Ga je op vakantie met het gezin dit jaar? Dat kan voor heel wat milieuvervuiling zorgen. Zeker wanneer je ervoor kiest om het vliegtuig te nemen. Vliegtuigen zijn namelijk goed voor 5 procent van de broeikasgassen. En als de huidige trend zich doorzet zal het vliegverkeer tegen 2050 verviervoudigen en neemt luchtvaart 22 procent van alle broeikasgassen voor zijn rekening.

Hoog tijd dus om ons reisgedrag aan te passen. Maar hoe doe je dat? Met deze tips in het achterhoofd bij het plannen van je reis, lukt milieuvriendelijk reizen al een stuk beter.

1) Ontdek het paradijs om de hoek

Moet je per se die verre reis naar de Amerika, Azië of Australië maken? In Europa liggen tal van streken die minstens even mooi zijn om te ontdekken. En vaak zijn ze vlot bereikbaar met de auto of de trein. En ook in eigen land valt heel wat te ontdekken, bijvoorbeeld de Limburgse natuur.

2) Neem de trein

Vermijd korte vluchten. Voor korte afstanden tot 500 kilometer kan je beter de trein nemen. De trein belast het klimaat namelijk tien keer minder dan het vliegtuig. Bovendien zijn treinreizen een ideale manier om ontzettend mooie streken in Europa (en daarbuiten) te ontdekken.

Vind je reizen met de trein te duur? Dat komt onder meer omdat diesel en benzine, waarop treinen rijden, belast worden. Kerosine, de brandstof van vliegtuigen, is daarentegen nog altijd onbelast. Zo kunnen vliegtuigmaatschappijen hun prijzen lager houden.

3) Beperk je bagage

Ga je toch op reis met het vliegtuig? Neem dan enkel mee wat je echt nodig hebt. Hoe minder zwaar geladen het vliegtuig is, hoe minder kerosine het moet verbranden. En een vliegtuig dat minder kerosine verbrandt, stoot minder CO2 uit. Eén kilo’tje minder in jouw bagage lijkt misschien niks, maar alle beetjes helpen.

4) Maak geen tussenstops

Kies voor een vliegmaatschappij die rechtstreeks naar je bestemming vliegt. Omdat rechtstreekse vluchten één keer minder moet landen en opstijgen, zijn ze minder milieubelastend dan vluchten die een tussenstop maken.

5) Ga langer op reis 😉

Ga je op bezoek bij familie in Australië of maak je die droomreis naar Bangkok? Blijf er dan minstens een maand. Hoe langer je op een plek blijft, hoe beter! Eén lange reis is namelijk beter dan een paar kortere reizen.

6) Compenseer!

De CO2-uistoot van je vliegreis uit de lucht halen, gaat jammer genoeg niet meer. Wat je wel kan doen is je CO2-uitstoot compenseren en duurzame energieprojecten steunen. Op die manier wordt op een andere plek minder CO2 uitgestoten en vlieg je CO2-neutraal. Dat kan bijvoorbeeld via GreenSeat.

7) Neem het openbaar vervoer naar de luchthaven

De impact van je reis op het milieu beperken kan al van bij je eerste stap uit het huis. Met het openbaar vervoer naar de luchthaven gaan is namelijk een stuk milieuvriendelijker dan je eigen auto of een taxi nemen.

8) Go local

Een keer op reis, kies je beter voor lokale eetplekken in plaats van internationale ketens. Je steunt er de lokale economie mee en je beperkt daardoor je impact op het milieu.

9) Laat de natuur onberoerd

Om milieuvriendelijk te reizen, laat je best alles achter zoals je het hebt gevonden. Neem niets mee, volg de uitgestippelde routes en laat zeker geen afval achter.

Dit artikel is een aanvulling van een artikel uit De Bond (juli 2018). De Bond is het gratis magazine voor leden van de Gezinsbond, vol interessante interviews geschikt voor ieder gezin.
Wil jij dit leuke maandblad ook in je brieven bus? Klik dan hier om lid te worden.
Op de hoogte blijven van al onze ledenvoordelen? Volg ons via:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Gepubliceerd op: 24/07/2018, laatste update op: 08/03/2019