Wie in hectische tijden op zoek gaat naar wat meer zen in z’n gezin, komt al snel bij yoga uit. En inderdaad, kinderyoga blijkt een leuke en gezonde manier om je kind met stress en spanning te leren omgaan. Benieuwd of deze vorm van bewegen iets voor jullie is? Expert Isis Mulleman, gediplomeerd yoga-instructeur (o.a. specialisatie kinderyoga) bij manoyoga.be, vertelt meer over yoga met kinderen.

Yoga met kinderen: ontspanning voor iedereen

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van yoga voor kinderen?

Isis Mulleman: ‘Studies tonen aan dat yoga een positief effect heeft op stress. Yoga kan kinderen én ouders helpen ontspannen en hen het gevoel geven dat ze even in een andere wereld zijn.

Perfect in drukke tijden dus, maar eigenlijk is yoga altijd een goed idee. Kinderen piekeren sowieso meer dan we denken en ze staan vaak onder druk. Het is een van de weinige sporten die helemaal niet prestatiegericht is. Tijdens een les geef ik bijvoorbeeld nooit opmerkingen, als: ‘Je arm moet hoger’ of ‘Doe eens wat beter je best’.

Kinderen ervaren absoluut geen druk om iets goed of fout te doen, waardoor yoga een prima bewegingsvorm is voor kinderen met faalangst. Maar ook kinderen die juist heel competitief zijn, kunnen er baat bij hebben om die strijdlust eens los te laten.

Wat ik zelf zo fijn vind om te zien: hoe je met yoga álle kinderen in beweging krijgt. Ook zij die motorisch minder sterk zijn of gewoon niet zo graag sporten. Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben bovendien. Want terwijl ze helemaal opgaan in het yogaverhaal dat ik vertel, bewegen ze met hun volledige lichaam.’

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

Kan yoga ook werken voor erg drukke kinderen?

‘Ik hoor ouders vaak zeggen: “Die van mij is zo ontzettend druk, yoga is sowieso niets voor hem!” Maar ook het omgekeerde: “Mijn dochter heeft dringend yoga nodig zodat ze wat rustiger wordt.”

Of yoga iets voor je kind is, kan je op voorhand moeilijk inschatten. Voor veel kinderen heeft yoga inderdaad een rustgevend effect omdat ze met hun hoofd bij het verhaal en de bewegingen zijn.

Van sommige ouders hoor ik dat hun kinderen opmerkelijk rustiger zijn na een yogales. Voor hen is het dus effectief een wondermiddeltje.’

Kinderyoga zorgt voor wat zen in je gezin

Heb je een tip voor ouders die thuis graag met yoga willen beginnen?

‘Leg je verwachtingen vooral niet te hoog. Is het jullie eerste ervaring met yoga, verwacht dan niet dat het een wondermiddeltje is waarmee je zoon of dochter zal veranderen in een gehoorzaam, rustig kind.

Ga er ook niet vanuit dat je kind het sowieso leuk vindt en dat het voor jullie de perfecte qualitytime wordt. Dat kan allemaal, maar het kan ook tegenvallen.

Net zoals bij volwassenen zijn er ook kinderen die niks hebben met yoga. Als het na een paar keer proberen nog geen succes is, laat je het beter los. Yoga, frustratie en forceren gaan absoluut niet samen.’

LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter

Kunnen ouders iets fout doen, waarop moeten ze letten?

‘Ook al heb je zelf nog niet zoveel ervaring met yoga, je hoeft geen schrik te hebben om dingen verkeerd te doen of zo. Heb op dat vlak gerust wat vertrouwen in jezelf.

Op YouTube vind je bovendien veel goede filmpjes om je te laten inspireren en er bestaan toffe boeken op maat van kinderen. Ook de mooie kinderyogakaarten van Helen Purperhart zijn een aanrader.’

Is er een ideaal tijdstip of moment om aan yoga te doen?

‘Goh, je kunt er een apart moment van maken en er bijvoorbeeld voor het slapengaan even de tijd voor nemen. Maar je kan het ook doorheen de dag aan bod
laten komen.

Laat het in alle geval niet te lang duren. Merk je dat je kind er genoeg van heeft, forceer dan niet om een bepaalde oefening of verhaal toch nog helemaal af te maken. Genoeg is genoeg. Anders wordt het alleen maar frustrerend, voor je kind en voor jezelf.’

‘Yoga met kinderen is ontzettend plezant’

We moedigen ouders graag aan om sámen met hun kind yoga te doen. Hoe zou jij hen overtuigen?

‘Dat is niet moeilijk: samen yoga doen is gewoon ontzettend plezant. Terwijl je zelf op een fijne manier aan het bewegen bent, delen jullie ook een tof moment samen.

Yoga kan voor het hele gezin een ritueel zijn om even uit te blazen en de druk van de ketel te halen. Maar ook als je het als ouders helemaal hebt gehad, kan het helpen om een korte oefening te doen of even heel bewust op je ademhaling te letten.’

LEES OOK > Meer bewegen met je kleuter: 7 tips

Je kunt dus ook aan yoga doen als je zelf nood hebt aan wat me-time?

‘Klopt! Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik helemaal geen tijd voor mezelf had. Nog geen vijf minuten per dag. Maar intussen heb ik, dankzij yoga en mindfulness, geleerd dat het in de eerste plaats een kwestie is van die momenten te herkennen. Hoe kort ze ook zijn.

En van ze bewust te grijpen als ze zich voordoen. Verspil ze dan niet, maar beleef ze zo bewust mogelijk. Yoga helpt me om af en toe heel bewust een adempauze te nemen.

Geloof me, op die manier heb je soms echt genoeg aan één minuut. Zestig tellen lang om de stilte in de drukte te zien en heel bewust uit die ratrace te stappen. Meer hoeft dat niet te zijn. Daarna kan je weer verder.’

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 23/11/2021