Meer bewegen, wil jij daar ook eindelijk werk van maken? Schrijf je dan in voor Papakanda!, het programma voor papa’s die samen willen sporten met de kinderen. Zo wordt je tegelijk fitter én doe je iets leuks met je kind.

Zo vader, zo kind?

Sporten en actief zijn, dat leer je het best zo jong mogelijk. De levensstijl en gewoontes die we als volwassene aanhouden, blijken vaak gevormd in onze kindertijd. Als ouder speel je dus een grote rol in de gezondheid van je kinderen – ook lang nadat die het nest uitgevlogen zijn.

Verrassend genoeg lijkt het vooral wat papa’s doen dat veel invloed heeft op kinderen. Hoe vaak vaders aan het sporten gaan, voorspelt net als hun gewicht in grote mate of de kinderen actief bewegen en of zij een gezond gewicht hebben.

LEES OOK > Yoga met kinderen: gezellig samen ontspannen

Papakanda!

Een kind van wie de vader weinig of onvoldoende beweegt, heeft dus meer kans om zelf ook weinig of onvoldoende te bewegen. Daar speelt Papakanda! op in.

‘Ik geniet ervan om samen met Seppe te bewegen. Het is echt verrassend om te zien wat hij al allemaal kan’ – papa Brecht

Het programma wil papa’s stimuleren om op een leuke en ontspannende manier samen te sporten met de kinderen. Het is ontwikkeld aan de Universiteit van Gent (die op haar beurt voortwerkte op een Australisch onderzoek).

Die pilootstudie van UGent was een groot succes. Met Gezinssport Vlaanderen willen we dat succes nu breed uitrollen in heel Vlaanderen. De wetenschappelijke basis blijft behouden, maar we willen vooral dat jullie samen actief plezier maken.

LEES OOK > Is jouw gezin goed omringd? Bouw aan je ‘dorp’

Samen sporten, samen plezier maken

Het beweegprogramma bestaat uit zes interactieve beweegsessies, specifiek gericht op vaders en hun kinderen uit het 1ste, 2de en 3de leerjaar. De sessies vinden plaats om de twee weken.

‘De interactie tussen de papa’s en hun kinderen is fijn om te zien, en de mama’s zijn blij dat ze eens een vrij moment hebben’, — Lieve, organisator Run Daddy Run bij Gezinsbond Zwijnaarde

In de weken tussendoor word je aangespoord om zelf thuis aan de slag te gaan. Zo leg je de basis om ook na afloop van Papakanda! te blijven bewegen.

Daarbovenop is er ook een online educatief luik met doe-opdrachten, podcasts, tv-fragmenten, … waarin je op een leuke manier bijleert over een gezonde levensstijl.

Groepsgeest

Een uitgelezen kans om een brede glimlach op het gezicht van je kinderen te toveren, toch? Papa Brecht en zoontje Seppe hoefden alvast geen moment te twijfelen om zich in te schrijven. Ze sporten allebei vrij veel, maar Papakanda! was de perfecte oplossing om ook samen actief te zijn.

‘Mijn zoon vindt het heel leuk om samen te sporten, en ook ik geniet ervan om samen met hem te bewegen’, vertelt Brecht. ‘Het is echt verrassend om te zien wat hij al allemaal kan.’

‘Papakanda! helpt ons om in het dagelijkse leven meer samen te bewegen. Er is een echte groepsgeest waarin we elkaar motiveren om samen ons doel te halen.

We kunnen de andere papa’s en kindjes toch niet in de steek laten door op ons gat te blijven zitten?’, lacht Brecht.

LEES OOK > Een hobby voor je kind? Zo maak je goeie keuzes én hou je het plezant

Doe mee!

Interesse? Kijk dan snel op de site van Gezinssport Vlaanderen waar er bij jou in de buurt een traject wordt georganiseerd. Wacht niet te lang, want de plekjes zijn gegeerd. Veel sportplezier samen!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/12/2021, laatste update op: 20/06/2023