‘Daar wordt aan de deur geklopt, zacht geklopt, hard geklopt, wie zou dat zijn?’ Meestal is het de postbode, maar op 6 december is het Sinterklaas! Het Sinterklaasfeest is er één voor jong en oud, maar hoe of wanneer begin je met dat Sinterklaasverhaal? En wanneer doe je deur niet meer open voor die Goedheiligman?

Baby

De spanning en magie van die eerste Sinterklaas is voor de ouders vaak groter dan voor de kindjes zelf. Want wat beseft zo’n kleintje daar echt van?

‘Dus de Sint is in het land, en dan?’ hoor je die baby’tjes bijna luidop denken. Tot je kleintje een jaar of twee is, zal die Sint hem of haar vast gestolen kunnen worden, met die gekke outfit en dito aanhang.

Met wat pech kruipt je kindje tijdens een goedbedoeld bezoekje van de Sint zelfs onder je trui van angst en wordt dàt de volgende jaren het ritueel op 6 december. Daarom is het belangrijk om je kind te volgen in een eventuele eerste ontmoeting met de Sint en zijn lieve helpers.

Vindt hij of zij het allemaal wel interessant of reageert je kind nieuwsgierig? Laat hem of haar dan op ontdekking gaan. Belandt je kleintje effectief onder je trui? Stel hem of haar dan gerust en forceer niets.

Zet gerust heel je schoenenkast klaar aan de schouw en steek in die schoenen wat je wilt, van chocolade tot snoepgoed en een leuke verrassing, voor ouders én kind.

Je baby zal er zich later misschien niet meer veel van herinneren, maar als gezin kan het zeker een waardevol moment zijn en het begin van een mooie traditie.

En welke baby krijgt nu niet graag een nieuwe rammelaar op een ogenschijnlijk doodgewone ochtend. Al is de verpakking vaak zelfs nog interessanter!

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Peuter

Met een twee -of driejarige is het al makkelijker feest vieren. Zij kunnen verder kennismaken met het Sinterklaasverhaal dankzij boekjes, liedjes of leuke televisieprogramma’s.

Door samen met hen de Sint beter te leren kennen, zullen ook zij enthousiaster worden naarmate 6 december nadert. Tegen dan is de Goedheiligman iemand die ze kennen, in plaats van een bebaarde vreemde man in een rode jurk met een gek hoedje.

Wil Sinterklaas op bezoek komen? Hou er dan rekening mee dat ‘ie alsnog veel indruk kan maken. Sommige kinderen kennen geen angst, maar de meeste kindjes van die leeftijd hebben toch nog een voorkeur voor de Sint die ze in die boekjes of op televisie zien.

De cadeautjes daarentegen zullen wél heel welkom zijn.

LEES OOK > Leestip: Denk als je peuter/kleuter van Karolien Raeymaekers

Kleuter

Geen beter en dankbaarder publiek voor Sinterklaas dan een kleuter. Vanaf vier jaar kan zo’n kleintje helemaal meegaan in de magie van het Sinterklaasverhaal, zonder zich vragen te stellen rond het feit dat een paard op het dak zou lopen en Sinterklaas zomaar thuis binnen geraakt zonder sleutel van de voordeur.

Je kan in aanloop naar 6 december samen Sint-gepimpte kleurplaten kleuren, een mijter of staf knutselen liedjes zingen, gedichtjes maken en zelfs een verlanglijstje opstellen.

En als het echt moet kan je misschien een heel klein beetje dreigen dat de Sint enkel bij brave kindjes komt… Grapje!

Schoolkinderen

Scholen maken dankbaar gebruik van de Sinterklaasperiode en je kindje zal begin december meerdere knutselwerkjes aanslepen, wat het allemaal extra spannend maakt.

Om die spanning een beetje draaglijk te maken kan je met je kind afspraken maken wanneer de schoen gezet mag worden, want veel huishoudens beginnen daar al sporadisch enkele weken voor 6 december mee.

Door je kindje enkele handvaten te geven, voorkom je waarschijnlijk onnodige Sint-stress.

LEES OOK > 7 ideeën om te knutselen in de herfst

De onthulling

Meestal kent het geloof in Sinterklaas zijn einde rond de leeftijd van zeven of acht jaar. Dat kan ook vroeger of later, afhankelijk van hoe jullie hier zelf mee omgaan of van wat kinderen horen op school en bij vriendjes.

De meeste kinderen gaan op een bepaald moment zelf wel twijfelen aan het bestaan van Sinterklaas. Daar kan je op inpikken en vragen stellen die hen aan het denken zetten, zodat ze zelf tot de grote conclusie kunnen komen.

Er bestaan ook veel boekjes om het op een goede manier aan te pakken, zoals bijvoorbeeld ‘Het grote Sinterklaasgeheim’ of ‘Sinterklaas voor grote kinderen’. Breng het nieuws hoe dan ook op een voorzichtige manier, zonder de indruk te wekken dat je jarenlang gelogen hebt tegen je kind.

Integendeel. Vertel het liever op zo’n manier dat je kindje deel gaat uitmaken van dat grote geheim. Leg uit waarom jullie het Sinterklaasfeest vieren en geef je kind het gevoel dat hij of zij nu eindelijk deel mag uitmaken van het toneeltje dat al die grote mensen spelen op 6 december.

Zo blijft die Sinterklaasperiode ook na het grote geheim een magische periode. Zelfs als volwassene, toch?

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/11/2020, laatste update op: 14/12/2023