Er moeten veel beslissingen genomen worden tijdens een zwangerschap, maar de keuze van een naam voor de baby is wel een van de lastigste. Er zijn er zoveel om uit te kiezen, vaak moet je het met twee eens zijn of het moet bij een naam van een eerder kindje passen … phoe!

Geen wonder dus dat een en ander voor aanstaande ouders tot babynamenstress leidt. Om al die toekomstige mama’s en papa’s te helpen sommen we enkele websites en apps op die hen kunnen helpen bij het zoeken naar dé ideale babynaam.

Namesilike.com

Een website die je echt helpt bij het kiezen van een naam, dat is Names I like. Namesilike.com ontstond uit het hoofd van papa Kasper Van Lombeek. Hij schreef het zelflerende algoritme toen hij en zijn vrouw zelf op zoek waren naar een naam voor hun zoontje. Uiteindelijk viel de keuze op Elliott. Het idee van de site sloeg aan bij vrienden en familie en dus maakte hij er een heuse website van.

Hoe werkt het?

  1. Je kiest of je een jongens- of een meisjesnaam zoekt.
  2. Vervolgens krijg je 20 keer vier ‘namenopties’, waaronder ook enkele rondes waarbij de namen uit de vorige ronde tegen elkaar worden afgezet. Uit de vier opties kies je telkens een favoriet. Omdat het algoritme weet dat mensen geneigd zijn gelijkaardige opties ook mooi te vinden, stelt hij die dan voor.
  3. Op het einde krijg je een lijstje van 30 mogelijke namen (al ontdek je een deel van de namen wel pas als je je gegevens invult). Van elke naam zie je meteen ook de populariteit, de betekenis en eventuele varianten van de naam.

De opties variëren in populariteit, al zitten de meeste namen wel in de top-100. Het grote voordeel is dat het een snelle ‘test’ is: geen eindeloze namen doorscrollen, of een oorsprong of letter kiezen dus! In het beste geval haal je er inspiratie uit en indien niet: dan heeft het alvast niet veel tijd gekost!

LEES OOK > Daarom noem je je kinderen bij de verkeerde naam

Zeevannamen.nl

De Nederlandse website Zeevannamen.nl werkt volgens het principe van enkele filters die je zoektocht telkens wat meer verfijnen. Kwestie van niet te hoeven kiezen tussen duizenden en duizenden namen…

Hoe werkt het?

  1. Vul de vakjes in. Zo moet je kiezen of je een jongens- of meisjesnaam wil, aanduiden of je een gangbare naam wil, of liever tussen alle mogelijke namen kiest (dus ook de speciallekes). Je bepaalt de lengte van de naam (dat kan door gewoon kort, middel of lang aan te duiden, maar je kan ook kiezen voor het aantal lettergrepen of zelfs het aantal letters), kiest de eventuele begin- en eindletter en tot slot het karakter van de naam (hip, exotisch, klassiek, stoer, origineel,…).
  2. Kiezen maar! Nadat je al je voorkeuren hebt aangeduid, krijg je een hele lijst met namen. Bevalt een naam jou? Vink hem dan aan.
  3. Bewaard! Jouw gekozen voornamen vind je bovenaan onder ‘Bewaard’. Toch nog niet helemaal zeker? De website suggereert ook nog andere, gelijkaardige namen bij je bewaarde keuzes.

Nog steeds niet zeker van de namen uit je bewaarde lijstje? Je vindt ook heel wat inspiratielijstjes op de website, of je kan je mening geven aan anderen die twijfelen tussen pakweg Liv en Maud. Bovendien blijft de databank altijd up-to-date, doordat mensen suggesties kunnen doen om de namendatabank aan te vullen.

LEES OOK > Eerste hulp bij babynaam kiezen: de leukste websites en apps

Nameberry.com

Hoeft het niet per sé een typisch Vlaamse voornaam te zijn? Surf dan eens naar Nameberry.com. Deze Engelstalige website verzamelde zo’n 70 000 namen, mét filterfunctie en quiz. Ben je dus geen fan van eindeloos scrollen door lijsten en lijsten van namen? Onder de noemer Baby DNA kan je een quiz doen, of op zoek gaan naar je ‘babynamenprofiel’ (welk type namen vind jij leuk?) om zo tot een aantal namenopties te komen.

