Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten voor een vereniging of een goed doel. En jij, vrijwillig jij al? Misschien is het wel iets voor jou?

Vrijwilligerswerk doet goed

Iedereen heeft zo zijn eigen drijfveren om zijn steentje bij te dragen. Voor de een is het belangrijk om een goed doel te helpen verwezenlijken, de ander vindt het gewoon leuk om samen in de weer te zijn. Maar over één ding zijn alle vrijwilligers het roerend eens: voor alle inzet die je geeft, krijg je veel voldoening terug. Het doet goed om goed te doen. En het is nog gezond ook, zo blijkt uit onderzoek.

‘Het geeft je positieve energie als je iets kan betekenen voor mensen met wie je anders niet zomaar in contact zou komen.’

Toegegeven, het loopt niet altijd van een leien dakje. Soms is de goesting ver te zoeken. Bovendien werk je samen met allerlei verschillende mensen, en dat kan wel eens botsen. Kies daarom een vereniging of doel dat je nauw aan het hart ligt. Neem niet te veel hooi op je vork, en vertrek vanuit je eigen interesses en sterktes.

Van kapitein tot duizendpoot

Ben je een geboren leider met een vlotte babbel, of schud je de creatieve ideeën uit je mouw? Werk je liever achter de schermen mee om alles vlot te laten lopen, of ben je een krak op Instagram en Facebook? Voor elk talent is er een engagement!

Sommige mensen doen als vrijwilliger graag iets wat in de lijn ligt van wat ze beroepshalve doen, maar dat hoeft niet per se. Zit je op het werk de hele dag met je kop tussen de cijfers en tabellen, dan kan het net deugd doen om als vrijwilliger echt de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld door de kinderopvang te verzorgen of mee te helpen met de opbouw en afbraak van een eetfestijn.

Weet je niet goed waar je sterktes liggen, doe dan de test op Wat jij kan. Aan de hand van eenvoudige vragen kom je te weten in welke vrijwilligersrol jij je als een vis in het water voelt.

LEES OOK > Week van de Vrijwilliger: ontmoet vrijwilliger Liesje (32) en Nele (35)

Een jaar vol warmste weken

Vrijwilligerswerk biedt je de kans om je op vertrouwde en verrassende manieren te ontplooien. Wie weet wat voor talenten zitten er in jou te wachten om aangeboord te worden…

Heel wat grote en kleine verenigingen en organisaties kunnen jouw hulp goed gebruiken, van Kom op tegen Kanker en Natuurpunt tot de plaatselijke school en sportvereniging. Steek je licht op in de buurt, of ga eens grasduinen op de website van Vrijwilligerswerk.be  of 11.11.11.

Ook de Gezinsbond drijft op vrijwilligers. En niet zomaar een paar: 12.500 vrijwilligers in meer dan 900 afdelingen. Zonder hun inzet en organisatietalent zijn er geen tweedehandsbeurzen, lezingen, vormingen of onthaaldagen. Duizendmaal dank aan al onze vrijwilligers!

Doe de test

Zin om zelf ook vrijwilliger te worden bij de Gezinsbond? Kijk gauw of het iets voor jou zou kunnen zijn!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 04/03/2020, laatste update op: 19/01/2023