De sintperiode is weer aangebroken. Dat is een spannende tijd. Mijn zoontje slaapt dan minder goed en klaagt soms over buikpijn. Hoe help ik mijn kind door deze Sinterklaasstress?

Mijn kind heeft Sinterklaasstress

Sinterklaas die ineens overal opduikt, het uitkijken naar cadeautjes… Het kan sommige kinderen stress bezorgen en leiden tot hangerigheid, slecht slapen,… Welke sintverhalen hoort je kind? En hoe ervaart het deze periode? Is de Sint iemand met een boek waarin genoteerd staat hoe flink of stout het was?

In sommige kinderhoofdjes kan dat tot angst leiden. Wat zal de Sint zeggen over die ruzie op de speelplaats of het snoepje dat het stiekem heeft weggenomen? En dat er iemand over het dak loopt en door de schouw komt, kan ook bedreigend voelen. Hoe meer van die verhalen er blijven hangen, hoe banger een kind kan worden.

LEES OOK > Het Sinterklaasverhaal: wanneer begin en eindig je ermee?

Geen drukte

Maak zelf niet te veel drukte rond de komst van de Sint. De heilige man is dezer dagen overal: in winkels, op je werk, op school… Beperk het aantal keren dat je kind de Sint ziet. Gebruik Sinterklaas niet als dreiging: ‘Doe dat niet, want de Sint weet het allemaal.’ Doseer ook de chocolade en marsepein of beperk het tot die ene keer dat hij bij jullie thuis komt.

Wil je kind niet op de foto met de Sint, dwing het dan niet, hoe graag je deze herinnering ook wil vastleggen. Zie je dat je kind zich anders gedraagt of met iets worstelt, probeer te achterhalen waar hij bang voor is. Niet alle kinderen kunnen taal geven aan hun angst, hou daar rekening mee. Sommige kinderen kunnen fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden, anderen raken erdoor in de war. Luister naar wat jouw kind erover vertelt en laat het mee zoeken naar wat de angst kan verminderen. Kinderen zijn vaak vindingrijk in het bedenken van oplossingen.

Zet ‘s avonds samen de schoen met een mooie brief erbij. Dat is fijn. Geniet de volgende dag van het enthousiasme. Is er ook teleurstelling? Laat dat gewoon zijn. Het hoort erbij!

Dit artikel verscheen in december 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 01/12/2022, laatste update op: 14/12/2023