De Gezinsbond is een van vele organisaties in Vlaanderen waar duizenden vrijwilligers zich dag in dag uit inzetten voor andere mensen. Voor de Internationale Dag van de Vrijwilliger op 5 december vragen we ons af: wat drijft een vrijwilliger en wat betekent zijn belangeloze inzet voor de samenleving?

Filosofe Katrien Schaubroeck, schrijfster van Gewone Helden en vrijwilligster bij Domo, vertelt over wat een vrijwilliger drijft.

“Vrijwilligerswerk geeft je leven kleur, dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Toch heb ik daarmee niet gezegd dat je vrijwilligerswerk moet doen om gelukkiger te worden. Als je je dan kan inzetten voor iets waar je echt om geeft, wat je echt belangrijk vindt, word je daar natuurlijk ook gelukkiger van.”

“Elke vorm van vrijwilligerswerk is waardevol voor jezelf én voor de samenleving.”

Positieve energie

Zelf zet de schrijfster zich ook in als vrijwilliger bij Domo, een organisatie die kwetsbare gezinnen ondersteunt. “Het is pas wanneer je zelf als vrijwilliger aan de slag gaat, dat je beseft welke impact dat op je persoonlijk leven heeft. Het geeft je positieve energie als je iets kan betekenen voor mensen met wie je anders niet zomaar in contact zou komen.

Bovendien laat je daardoor even je eigen problemen en zorgen achterwege. Je gaat ze veel meer relativeren.”

Kleine & grote stap

Katrien Schaubroeck: “Voor het kwetsbare gezin zelf is het goed om te horen dat het ook bij andere gezinnen niet altijd zomaar over rozen gaat. Het geeft me gewoon al voldoening te zien welke kleine stapjes sommige ouders zetten, waar dat vroeger misschien niet lukte.

“Wat ik bijvoorbeeld zelf niet besefte, was hoe groot de stap voor sommige ouders wel is om met hun kroost een activiteit buitenshuis te doen. Het is pas nadat ik dat een paar keer samen met die moeder gedaan had, dat zij zich daar ook alleen toe in staat zag.”

De troef van vrijwilligerswerk

Het werk van een vrijwilliger kan breder gaan dan van een professional. “Wij kunnen gewoon de tijd nemen om te luisteren, we hoeven geen agenda af te werken. De mensen hebben ook niet het gevoel dat je hen komt controleren. We bouwen een vertrouwensband met hen op, zodat ze op ons kunnen terugvallen indien nodig”, zegt Schaubroeck.

“Je werkt vanuit een totaal andere dynamiek en kan zo bereiken waar een overheid bijvoorbeeld niet toe in staat is. Dat is dé grote troef van vrijwilligerswerk. Natuurlijk is het een kwalijke evolutie als beleidsmakers van daaruit gaan redeneren: daar hebben wij geen geld voor, dus moeten vrijwilligers het maar op zich nemen.

LEES OOK: 9 redenen waarom het leuk is om vrijwilliger te zijn

Waardevol

“De beste manier om naar vrijwilligerswerk te kijken, is dan ook te erkennen dat het gaat over mensen die uit vrije wil iets belangeloos voor anderen doen. Het maakt niet uit in welke omgeving je ‘om de ander geeft’. Bij Domo, de Gezinsbond, een voetbalclub, een toneelvereniging, een koor… Elke vorm van vrijwilligerswerk is waardevol voor jezelf én voor de samenleving.”

Dit stuk is een herwerking van een interview uit het ledenblad De Bond. De volledige versie van dit interview kan je lezen in De Bond van 1 december 2017.

 

Wat jij kan? Gezinnen worden er beter van!

De Gezinsbond drijft op vrijwilligers. En niet zomaar een paar: 13.000 vrijwilligers in meer dan 900 afdelingen. Zonder hun inzet en organisatietalent, zijn er geen tweedehandsbeurzen, lezingen, vormingen, onthaaldagen of geboortegeschenken. Duizendmaal dank aan al onze vrijwilligers!

Jij wil ook graag vrijwilliger worden? Surf naar watjijkan.be en ontdek waar je je talenten kan inzetten.

Gepubliceerd op: 05/12/2017, laatste update op: 08/12/2017

Tags: ,