Hoe werkt het?

  1. Je krijgt 30 keer twee keuzemogelijkheden, waarbij je dus telkens moet kiezen tussen twee namen.
  2. Tijdens ronde twee moet je, op basis van je keuzes uit ronde 1, bij 70 namen aanduiden of je ze leuk vindt, of helemaal niet.
  3. Je krijgt een persoonlijk babynamenprofiel: een beschrijving van welk soort namen je leuk vindt en waarop je let bij je keuze. Uiteraard volgt dan een lijst met namensuggesties, waarbij jij nog eens kan aanduiden welke je leuk vindt en welke niet. Ook de namen die je reeds leuk vond doorheen de quiz worden netjes bewaard onder je ‘Profile’.

Wil je toch graag nog andere suggesties? Op de website vind je nog tal van lijstjes met populaire of unieke namen, of kan je scrollen door historische namen, coole namen of unisexnamen.

Kind & Gezin

Een handige tool om te weten hoe populair jouw gekozen voornaam is in Vlaanderen (of zelfs in jouw provincie), vind je op de website van Kind & Gezin. Maar je kan er ook op zoek gaan naar een voornaam voor jouw kindje, op basis van een aantal filters.

Hoe werkt het?

  1. Vink je voorkeuren aan. Ben je op zoek naar een jongens- of meisjesnaam, wil je dat het resultaat gesorteerd wordt volgens populariteit van de naam, of originaliteit of gewoonweg alfabetisch? Heb je een bepaalde eerste en/of laatste letter in gedachten, mag de naam niet eindigen op een bepaalde letter(s) en/of wil je liever een korte of langere naam? Aan jouw de keuze! Tot slot kan je ook aanduiden binnen welke tijdsperiode je zoekt: zoek je een naam die het afgelopen jaar populair was, of misschien eentje die al tien jaar zijn tijdloosheid bewijst?
  2. Je krijgt een overzicht van mogelijke naamkeuzes, mét hun populariteit. Zo weet je meteen of er in ons land reeds heel wat meisjes/jongens met die naam rondlopen, of dat je koos voor een ietwat uniekere naam.

LEES OOK > De babyuitzet: wat heb je nodig en wat niet?

CharliesNames

Geen website deze keer, maar een app. En wie zich ooit aan Tinder waagde, kent the drill wellicht. Je swipet links en rechts en op het einde – met wat geluk – vind je de babynaam van je leven. En met wat éxtra geluk is het niet alleen jouw favoriet, maar ook die van je wederhelft. Want jep, je kan de app allebei gebruiken!

Hoe werkt het?

  1. Download de app CharliesNames.
  2. Swipe links als een naam niet zo je ding is, rechts als je ‘m leuk vindt. Allebei fan van een naam? Dan zie je dat meteen!
  3. Niet zo’n fan van swipen? Je kan de app ook in lijstjesvorm gebruiken, waarbij je dan telkens een hartje (favoriet!), duimpje omhoog (‘ik denk er nog even over na’) of duimpje omlaag (niet echt je ding) kan aanklikken. Ook deze lijst kan je vergelijken met de keuzes je partner, in een handig overzicht.
  4. Meer fan van filters? Ook dat zit in de app verwerkt, alleen valt deze optie onder de betalende proversie.

Een leuk extraatje: je komt ook te weten hoe populair de naam van jouw keuze is in verschillende landen!

Kinder – Find Baby Names

Opnieuw een app, en – je raadt het al – ook eentje die werkt volgens het Tinderprincipe. En het goeie nieuws is dat je ook deze keer kan connecteren met je man!

Hoe werkt het?

  1. Installeer de app Kinder – Find Baby Names.
  2. Swipe dat het een lieve lust is. Remember: links als je de naam maar niks vindt, rechts als ie helemaal je ding is!
  3. Ontdek welke namen je partner ook leuk vindt dankzij de magische woorden: It’s a match!

Een eerste set namen is gratis, wil je graag meer opties dan wordt de app betalend.

Je vindt ‘m in de Apple Store, of op Google Play.

Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 21/12/2017, laatste update op: 04/04/2022