Het kan al eens voorvallen dat er plots geen opvang is voor je kindje en dat verlof nemen niet meer mogelijk is. Thuiswerken dan maar, maar makkelijk is anders … Daarom enkele tips voor thuiswerken met baby, peuter of kleuter.
Onze tips om het leefbaar te houden
- Eerst en vooral: wees mild voor jezelf en voor je kinderen. Het is normaal dat je huis overhoop ligt, dat je knettergek wordt van het geschreeuw én dat je misschien niet zoveel werk gedaan krijgt als je zou willen.
- Het motto ‘Slaap als je baby slaapt’, krijgt nu een update: ‘Werk als je baby slaapt’. Probeer belangrijke taken te plannen op momenten dat je kindje slaapt. Laat je niet verleiden tot het snel beantwoorden van enkele mails of het plegen van een minder belangrijk telefoontje. Als je baby slaapt, werk je aan de taken die de meeste concentratie vereisen.
- Heb je een partner en werkt die ook thuis? Maak dan duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: in de voormiddag combineer jij werken met de zorg voor de baby, in de namiddag doet je partner dat. Zo hoef je niet bij elke huilbui of vuile luier uit te maken wie de zorg op zich neemt. Als je dit op voorhand plant, kan je dit ook communiceren met je collega’s en tele-vergaderingen plannen op de momenten dat jij exclusief aan het werk bent.
- Las rustmomenten in. De momenten waarop je kindje eet kunnen kleine momenten van rust zijn gedurende de dag. Op die momenten gaat je aandacht exclusief naar je kroost en staat je werk eventjes aan de kant. Probeer van deze momenten ook te genieten en niet te denken aan je to-dolijst.
- Hou bij wanneer je werkt en wanneer niet. Er zijn talrijke online tools zoals Clockify waarmee je dit kan doen. Omdat werk en privé met een baby, peuter of kleuter compleet door elkaar lopen, heb je op het eind van de dag misschien het gevoel dat je niets gedaan hebt en ga je overcompenseren. Met zo’n tool hou je daar beter zicht op.
- Ga zeker tussendoor eens naar buiten. Een kleine wandeling of een halfuurtje op het terras doet wonderen voor de geest én voor je zenuwen.
- Het is niet omdat je met het hele gezin thuis bent, dat je voortdurend met iedereen samen in dezelfde ruimte moet zijn. Zeker bij thuiswerken met je baby, peuter of kleuter kan afzondering wonderen doen. Op voorwaarde dat je partner die vindingrijke bengels in de gaten houdt, uiteraard.
- Peuters willen de hele tijd nadoen wat hun ouder doet. Maak daar gebruik van! Steek samen de was in, laat je peuter helpen met het plooien en wegleggen van de was, leeg samen de vaatwas, … Kleuters kunnen zelfs nog iets meer huishoudtaakjes. Zo is dat huishouden toch al een beetje aan de kant.
- Staat je kindje voor een belangrijke verandering? Voor de eerste keer groenten- of fruitpap, voor het eerst een middagdutje in eigen bed, voor het eerst boterhammen eten, slapen in een groot bed, potjestraining … Profiteer én geniet van het feit dat je thuis bent om het nu te doen.
- Een weekmenu of zelfs een twee-wekenmenu opstellen en in het weekend mealpreppen, spaart je tijdens de week énorm veel tijd uit. Ga voor makkelijke recepten en vries in wat je niet langer dan enkele dagen kan bewaren in de koelkast. Zorg voor extra porties voor je kindje, zodat je dit niet nog eens apart moet klaarmaken.
- Werk je met een baby in huis? Probeer dan ook eens je baby te dragen en staand enkele mails te beantwoorden.
- Heb je een kleuter in huis, dan is een dagschema heel fijn om structuur te krijgen en je kindje duidelijk te maken wat er wanneer gedaan wordt.
- Bedenk leuke activiteiten, zodat je kindje zich ook even alleen kan bezighouden als jij aan het werken bent. Aarzel niet om het aantal minuten of uren schermtijd van je kinderen te verhogen. Hoewel je dit in normale omstandigheden waarschijnlijk niet zou overwegen, vragen buitengewone tijden nu eenmaal om buitengewone maatregelen.
Probeer los te laten en onthou: morgen is een nieuwe dag. En ook al is je huishouden compleet ontploft, dat is normaal nu.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 20/03/2020, laatste update op: 20/06/2022Tags: peuter