dat volstond niet voor de studiekosten.

Niet studeren was geen optie, ik moest en zou een oplossing vinden. Via de Koning Boudewijnstichting leerde ik het Fonds Tinne Boes kennen. Ik diende een gemotiveerde aanvraag in, mocht op gesprek en kreeg steun. Dat nam de financiële stress weg.’

De waarde van dingen

‘De resultaten van examens legde ik voor aan het comité van het Fonds en ik lichtte ook regelmatig toe waarvoor ik het geld gebruikt had. Die mensen hebben me echt geholpen. In de eerste plaats financieel, maar ze waren ook geïnteresseerd in hoe het met mij en de studies ging. Zelfs vandaag nog. Die warme menselijkheid is fijn.

Ik zou sowieso goed gestudeerd hebben, maar omdat mensen hun tijd en geld in mij investeerden, deed ik extra mijn best. Ik wilde dat ze trots konden zijn.

De een krijgt meer te verwerken dan de ander, dat is de gang van het leven. Door wat ik heb meegemaakt – maar ook door wat mijn ouders me leerden – snap ik dat niets vanzelfsprekend is en ken ik de waarde van dingen. Ons mama spoorde ons vroeger aan niet méér in ons bord te scheppen dan we konden opeten. En als we naar de Efteling of de Zoo gingen, zei ze elke keer: “Weet dat er mensen zijn die dat niet kunnen doen. Geniet ervan en wees dankbaar.”

Met mijn studies ben ik in de voetsporen van mijn ouders gestapt. Een doctoraat heb ik niet gedaan. Met die beslissing heb ik het meest geworsteld, omdat mijn ouders dat wel deden. Ik was het van plan, maar na het gezwoeg op mijn thesis was ik overtuigd dat doctoreren niets voor mij was. Al ligt het nu wel weer op tafel, wie weet.’

LEES OOK > Nooit te laat om opnieuw te studeren: ‘Ik ben heel dankbaar voor de groei- en ontwikkelingskansen’

Op vele plaatsen thuis

‘Aan wie financiële moeilijkheden heeft, wil ik zeggen: er bestaat hulp, laat je droom om te studeren niet schieten. Momenteel ben ik op zoek naar een andere job. Ik wil mijn talenten en kennis inzetten om jonge wetenschappers te ondersteunen. Jongeren die iets ontdekt hebben waarmee ze het leven van mensen kunnen verbeteren en daar een bedrijfje voor willen opzetten. Zelf ben ik niet zo inventief, maar ik zou er graag mee mijn schouders onder zetten, hier in Londen of ergens anders.

Mijn vader was een Braziliaan, mijn moeder groeide op in Zuid-Afrika, ik werd geboren in Brazilië en kwam met het gezin naar België. Mijn opvoeding was een Vlaamse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mix en ik leerde verschillende talen. Dat is een rijkdom.

Ik denk dat ik het verlies van mijn ouders heb overleefd omdat ik een goed vangnet had’, sluit Livia af. ‘Er waren vrienden en familie in Vlaanderen, Zuid-Afrika en Brazilië die me altijd steunden. Op al die plekken in de wereld heb ik een thuis. Van mijn ouders kreeg ik ook een spirituele opvoeding mee. Dat heeft mij veel geholpen. Mijn ouders zijn altijd bij mij. Zij gidsen mij door het leven, helpen me bij keuzes en zetten mensen zoals de bezielers van het Fonds Tinne Boes op mijn pad. Alles gebeurt met een reden, daar ben ik van overtuigd.’

Het Fonds Tinne Boes is bedoeld voor jongeren die een wetenschappelijke of technische richting of architectuur willen volgen in Vlaanderen of Brussel. In de schoot van de Koning Boudewijnstichting bestaan nog gelijkaardige fondsen voor studenten. Die zijn complementair en richten zich telkens tot een iets ander doelpubliek.

  1. Het Fonds Dieter werd opgericht ter nagedachtenis van Dieter Heremans.
  2. In West-Vlaanderen is er het Fonds Lisa.

Dit artikel verscheen in maart 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/03/2023, laatste update op: 09/06/2023