Ik heb drie kinderen in co-ouderschap en mijn partner heeft één kind. Haar zoontje is bijna altijd bij ons, terwijl ik een week-weekregeling heb voor mijn kinderen. We discussiëren nogal eens over hoe we dat allemaal financieel moeten regelen. Wat is de beste aanpak om het budget te verdelen als samengesteld gezin?

Budget in een samengesteld gezin

In elk gezin zorgen geldzaken voor discussies en soms zelfs conflicten. In een samengesteld gezin ligt dat vaak nog gevoeliger. Alleen door openlijk te praten over gezamenlijke kosten (boodschappen, energiefacturen, schoolspullen…), kom je tot een eerlijke overeenkomst.

Bekijk daarbij wat voor jullie het interessantste model is: individuele rekeningen, een gezamenlijke rekening of eigen rekeningen en een gezamenlijke.

LEES OOK > Plusouders en geldzaken: ‘Hoe belangrijk hun kind is, tonen sommige ouders ook met geld…’

Gezamenlijke rekening of eigen rekening

Behoud je elk je eigen rekening, dan verdeel je de vaste kosten onder elkaar en bepaal je wie welk deel of welke rekening betaalt. Zo blijf je de ‘eigenaar’ van je persoonlijke budget. Dit model vraagt wel wat rekenwerk. Kinderen die komen en gaan, maken het moeilijker om alles eerlijk te verdelen en het overzicht over de gezinsuitgaven te bewaren.

De keuze voor een (enige) gezamenlijke rekening maakt overzicht houden en budgetteren in elk geval eenvoudiger. Beide lonen en andere inkomsten komen dan op een rekening waarmee jullie alle kosten betalen.

De derde piste is die van drie aparte rekeningen, een gezamenlijke rekening met nog elk een eigen zichtrekening. De gezamenlijke rekening is dan voor de kosten die je samen maakt. Eigen geld komt op de aparte zichtrekening. Belangrijk is wel goed te bespreken hoe je de gemeenschappelijke rekening voedt: ofwel draag je elk de helft bij ofwel doe je dat volgens je inkomen. Liggen jullie lonen sterk uit elkaar, dan kies je beter voor het tweede met bijvoorbeeld een verdeling van 70/30 of 60/40.

Dit artikel verscheen in juni 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 31/05/2023

Tags: