Autodelen en cohousen, het zijn wellicht de bekendste voorbeelden van deelinitiatieven. Naast die twee deelsystemen bestaan er in Vlaanderen nog heel wat leuke initiatieven, rond van alles en nog wat. Op zaterdag 25 november kun je ze allemaal ontdekken op Share Fest in Antwerpen. Je kunt je ook laten inspireren door lezingen en workshops, én je kunt zelf actief aan de slag. Het wordt een groot feest voor al wie wil delen. Want delen mag gevierd worden!

Delen, logisch toch?

Autodelen, samenhuizen, kledingruil, babytheken, coworking, kinderfietsbibliotheken … Voor steeds meer spullen en diensten komen er deelinitiatieven. Delen zit duidelijk in de lift.

En waarom ook niet? Waarom zou je een auto moeten bezitten als die vaak gewoon geparkeerd geld staat te kosten? Waarom niet een aantal ruimtes of een tuin delen met gelijkgezinden? En zonde toch, om voor je kinderen telkens weer alles (nieuw) te kopen als je weet dat ze er in geen tijd alweer te groot voor zijn?

LEES OOK > De Babytheek: een bibliotheek voor babyspullen

Goed voor mens en planeet

Als je het zo bekijkt, is het de logica zelve dat we meer ruimte en spullen met elkaar delen. En dat kan tegenwoordig in zowat alle domeinen van ons leven, zowel thuis als op werkgebied – zonder dat je aan comfort hoeft in te boeten.

Meer delen en hergebruiken is niet alleen goed voor de portemonnee. Je helpt ook mee zorg te dragen voor onze planeet, en je leert er mensen in je buurt beter mee kennen. Drie bijzonder goeie redenen om er meer op in te zetten.

Share Fest

Dat vinden De Transformisten ook. Op zaterdag 25 november willen ze op Share Fest iedereen samenbrengen die zijn steentje wil bijdragen aan de deeleconomie.

Er zijn lezingen over een toekomst met meer delen, lenen en huren, en sessies en workshops waar je iets kunt opsteken over de praktische organisatie van deelinitiatieven. Je kunt er ook meteen aan het delen en ruilen: met kledij, zaden en stekjes. En er wordt een kledingketting gelanceerd.

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

Feest van het delen

Maar bovenal kun je op Share Fest komen ontdekken wat voor initiatieven er allemaal bestaan bij jou in de buurt. Je ontmoet er mensen die een deelinitiatief op poten zetten of willen zetten. En je kunt je zelf engageren.

Zo bouwen we aan een grote community die van delen het nieuwe normaal maakt. En dat mag gevierd worden!

Dus: save the date. Zaterdag 25 November, Share Fest in cultuurhuis De Nieuwe Vrede in Antwerpen.

LEES OOK > Geef je spullen het recht op repareren

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/10/2023, laatste update op: 15/11/2023