Joris Hessels is theater- en televisiemaker, vooral bekend van Radio Gaga (Canvas), De Weekenden, Gentbrugge en Albatros. Hij is ook papa van een zoon, Oscar. Een gescheiden papa, wat een droom aan diggelen sloeg.

Joris: ‘Ik wilde heel graag papa zijn, liefst van veel kinderen. Maar toen Oscar 2,5 was zijn z’n mama en ik gescheiden. Dat was en is een diepe kerf in mijn ziel. Een grote desillusie.’

Combinatie werk en gezin

‘De combinatie werk/gezin werd anders toen ik een gescheiden papa werd. In de week dat Oscar bij zijn mama is, werk ik veel, als hij bij mij is, maak ik tijd voor hem.

Het lukt niet altijd om het werk in mijn week op een laag pitje te zetten. Ik ben ‘s avonds veel weg, dan voel ik me schuldig. Maar op andere momenten ben ik er meer dan andere ouders, dat maakt het hopelijk goed’, vertelt Joris.

‘Ik vraag me nu meer af of ik het wel goed doe. Alsof ik de negatieve gevolgen van de scheiding wil voorkomen.’

‘Pittig zo’n nieuw-samengesteld gezin’

‘Ik heb een nieuwe vriendin en ben nu pluspapa van haar twee kinderen. Zo’n nieuwe relatie heeft bij momenten best een pittige dynamiek. Onze ideeën over opvoeding lopen wel eens uiteen en dus moet er veel gecommuniceerd worden. Dat vergt energie, maar het is het waard.

Mijn vriendin springt soms in voor opvang van Oscar en ook op mijn ouders kan ik terugvallen. Ik besef maar al te goed hoe waardevol dat is. Ik vraag me vaak af hoe mensen die geen netwerk hebben de opvang geregeld krijgen.’

LEES OOK > Werk en gezin bij Jan en Joëlle: “Puzzelen met de activiteiten”

‘Sta toch gewoon thuiswerk toe’

‘Bij de televisieploeg proberen we flexibel te zijn. Niet op tijd aan de crèche of de schoolpoort kunnen staan geeft stress. Zeg als werkgever toch gewoon: “werk wat meer thuis” als het werk dat toelaat. Het geeft de werknemer zuurstof en daar heeft iedereen baat bij.’

LEES OOK > Thuiswerken met baby, peuter of kleuter: onze tips

Geen houvast

‘De vele adviezen over wat je je kind moet meegeven in de opvoeding en hoe, leggen een druk op mijn schouders. Wat er ook misloopt in de samenleving, er volgen richtlijnen over hoe ouders hun kinderen daarbij moeten begeleiden. Dat vind ik echt lastig’, bekent de televisiemaker.

‘Onze ouders hadden vaste bakens, wat de kerk zei was voor hen een leidraad. Dat gaf een houvast. Mijn generatie heeft niet meer zo’n baken, daardoor ben je meer aangewezen op je eigen aanvoelen en mening. En de vele pedagogische adviezen leggen wel erg veel verantwoordelijkheid bij ouders vind ik’, aldus Joris.

‘We doen het goed’

‘Bovendien ben ik me ook bewust van de mogelijke impact van een scheiding op een kind, en probeer ik dat zo goed mogelijk op te vangen. Ik heb daarbij veel aandacht voor het uiten van gevoelens en leren om daarmee om te gaan.

Ik heb een heerlijke jeugd gehad, mijn ouders waren heel geëngageerd en ik ben dankbaar voor alles wat ik thuis meekreeg, maar omgaan met emoties heb ik gemist, vooral bij mijn vader die ook kind van zijn tijd was.

Meestal zeg ik: “Ik doe mijn best met Oscar”. Maar eigenlijk zouden we gewoon moeten durven zeggen: “We doen het goed”. Want de meeste ouders doen het goed.’

LEES OOK > De scheidingskoffer: voor al je vragen over scheiding

Toekomstwens

In 2021 viert de Gezinsbond zijn honderdste verjaardag. Hét moment om te horen welke toekomst gezinnen elkaar toewensen. Ook Joris Hessels sprak zijn toekomstwens uit:

‘In een tijd, waar niks zeker is en al helemaal niet wat de toekomst brengt, kun je maar beter zeker zijn van de mensen die er zijn als je opstaat en gaat slapen. Er wordt vaak gezegd dat het gezin en de familie de hoeksteen zijn van de samenleving en dat is waar.

Mijn door de jaren heen samengesteld gezin is een basis om te vallen, weer op te staan, te spelen, te lachen, te bleiten… Dat maakt dat ik elke dag het leven de moeite vind om er iets van te maken en dat ik weet dat ik kan gedragen worden als het moet.

Die basis wens ik iedereen toe en de Gezinsbond wens ik heel veel energie om de komende honderd jaar nog eens zoveel inspiratie te geven aan al die gezinnen groot en klein, in alle vormen en maten. Lang leve de Gezinsbond en alle gezinnen!’

Foto: Kristof Ghyselinck

Dit artikel is een onderdeel van het grote interview met Joris Hessels dat in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond, van januari 2018 verscheen. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 17/01/2018, laatste update op: 16/02/2021