Kinderen groeien als kool, zeker de eerste maanden. Jij moet die groeispurtjes zien bij te benen, wat je meteen een excuus geeft om te shoppen. Die kinderkleerkast puilt daarom vaak nog meer uit dan die van jou en kleertjes die te klein geworden zijn, belanden zo in vergeethoekjes. Maar het kan ook anders: als je kiest voor tweedehandskleren.
Tweedehandskleren voor kinderen zijn booming business
Als je die schattige outfits niet wilt bewaren tot je kind zelf kinderen heeft, moet je ze niet weggooien. Jouw ‘preloved’ kleertjes kunnen andere kinderen – of moeders met koopwoede – namelijk nog blij maken.
Tweedehandskleren voor kinderen kopen en verkopen is ‘booming business’, niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het financieel voordelig is. Maar: als je er niet mee vertrouwd bent, kan het moeilijk lijken. Want hoe doe je dat? En waar dan?
Maak alvast plaats in die kleerkast en verheug je op een koopjesjacht, want kopen en verkopen wordt straks een makkie.
LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby
Offline (ver)kopen
Om te kopen of verkopen kan je steeds terecht in fysieke winkels: een tweedehandswinkel is vaak maar wat blij met jouw afdankertjes, op voorwaarde dat die in goede staat zijn. Jij bezorgt hen de kledingstukken en zij verkopen ze voor jou, in ruil voor een deel van de winst.
Maar je kan ook naar georganiseerde tweedehandsbeurzen (van de Gezinsbond) of de kringloopwinkel gaan.
Ben je fan van merken? Dan stap je best meteen naar die tweedehandswinkels: zij stellen vaak hoge eisen aan de kwaliteit en merken, zodat je zeker geen kat in een zak koopt.
Online (ver)kopen
- Tweedehands.be
tweedehands.be lijkt een voor de hand liggende optie om tweedehandsspullen te kopen en verkopen en dat is het ook. Het werkt eenvoudig met verschillende categorieën en is populair bij andere kopers en verkopers.
- Online tweedehandswinkel
Een online tweedehandswinkel verschilt niet gek veel van een bakstenen tweedehandswinkel. Jij bezorgt hen de kleren (iets wat vaak ook per post kan) en zij verkopen. Meestal ontvang je na een seizoen of een andere afgesproken periode een percentage van de verkoopprijs.
Klik voor enkele opties al eens verder naar ottersenflamingos.be, funky-monkey.be, secondkid.be, liezelieze.be of Juno. Ook lokaal zijn er heel veel stenen winkeltjes te vinden, zoals deze All-4-Kids in Heist.
Op Facebook vind je verschillende groepen waar je kledij kan kopen en verkopen. Het voordeel is dat je met zulke groepen gericht kan zoeken naar bepaalde merken of maten om dan daar lid van te worden.
Kijk wel even na wat de regels van de groep zijn en hou je daar dan ook aan. Die regels gaan meestal over de manier van kleding aanbieden (per maat of merk, bijvoorbeeld) of bieden en kopen.
De snelste manier om een groep te vinden die tweedehandskleren voor kinderen aanbiedt, is in de zoekbalk een relevante zoekterm in te geven, zoals een bepaald merk, ‘merkkledij baby’ of ‘tweedehands baby’.
Als je een Instagram-account heb, kan je ook daar spulletjes te koop aanbieden.
Je kan op je eigen account foto’s posten, maar het is efficiënter om een tweede account aan te maken waarop je de kleding verkoopt. Zo word je misschien weer gevolgd door andere verkopers en kan je zelf ook shoppen.
- Vinted app
Een erg populaire speler op de tweedehandsmarkt is de app Vinted. Met een eigen account kan je makkelijk kopen en verkopen, als verkoper ontvang je een verzendlabel en als koper geniet je kopersbescherming.
- Young Planet app
Je kan ook gebruikmaken van de app YoungPlanet. Deze app is al een tijdje een succes in Engeland en is nu gloednieuw in Vlaanderen. Via YoungPlanet kan je kinderspullen die je niet meer gebruikt, zoals speelgoed of kleding, gratis weggeven aan nieuwe gezinnen en zelf op zoek gaan naar interessante dingen bij jou in de buurt. Zo krijgen deze items een tweede leven.
LEES OOK > 5 babyspullen die niet ideaal zijn om tweedehands te kopen
Tips voor aan- en verkoop van tweedehandskleren
Bij een onlineverkoop zie je pas wat je hebt gekocht als je het ontvangt. Om geen onaangename verrassingen te krijgen, volg je best deze tips.
Kopen:
- Check de ‘ratings’ van de persoon van wie je koopt om te weten of het een betrouwbare koper is.
- Koop niets als je geen duidelijke foto’s of omschrijving van het kledingstuk krijgt.
Verkopen:
- Verkoop alleen iets als het in zo’n staat is dat je het zelf zou kopen.
- Post veel en duidelijke foto’s, zodat er achteraf geen discussie kan zijn over vlekken of gebreken die niet zichtbaar zouden zijn.
- Voeg om die reden ook altijd een zeer duidelijke omschrijving toe van wat je verkoopt: de maat, de staat, eventuele gebreken, enz.
- Verkoop in het juiste seizoen. Dat zomershortje verkoopt minder goed in de winter.
- Hou de verzendbevestiging van je verzonden pakketje bij en bezorg de track & trace code aan de koper.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 05/11/2020, laatste update op: 21/11/2023Tags: bespaartips