Wie kent het niet: je wil een van je kinderen een standje geven, en de naam van een ander kind (of je partner) komt uit je mond. Of misschien wel de naam van de hond! Niks om je voor te schamen, een verkeerde naam uitroepen overkomt ons allemaal. En de reden is … nee, niet slaaptekort (hoewel), maar wel dat het mensen zijn van wie je evenveel houdt.

Bizar, niet? Hoe kan je nu de mensen van wie je houdt bij de verkeerde naam noemen? Zijn dat niet net degene die je het best moet kennen?

Wel, dat is niet hoe onze hersenen werken.

Relatie versus geluid

Psychologen bestudeerden vijf studies, met in totaal meer dan 1.700 deelnemers. Twee redenen om iemand te ‘misnoemen’ werden vergeleken: fonetische gelijkenissen (namen die hetzelfde klinken, Ella en Stella) en namen van mensen in dezelfde categorie (bijvoorbeeld ‘gezin’). Dat werd ‘semantische gelijkenissen’ genoemd.

Wat bleek nu? De semantische gelijkenissen oefenen een veel sterker effect uit dan de fonetische gelijkenissen.

‘De verkeerde naam noemen is dus gelinkt aan de relatie tussen misnoemer, de genoemde en de misnoemde’, concluderen de onderzoekers. Bij fonetische fouten ligt dat anders: daar speelt vooral de gelijkenis tussen de twee namen een rol, en niet de relatie tussen de personen.

LEES OOK > Eerste hulp bij babynaam kiezen: de leukste websites en apps

Het mapje ‘namen’

De sleutel ligt natuurlijk in hoe ons brein werkt. Onze hersenen slaan namen van mensen uit dezelfde categorie (‘gezin’) op in dezelfde ‘map’. Als je dan een naam moet ophalen, dan gaan de hersenen door alle namen in de categorie.

Zo gebeurt het wel eens dat de foute naam komt bovendrijven. Bijvoorbeeld omdat je net nog aan de andere (‘de genaamde’) dacht, en die naam dus het meest fris in het geheugen zat of gewoon omdat je hersenen te snel (en slordig) waren.

Want let er maar eens op: je verwart de naam van je kind meestal met die van een ander kind, familielid of familiehuisdier en niet met de naam van een collega of een BV.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/03/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: , , , , , ,